Vesti
Društvo

Veliko interesovanje za Sajam obrazovanja u Gračanici

U Gračnici se održava Sajam obrazovanja na kojem učestvuju srednje škole sa centralnog Kosova. Ovaj sajam je prilika za učenike koji završavaju osnovno obrazovanje da se informišu i odluče u kojoj će obrazovnoj ustanovi nastaviti školovanje.
Veliko interesovanje za Sajam obrazovanja u Gračanici
Sajam obrazovanja u Gračanici (Foto Kim)

Hol Doma kulture u Gračanici danas je pun učenika koji su došli da se informišu o uslovima u srednjim školama. Neki su već odlučili koju će školu da upišu, ali ima i onih koji se još dvoume.

Predstavnici srednjih škola izneli su brošure, a njihovi učenici su izvodili i praktičnu nastavu, pa su okupljeni mogli videti kako izgleda rad u laboratorijama Medicinske škole, ali i hemijski procesi u Elektrotehničkoj školi.

Medicinska škola ove godine nudi tri smera – Medicinska sestra – tehničar, fizioterapeutski tehničar i farmaceutski tehničar.

“Interesovanje za našu školu je godinama unazad sasvim zadovoljavajuće. Deca, pre svega, u našim smerovima vide perspektivu, a kada dođu kod nas mi se trudimo da oni zavole ono za šta su se opredelili i da ih naučimo da budu spremni školovanje, a oni koji su otvoreni za nauku da im usadimo još veću ljubav prema nauci”, kazala je nastavnica Farmacije Slađana Stanković.

Jovica Mišković, profesor Fizike u Elektrotehničkoj školi “Mihailo Pupin” u Sušici kaže da ova ustanova pruža najbolje uslove i da je tehnički i tehnološki najopremljenija škola na centralnom Kosovu. Osim toga, kaže, ima i odličan stručni kadar.

“Što se tiče Elektrotehničke škole ovde imaju priliku da nauče mnoge stvari, pogotovu u današnje vreme kada se sve više forsira IT sektor. Imamo veoma dobar smer "Elektrotehničar računarskih mreža" koji je baš vezan za taj IT sektor i gde će učenici sutra biti u prilici da rade u mnogim kompanijama kao programeri i dobri stručnjaci. Imamo i "Elektrotehničara računara", to je jako dobar četvorogodišnji smer gde učenici stiču jako dobro znanje”, kaže profesor Mišković.

Osim stručnih škola na Sajmu su bili i predstavnici Prištinske Gimnazije i Poljoprivredne škole iz Lipljana.

“Ovo je škola širokog spektra. Poljoprivredna škola nudi smer “Veterinarski tehničar” i smer “Proizvođač prehrambenih proizvoda” trećeg stepena, uz to i “Ženski frizer” trećeg stepena. Škola se nalazi u Lepini, a praksa je u Gračanici”, kaže profesor Aleksandar Radović.

Za Prištinsku Gimnaziju koja je izmeštena u Laplje Selo godinama unazad vlada veliko interesovanje. Direktor škole Dejan Denić kaže da postoji interesovanje za formiranje trećeg odeljenja ali da zbog nedovoljno prostora u zgradi, nisu u mogućnosti da ga formiraju.

“Upisujemo dva odeljena prve godine, Prirodno matematičkog i Društveno-jezičkog smera i to po dvadeset učenika. Veliki problem je nedostatak prostora, mi se sa tim suočavamo od kako su škole izmeštene iz Prištine, ali smo u neku ruku imali sreću jer smo uspeli da izgradimo još dve učionice i na taj način smo uspeli da obezbedimo prostor za odvijanje nastave na ovaj način”, kaže Denić.

Podršku Sajmu obrazovanja pružaju Dom kulture i Opština Gračanica. Direktrorka obrazovanja u ovoj lokalnoj samoupravi, Brankica Ničić, kaže da je sajam od velikog značaja.

“Mislim da je ovaj Sajam obrazovanja dobar pokazatelj da su deca zainteresovana da dođu i da se informišu, da vide šta to škole trenutno nude i da postave sva pitanja koja ih interesuju i na taj način dobiju informacije i da se na osnovu toga odluče čime će se baviti u životu”, kazala je Ničićeva.

Osim pomenutih škola, na sajmu su učestovale i Saobraćajna, Mašinska, Ekonomsko-trgovinska, kao i Muzička škola "Stevan Mokranjac".

Sajam obrazovanja pod sloganom “Dođi i informiši se” se održava četvrtu godinu zaredom. Pre desetak dana održan je sajam na kojem su se predstavile visokoškolske ustanove.

 Ostale vesti

Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020
Izmenjeno pravilo za pomoć od 100 evra
Sto evra pomoći od države moći će da dobiju svi punoletni državljani Srbije koji imaju ličnu kartu ili je izvade do datuma isteka prijave za pomoć 5. juna.
  • 29.05.2020
Kosovo izdvaja 1,3 milijarde evra za oporavak privrede
Oko 1,3 milijarde evra ulaganja u privredu putem zajma i fiskalnih podsticaja za narednih pet godina je predviđeno paketom Ministarstva Kosova za finansije za ekonomski oporavak od pandemije.
  • 29.05.2020
Srbin sa Kosova traži nadoknadu od KFOR-a zbog baze na svom zemljištu
Dragan Mihajlović iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna najavljuje protest ispred kapije komande KFOR-a u Prištini jer je, kako tvrdi, ova vojna misija na delu njegovog imanja sagradila bazu, a već šest godina mu za to ne plaća nikakvu nadoknadu.
  • 29.05.2020
Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020