Vesti
Društvo

Veliki broj nerešenih zahteva za povratak srpske zajednice u opštini Istok

U opštini Istok se nalazi Osojane, selo za koje mnogi kažu da je najuspešniji primer povratka na Kosovu. Oni koji su se vratili, ili žele da se vrate, imaju probleme sa uzurpiranom imovinom, dobijanjem lične dokumentacije. Veliki je broj nerešenih zahteva za povratak, kaže u intervju za Radio Goraždevac Vesna Maliković, službenica za zajednice i povratak u opštini Istok.
Veliki broj nerešenih zahteva za povratak srpske zajednice u opštini Istok
Kuće za povratnike (Foto IOM)

Uzurpirana imovina i birokratija su glavni problemi sa kojim se suočava srpska zajednica u ovoj opštini, kaže Vesna Maliković.

„Negativno je to da je birokratija i procedura malo duža. Ako prijavite uzurpaciju imovine taj poroces traje, ne rešava se odmah, nego traje recimo godinu dana. Birokratija je najveći problem. I uvek kažem da je politika najveći problem, ta retorika koja se upućuje prema ljudima i građanima srpske nacionalnosti je veliko zlo“, kazala je Maliković.

Građani u opštini Istok se žale i na infrastrukturu i nedostatak posla za mlade, rekla je za Radio Goraždevac Vesna Maliković.

„Ima tu mnogo stvari na koje se građani žale, na uzurpaciju imovine tu je najveći problem, imamo problem oko infrastrukture i naravno problem zapošljavanja“, rekla je Maliković.

Kancelarija za zajednice u opštini Istok ima najviše zahteva građana koji se odnose na izgradnju kuća, kaže Maliković.

„Imamo najviše kandidata da im se napravi kuća i nije mi jasno da prođu sve komisije i ništa se ne dešava. Vi ne možete da objasnite nekom građaninu koji čeka 23 godine zašto nije dobio kuću. To je zaista mnogo teško. Do pre dve-tri godine se to radilo veoma dobro, međutim u poslednje dve-tri godine se ne radi“, istakla je Maliković.

Usluge građanima u opštini Istok su na dobrom nivou, ali Maliković navodi da su najveći problemi oko ličnih dokumenata.

„Veliki problem zbog nekih slučajevaj je oko ličnih karta. Administracija traži po nekom novom zakonu državljanstvo, što je apsurd ako je neko rođen na Kosovu zaista nema potrebe da se traži državljanstvo i da se čeka dve godine“, kazala je Maliković.

Kada su u pitanju javne rasprave o bužetu ili drugi javni sastanci, građani opštine Istok su slabo zainteresovani.

„Pa mislim da malo građane to interesuje, ne samo srpske nego i albanske. Zato što se taj budžet tokom godine ne ispuni. Mi tražimo put od 2014-te, Srbobran-Osojane. To je put kojim ljudi ne mogu da prolaze. Još nismo ušli u sistem za taj put i svake godine se odlaže od 2014-te. Uvek ima razloga da se kaže da nema fonda. Za svaki malo veći projekat nema fonda“, rekla je Maliković.

Osim problema oko ličnih dokumenata službenica u Kancelariji za zajednice Vesna Maliković, kaže da nema diskriminacije građana od strane institucija u ovoj opštini.

„Ne bih rekla. Baš i ne znam primere za to. Osim za lične karte što svakog iritira, ako je neko stvarno stanovnik Istoka, a nije promenio srpsku ličnu kartu, ne razumem zašto bi neko bio diskriminisan“, kazala je Maliković.

U opštini Istok danas ima najviše povratničkih sredina na Kosovu u kojima živi srpska zajednica.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023