Vesti
Društvo

Vekarić: Pravda za žrtve

Bruno Vekarić smatra da će osnivanje specijalnog suda za istragu ratnih zločina koje su počinili pripadnici bivše OVK na Kosovu biti veoma značajno sa aspekta utvrđivanje istine i zadovoljavanje pravde.
Vekarić: Pravda za žrtve
Bruno Vekarić (Foto mc.rs)

"Smatram da je to izuzetno značajno... još uvek ne znamo šta će tamo biti, jer imamo neke tek poluinformacije koje često dobijamo iz prištinskih medija, koji su pre svega poligon za potkusurivanje političkih frakcija na Kosovu", rekao je Zamenik tužioca za ratne zločine .

Vekarić je rekao i da bi zato "voleo da sačeka da se konačno međunarodna zajednica izjasni kakav će to biti sud i po kojim pravilima će suditi".

"Imamo za sada neformalne informacije... mislim da je jako važna i sama odluka kosovskog parlamenta ukazuje da će se tako nešto desiti", rekao je Vekarić.

Prema njegovim rečima, jako je važno za istinu i pravdu da se tako nešto desi i da takav sud bude formiran, jer to znači da se međunarodna zajednica pridaje veliki značaj i "trgovini organima, ali i o otmicama i ubistvima na Kosovu".

Skupština Kosova usvojila je 23. aprila zakone o produženju mandata Euleksa i osnivanju specijalnog suda za istragu ratnih zločina koje su počinili pripadnici bivše OVK, a koji su navedeni u izveštaju Dika Martija.

Usvojenim zakonom misija Euleksa na Kosovu produžena je do juna 2016. sa izuzetkom specijalne istražne radne grupe.

Specijalna istražna grupa osnovana je 2011. radi istrage o ratnim zločinima koji se pominju u izveštaju Dika Martija, a sada će se time baviti specijalni sud.Ostale vesti

Manje turista u Gračanici
Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
  • 03.07.2020
Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020