Vesti
Društvo

„Važna izgradnja autoputa Niš-Priština-Drač“

Izgradnja autoputa Niš-Priština-Drač je važna za Srbiju, jer će povezati Koridor 10 s albanskim lukama Drač i Valona, na koje treba računati u narednom periodu, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
„Važna izgradnja autoputa Niš-Priština-Drač“
Autoput (Foto Info-ks)

"Berlinski proces bi trebalo da bude nastavljen u Beču 27. avgusta, kada se očekuju prve odluke o finansiranju određenih projekata. Ovaj projekat je u fokusu regiona odnosno Srbije, Albanije i EU i posle posete predsednika srpske vlade Aleksandra Vučića Albaniji očekuje se potpisivanje protokola između predstavnika Srbije i Albanije u cilju realizacije tog projekta", rekao je Tanjugu državni sekretar u tom ministarstvu Dejan Trifunović.

On ističe da Srbija ima listu prioriteta infrastrukturnih projekata i da je svakako glavni prioritet završetak Koridora 10 do kraja 2016. i tzv. Koridora 11 u toku 2017. godine.

"Međutim postoji bitna razlika u finansiranju autoputa Niš - Priština i koridora 10 i 11 za koje je Srbija uzela zajmove od međunarodnih finansijskih institucija i drugih država.

Kod  projekta Niš - Priština imamo tri strane - Srbiju, Albaniju i EU i taj projekat je snažno podržala EU i u delu pripreme projekatno-tehničke dokumentacije", rekao je Trifunović.

Državni sekretar je naglasio da će taj projekat finansirati Fond EU za Zapadni Balkan, koji ima definisane procente bespovratnih sredstava za infrastrukturne projekte.
On navodi da je sada na Srbiji i Albaniji da što bolje ispregovaraju sa EU da procenat granta - bespovratnih sredstava bude što veći za gradnju autoputa Niš - Priština - Drač (Durs).

"U drugoj polovini godine mi ćemo imati završen generalni projekti i prethodnu studiju opravdanosti, koja se finansira sredstvima Fonda za Zapadni Balkan, a posle toga se  očekuje da nastavimo sa izradom idejnog projekta", naveo je Trifunović.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je ranije najavio da će EU u narednom periodu izdvojiti milijardu evra za unapređenje infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana.

Potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović je krajem maja najavila da bi za petnaestak dana premijeri Srbije i Albanije trebalo da potpišu protokol za realizaciju projekta autoputa, kao i da su preliminarne procene pokazale da će ceo projekat izgradnje autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač koštati blizu milijardu evra.

Trifunović je napomenuo da Srbija nema izlaz na more i da smo sada po tom pitanju oslonjeni na Luku Bar i barsku prugu, kao i da Srbija ozbiljno planira obnovu barske pruge kroz našu zemlju sredstvima ruskog kredita, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2017.Ostale vesti

Na Kosovu Dan žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je sredu danom žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji.

  • 08.02.2023
Urednici KoSSev portala uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge
Urednici KoSSev portala Tatjani Lazarević je večeras u rezidenciji Francuske ambasade u Prištini uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.
  • 07.02.2023
Z. Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja

V.K. (38, ime poznato redakciji) je pet godina radila na određeno vreme kao spremačica u Predškolskoj ustanovi (PU) „Naše dete“ u Zubinom Potoku, iako je po struci pravni tehničar. Njen poslodavac je bila Opština Zubin Potok sa kojom je imala sklopljen ugovor o stručnom usavršavanju. Isti je produžavan na šest meseci i, kako je navedeno, zaključivan je „radi stručnog usavršavanja i sticanja posebnih znanja i sposobnosti za rad u struci na mestu viši referent za administrativne poslove mesnih zajednica i mesnih kancelarija u MK Zupče“. Ugovor je raskinut još 2018. godine, a V.K. je i dalje bez objašnjenja i posla.

  • 07.02.2023
Sovrlić: Neki mediji stalno šire dezinformacije

"Nažalost, imamo mnogo zagađenog javnog prostora, dok se u pojedinim medijima bliskim vlastima svakodnevno šire dezinformacije", rekla je novinarka N1 Sanja Sovrlić, ukazujući da je javni prostor donekle i vulgaran zbog rečnika koji se koristi u medijima.

  • 07.02.2023
Očišćen mural Novaku Đokoviću

Mural najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću u Orahovcu koji je noćas prekriven belom bojom očišćen je tokom prepodneva.

  • 07.02.2023
Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023