Vesti
Društvo

Veliki petak u Gračanici

U manastiru Gračanica sveštenstvo gračaničke parohije služilo je večernju službu sa iznošenjem plaštanice.
Veliki petak u Gračanici
Večernje u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Nakon iznošenja plaštanice, koja simbolizuje i polaganje Isusa Hrista u grob, sekretar Eparhije raško-prizrenske otac Savo Šmigić obratio se okupljenim vernicima.

"Isusov grob je grob našega spasenja. Sa nepokolebljivom verom u vaskrsenje, prilazimo grobu svetijem od svih svetih grobova, da bi zahvatili od njega zivot vecni", rekao je otac Savo.

Na Veliku subotu u gračaničkom manastiru od 8.00 biće služena liturgija svetog Vasilija Velikog, a u ponoć će biti služeno Vaskršnje jutrenje.

Stanovnike Gračanice i okoline na Vaskrs, u nedelju, očekuje prvo takmičenje u kucanju uskršnjim jajima, dok će drugog dana Vaskrsa biti u prilici da dočekaju blagodatni oganj u manastiru Gračanica. Svetu liturgiju će služiti episkop raško-prizrenski Teodosije.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023