Vesti
Društvo

„Važna izgradnja autoputa Niš-Priština-Drač“

Izgradnja autoputa Niš-Priština-Drač je važna za Srbiju, jer će povezati Koridor 10 s albanskim lukama Drač i Valona, na koje treba računati u narednom periodu, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
„Važna izgradnja autoputa Niš-Priština-Drač“
Autoput (Foto Info-ks)

"Berlinski proces bi trebalo da bude nastavljen u Beču 27. avgusta, kada se očekuju prve odluke o finansiranju određenih projekata. Ovaj projekat je u fokusu regiona odnosno Srbije, Albanije i EU i posle posete predsednika srpske vlade Aleksandra Vučića Albaniji očekuje se potpisivanje protokola između predstavnika Srbije i Albanije u cilju realizacije tog projekta", rekao je Tanjugu državni sekretar u tom ministarstvu Dejan Trifunović.

On ističe da Srbija ima listu prioriteta infrastrukturnih projekata i da je svakako glavni prioritet završetak Koridora 10 do kraja 2016. i tzv. Koridora 11 u toku 2017. godine.

"Međutim postoji bitna razlika u finansiranju autoputa Niš - Priština i koridora 10 i 11 za koje je Srbija uzela zajmove od međunarodnih finansijskih institucija i drugih država.

Kod  projekta Niš - Priština imamo tri strane - Srbiju, Albaniju i EU i taj projekat je snažno podržala EU i u delu pripreme projekatno-tehničke dokumentacije", rekao je Trifunović.

Državni sekretar je naglasio da će taj projekat finansirati Fond EU za Zapadni Balkan, koji ima definisane procente bespovratnih sredstava za infrastrukturne projekte.
On navodi da je sada na Srbiji i Albaniji da što bolje ispregovaraju sa EU da procenat granta - bespovratnih sredstava bude što veći za gradnju autoputa Niš - Priština - Drač (Durs).

"U drugoj polovini godine mi ćemo imati završen generalni projekti i prethodnu studiju opravdanosti, koja se finansira sredstvima Fonda za Zapadni Balkan, a posle toga se  očekuje da nastavimo sa izradom idejnog projekta", naveo je Trifunović.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je ranije najavio da će EU u narednom periodu izdvojiti milijardu evra za unapređenje infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana.

Potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović je krajem maja najavila da bi za petnaestak dana premijeri Srbije i Albanije trebalo da potpišu protokol za realizaciju projekta autoputa, kao i da su preliminarne procene pokazale da će ceo projekat izgradnje autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač koštati blizu milijardu evra.

Trifunović je napomenuo da Srbija nema izlaz na more i da smo sada po tom pitanju oslonjeni na Luku Bar i barsku prugu, kao i da Srbija ozbiljno planira obnovu barske pruge kroz našu zemlju sredstvima ruskog kredita, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2017.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022