Vesti
Društvo

Velika Hoča: Učenici OŠ ’’Svetozar Marković ’’ obeležili Svetski dan poezije

Svetski dan poezije. 21. mart je rezervisan za promociju pisanja i čitanja poezije, najstarije vrste umetnosti. Današnji dan obeležili su učenici OŠ "Svetozar Marković" u Velikoj Hoči.
Velika Hoča: Učenici OŠ ’’Svetozar Marković ’’ obeležili Svetski dan poezije
Učenici OŠ "Svetozar Marković" (Foto Radio Goraždevac)

Nastavnica srpskog jezika Milena Petrović smatra da je jako bitno da se utiče na mlađe čitaoce kolika je važnost čitanja poezije.

“Smatram da je jako bitno da se utiče na mlađe naraštaje i da se svakodnevno stavlja akcenat na važnost čitanja poezije, kako naše, tako i strane. Broj 21 je nesumnjivo obeležen za krucijalne stvari, imajući u vidu da smo pre mesec dana, tačnije 21. februara, obeležili Dan maternjeg jezika”, kazala je Petrović.

Ona dodaje da je srpska književnost veoma bogata pesništvom i da su učenici na obeležavanju Svetskog dana poezije u OŠ "Svetozar Marković" čitali pesme.

“Učenicima viših razreda su se među favoritima našli Milan Rakić, Aleksa Šantić i naravno, jedna od naših najboljih pesnikinja, a to je Desanka Maksimović. Stoga su deca, nakon međusobnog dogovaranja, posebno istakli jedinstvenu pesmu `Gračanica` od Desanke Maksimović”, kazala je Milena Petrović.

Svetski dan poezije je ustanovljen od strane UNESKO-a 1999. godine i praznuje se širom sveta.Ostale vesti

Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023
Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023