Vesti
Društvo

Velika Hoča: Obeležen Miholjdan, dobar rod grožđa

Slava Velike Hoče, Miholjdan, obeležena je svetom liturgijom u crkvi Svetog arhiđakona Stefana. Hočanci su zadovoljni ovogodišnjim rodom grožđa. Miholjsko leto kasni, predanje kaže da je vreme za čizme i džempere.
Velika Hoča: Obeležen Miholjdan, dobar rod grožđa
Vinogradi Velike Hoče (Foto arhiva Kim)

Na Miholjdan se obeležava i završetak berbe grožđa, zbog čega svake godine na ovaj dan veliki broj gostiju, ne samo kosovskih Srba, poseti Veliku Hoču.

Vlasnik vinarije "Duša Metohije" Ljubiša Đuričić je kazao da je ova godina bila veoma rodna.

„U poslednjih pet do deset godina malo je bilo ovakvih godina. Grožđe je bilo izuzetno kvalitetno, zdravo, sa puno procenata šećera. Očekujem da pravilnim negovanjem buduće vino bude sa puno aroma, sa puno bogatih suvih materija, gde će moći ljudi zaista u umerenoj meri uživati“, rekao je on.

Posetioci Velike Hoče mogu da obiđu i Gospodarsku kuću koja se nalazi u centru ovog sela i predstavlja jednu od najlepših očuvanih građevina, navela je kustos zavičajnog muzeja Nena Micić.

„Ovaj muzej je jedna od nacionalnih vrednosti za Veliku Hoču, kao i za čitav region“, kazala je ona.

Povodom Miholjdana je u Gospodarskoj kući postavljena izložba fotografija slavskih kolača sa Kosova i Metohije autorke Olivere Radić.

„Izložba fotografija slavskih kolača je priređena u saradnji Srpskog kulturnog centra u Prištini sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije. Tu je 40 fotografija slavskih kolača. Moja želja je bila da se slavski kolači izlože i u Orahovcu i Velikoj Hoči. U Orahovcu su bili od Gospođindana do pre nekoliko dana, pa smo ih doneli ovde, u Veliku Hoču, da budu tu u okviru Miholjdanskih svečanosti, da mogu ljudi, iako nema velike proslave zbog čitave ove situacije oko kovida, da dođu. Posebno žene vole da pogledaju slavske kolače na kojima su ukrasi kao simboli života naroda ovde“, kazala je Radićeva.

Miholjdan je i ove godine obeležen u uslovima pandemije koronavirusa i mera koje su zbog toga na snazi.

Podsetimo, lepo i toplo vreme oko Miholjdana se u srpskom narodu naziva miholjsko leto. Ove godine je, po svemu sudeći, ostalo iza nas. Ako je suditi po najavama meteorologa o očekivanjima za oktobar i novembar, shodno tradiciji, već je vreme da pakujemo letnju garderobu i vadimo čizme i džempere.

 Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022