Vesti
Društvo

Veliko interesovanje za Sajam obrazovanja u Gračanici

U Gračnici se održava Sajam obrazovanja na kojem učestvuju srednje škole sa centralnog Kosova. Ovaj sajam je prilika za učenike koji završavaju osnovno obrazovanje da se informišu i odluče u kojoj će obrazovnoj ustanovi nastaviti školovanje.
Veliko interesovanje za Sajam obrazovanja u Gračanici
Sajam obrazovanja u Gračanici (Foto Kim)

Hol Doma kulture u Gračanici danas je pun učenika koji su došli da se informišu o uslovima u srednjim školama. Neki su već odlučili koju će školu da upišu, ali ima i onih koji se još dvoume.

Predstavnici srednjih škola izneli su brošure, a njihovi učenici su izvodili i praktičnu nastavu, pa su okupljeni mogli videti kako izgleda rad u laboratorijama Medicinske škole, ali i hemijski procesi u Elektrotehničkoj školi.

Medicinska škola ove godine nudi tri smera – Medicinska sestra – tehničar, fizioterapeutski tehničar i farmaceutski tehničar.

“Interesovanje za našu školu je godinama unazad sasvim zadovoljavajuće. Deca, pre svega, u našim smerovima vide perspektivu, a kada dođu kod nas mi se trudimo da oni zavole ono za šta su se opredelili i da ih naučimo da budu spremni školovanje, a oni koji su otvoreni za nauku da im usadimo još veću ljubav prema nauci”, kazala je nastavnica Farmacije Slađana Stanković.

Jovica Mišković, profesor Fizike u Elektrotehničkoj školi “Mihailo Pupin” u Sušici kaže da ova ustanova pruža najbolje uslove i da je tehnički i tehnološki najopremljenija škola na centralnom Kosovu. Osim toga, kaže, ima i odličan stručni kadar.

“Što se tiče Elektrotehničke škole ovde imaju priliku da nauče mnoge stvari, pogotovu u današnje vreme kada se sve više forsira IT sektor. Imamo veoma dobar smer "Elektrotehničar računarskih mreža" koji je baš vezan za taj IT sektor i gde će učenici sutra biti u prilici da rade u mnogim kompanijama kao programeri i dobri stručnjaci. Imamo i "Elektrotehničara računara", to je jako dobar četvorogodišnji smer gde učenici stiču jako dobro znanje”, kaže profesor Mišković.

Osim stručnih škola na Sajmu su bili i predstavnici Prištinske Gimnazije i Poljoprivredne škole iz Lipljana.

“Ovo je škola širokog spektra. Poljoprivredna škola nudi smer “Veterinarski tehničar” i smer “Proizvođač prehrambenih proizvoda” trećeg stepena, uz to i “Ženski frizer” trećeg stepena. Škola se nalazi u Lepini, a praksa je u Gračanici”, kaže profesor Aleksandar Radović.

Za Prištinsku Gimnaziju koja je izmeštena u Laplje Selo godinama unazad vlada veliko interesovanje. Direktor škole Dejan Denić kaže da postoji interesovanje za formiranje trećeg odeljenja ali da zbog nedovoljno prostora u zgradi, nisu u mogućnosti da ga formiraju.

“Upisujemo dva odeljena prve godine, Prirodno matematičkog i Društveno-jezičkog smera i to po dvadeset učenika. Veliki problem je nedostatak prostora, mi se sa tim suočavamo od kako su škole izmeštene iz Prištine, ali smo u neku ruku imali sreću jer smo uspeli da izgradimo još dve učionice i na taj način smo uspeli da obezbedimo prostor za odvijanje nastave na ovaj način”, kaže Denić.

Podršku Sajmu obrazovanja pružaju Dom kulture i Opština Gračanica. Direktrorka obrazovanja u ovoj lokalnoj samoupravi, Brankica Ničić, kaže da je sajam od velikog značaja.

“Mislim da je ovaj Sajam obrazovanja dobar pokazatelj da su deca zainteresovana da dođu i da se informišu, da vide šta to škole trenutno nude i da postave sva pitanja koja ih interesuju i na taj način dobiju informacije i da se na osnovu toga odluče čime će se baviti u životu”, kazala je Ničićeva.

Osim pomenutih škola, na sajmu su učestovale i Saobraćajna, Mašinska, Ekonomsko-trgovinska, kao i Muzička škola "Stevan Mokranjac".

Sajam obrazovanja pod sloganom “Dođi i informiši se” se održava četvrtu godinu zaredom. Pre desetak dana održan je sajam na kojem su se predstavile visokoškolske ustanove.

 Ostale vesti

Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020