Vesti
Društvo

Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima

Danas se obeležava Međunarodni dan vatrogasaca kao podsetnik na dan kada je u požaru 1998. godine nastradalo pet australijskih vatrogasaca. Od izmeštanja iz Prištine nakon rata, u Lapljem Selu funkcioniše Vatrogasna služba. Loši uslovi rada, nedostatak opreme, kadrova i neregulisan status problemi su ovdašnjih vatrogasaca.

Vatrogasci: Humana profesija i rad u nehumanim uslovima
Vatrogasna jedinica u Lapljem Selu (Foto Kim)

Kada je vanredna situacija, požar, zemljotres, poplave ili teška saobraćajna nesreća oni su prvi na terenu za pružanje pomoći. Međutim, pomoć je potrebna i njima. Rade sa zastarelom opremom i nedostatkom kadrova.

Dragan Sekulić šef Vatrogasne jedinice u Lapljem Selu kaže da su za poslednjih dvadeset godina u ovoj službi primljena samo tri vatrogasca.

“Potrebni su nam mlađi ljudi. Prosek godina vatrogasaca u našoj stanici je 47. Mi smo u jako nezgodnoj stuaciji jer nas plaća Opština Priština, a mi štitimo Opštinu Gračanica. I jedni na druge prebacuju problem. Iz Opštine Gračanica kažu da nemaju sredstava da nas prihvate, pa nas na leđima nosi Opština Priština”, naveo je on.

A prebacivanjem odgovornosti, osim što trpi Vatrogasna služba, trpe i građani čija bezbednost zavisi upravo od ove jedinice.

“Neodostaje nam oprema, a jedna od važnijih je oprema za tehničke intervencije, koja je neophodna u saobraćajnim nesrećama u kojima spašavamo ljudske živote”, kaže Sekulić.

Iako ova jedinica raspolaže sa četiri vatrogasna vozila, tokom zime u upotrebi su samo dva. Zbog nedostatka garaže druga dva vozila ostaju napolju pa usled mraza voda u njima smrzava.

“Potreban nam je Vatrogasni dom, prostorije od čvrstog materijala u kojima možemo da radimo u normalnim uslovima. I dan danas smo u privremenim prostorijama, tzv. kontrejnerima gde je zimi hladno, a leti vrućina. Svake godine pišem zahteve i predajem Opštini Gračanica i Agenciji za vanredne situacije u Ajvaliji, međutim, od toga nema ništa. Osnovna oprema nam nedostaje: vatrogasna creva, mlaznice za gašenje požara vodom, ono što je najosnovije, a posebno ostala oprema koja je neophodna za ovu službu”, kaže Sekulić i dodaje da prosek starosti vozila kojima raspolažu preko 20 godina.

Vatrogasci rade 24 sata dnevno, a tokom svog radnog veka izlažu se životnoj opasnosti spašavajući ljudske živote i imovinu.

Miodrag Tomić radnik je vatrogasne službe od 1990. godine. Kaže da bi mladima preporučio da se bave ovim poslom zato što je humano i važno pomoći drugima.

“Odlučio sam da budem vatrogasac zato što je ovaj posao human, kao bih pomogao ljudima, zbog zaštite materijalnih dobara, života i sve što ide u sklopu službe. Najteže u ovom poslu je kada odete na intervenciju i vidite da se nekom zapalila kuća, u koju je čitavog života ulagao, a požarom je izgubio sve što je imao. Takođe, u saobraćaju, kada vidite povređene ljude, ali i preminule. To su stvari koje su teške. Nema puno takvih intervencija, ali one zauvek ostaju u sećanju”, rekao je Tomić.

Da su veliki požari i teške saobraćajne nesreće najteži u ovom poslu, slaže se i šef jedinice Dragan Sekulić.

“Mi imamo iskustvo, prošli smo ratno stanje, imali velike požare, gasili smo skladišta goriva, izvlačili ljude iz ruševina, to smo prošli i sada je lakše”, rekao je on.

Sekulić kaže da je za obavljanje ovog posla potrebna fizička i psihička spremnost, ali i hrabrost.

“Mladi koji žele da se bave ovim poslom prvo pohađaju obuku za profesionalnog vatrogasca u Vučitrnu i ona traje tri meseca. Nakon toga obavljaju pripravnički staž od šest do sedam meseci”.

Vatrogasnoj stanici u Lapljem Selu nedostaje i oprema za obavljanje administrativnih poslova. Zbog nedostataka računara svi zahtevi ispisuju se ručno. Jedini kompjuter koji imaju u prostorijama je star 20 godina. Sekulić kaže da su nedavno dobili novi štampač, ali da ga ovaj uređaj ne podržava.

“Kada dokumetacija stigne tamo gde treba, oni nam kažu zasto ovo ne pišete na kompijuteru, u današnje vreme se tako radi. Međutim, ja im objašnjavam da mi nemamo kompjuter, ljudi se čude. Ali čekamo neku pomoć i neko bolje vreme”, zaključio je Sekulić.

U vatrogasnoj službi u Lapljem Selu zaposleno je 20 radnika, a ova jedinica tokom prošle godine imala je više od 140 intervencija. Broj na koji ih možete dobiti je 049 785 112.

 Ostale vesti

Janjić i Sunjog razgovarali o problemima manastira Visoki Dečani
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o trenutnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se suočava manastir Visoki Dečani.
  • 11.05.2021
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
  • 11.05.2021
Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021