Velika Hoča: Obeležen Miholjdan, prinos grožđa slab

Meštani Velike Hoče slave Miholjdan. Ovaj praznik obeležava završetak berbe grožđa. “Ovogodišnji prinos je jako loš“, ističu vinogradari.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ilustracija (Foto Kim)

Najpoznatija poljoprivredna delatnost kojom se bavi skoro svako domaćinstvo u Velikoj Hoči, ove godine se suočila sa jedinom neprebrodivom preprekom. Priroda je, na štetu vinogradara, učinila svoje. Niske temperature, mrazevi i padavine uticali su prinos grožđa.

“Rodilo je dosta dobro ove godine, ali je prošla zima potrajala duže i u najgorem trenutku je padao grad koji je mnogo uništio plodove. Uzgajam grožđe na površini od dva hektara i nepogode su mi uništile 70% roda“, kaže Božidar Petrović čija se porodica tradicionalno bavi ovom delatnošću.

Vinogradar iz Velike Hoče Andrija Đuričić navodi da je kvalitet grožđa koje je rodilo ove godine izuzetan.

“Šteta što su mraz i grad uništili biljke, jer je kvalitet ove godine bolji nego ikada u mom vinogradu. Uništeno mi je pola roda“, kaže Đuričić.

Živorad Večević koji uzgaja najpoznatiji brend Velike Hoče od malih nogu, navodi da je tržište na Kosovu još jedna prepreka u ovom poslu.

“Tržište je ovde dosta slabo. Moram da obiđem celo Kosovo, najčešće sever, da bi zaradio neki dinar. Što se tiče Srbije, moj sin je zadužen za izvoz, ali on mora da obavlja transport kolima i te količine nisu velike“, kaže Večević.

Pored velikih površina na kojim uzgajaju grožđe, vinogradari su, kako ističu, ove godine morali da otkupljuju grožđe da bi ispunili standardnu normu.

Ostale vesti

 • Kraj za neregistrovana vozila na severu Kosova

  Kraj za neregistrovana vozila na severu Kosova

  Kosovska policija će u regionu Mitrovica Sever od 24. septembra sprovoditi pojačanu kontrolu, tokom koje će oduzimati tehnički neispravna i neregistrovana vozila, a protiv lica koja budu upravljala ovakvim vozilima, preduzimaće se zakonske mere.

 • Srednjovekovni karavan u Lepini

  Srednjovekovni karavan u Lepini

  U okviru manifestacije „Dani opštine Gračanica“ u Lepini kraj Lipljana je održan srednjovekovni karavan. Cilj manifestacije je prezentovanje srednjovekovnih veština i zanata. Deca nisu krila oduševljenje, a meštanima je drago što je ovakav događaj organizovan u njihovom selu.

 • ’’Život u selu je monoton’’

  ’’Život u selu je monoton’’

  Nezaposlenost je jedan od najvećih problema Srba na centralnom Kosovu koji se, u potrazi za novcem, zaposlenjem i boljim životnim uslovima, neretko odlučuju da sve to potraže na nekom drugom mestu. Oni koji ne nameravaju da napuste rodni kraj, na sve moguće načine pokušavaju da opstanu.

 • Počeli Dani opštine Gračanica

  Počeli Dani opštine Gračanica

  „Dani opštine Gračanica“ započeli su dečijim karnevalom na kojem su učestvovali polaznici predškolske ustanove Đurđevak. Prvog dana manifestacije održava se i sportski turnir u košarci, odbojci i fudbalu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane