Vesti
Društvo

Vaskršnji humanitarni vašar u Lipljanu

Učenici nižih razreda Osnovne škole „Braća Aksić“ u Lipljanu organizovali su Vaskršnji bazar. Ovaj događaj humanitarnog karaktera održan je u porti Crkve svetih Flora i Lavra u ovom gradu.
Vaskršnji humanitarni vašar u Lipljanu
Vaskršnji vašar u porti Crkve svetih Flora i Lavra u Lipljanju (Foto Kim)

Vrlo kreativni mališani su sa svojim učiteljicama gotovo mesec dana pripremali različite Vaskršnje dekoracije od papira, drveta gline i drugih predmeta. Na štandovima postavljenim u crkvenom dvorištu izložili su ih za prodaju. Zavisno od štanda, ali većina ukrasa prodavana je po simboličnoj ceni ili onoliko koliko bi kupac dao.

„Mi smo organizovali ovu akciju da bi obnovili našu školu i da bi otišli da obiđemo manastire i na neku kratku ekskurziju. Ovo smo organizovali u prvom razredu dok u drugom nismo imali mogućnosti da organizujemo vašar. Pripremali smo se jako dugo, ovde se nalaze korpice, uskršnje drvo, stalak za jaja kao i zeke i vence od drveta“, kazala je Isidora Aksić.

„Ja sam za ovaj vašar pripremio jaje, zeca i kutiju za slatkiše, pripremao sam ih tri dana zajedno sa drugovima i učiteljicama. Novac skupljamo za putovanje veoma sam srecan zbog toga“, naveo je Nahmedin Ramić, učenik četvrtog razreda.

„Za ovo se pripremo preko dve nedelje, ovo je pravljeno od ukrasnih papira i drveta. Učiteljice su nas podstakle da ovo treba da radimo. Nemamo određenu cenu, koliko ljudi daju“, rekla je Staša Stanojević, učenica četvrtog razreda.

„Ja sam za vasar napravio šarena jaja, novac skupljamo da bi smo mogli da odemo na ekskurziju. Učiteljica nam je pomagala da ofarbamo jaja. Veoma sam srecan sto je dosao ovaj dan kada mozemo da prodamo to što smo pripremili“, naveo je đak prvak Veljko Filić.

„Zadovoljni smo prodajom i sve je veoma jeftino, kolači su po 50 centi a ima i od jedan evro. Veoma smo zadovoljni sakupljenim novcem, Pripremali smo se zajedno u školi tri dana“, kazao je Vuk Tomašević.

Učiteljica trećeg razreda Olivera Radaković kaže da je ovo veoma značajno za decu sa ovih prostora.

„Deca su skučena sa vremenom i prostorom, šta ovde mogu da vide i kako mogu svoje vreme da iskoriste. Ovo im znači zato što se deca druže, razvili su kreativnost. Svi su se potrudili, radili su puno, bili su vredni celih mesec dana. Nadam se da su radovi istaknuti u najboljem svetlu i da će ovo deci predstavljati sreću i da će radost na njihovim licima da bude jedan od faktora da oni ostanu ovde da žive“, rekla je ova učiteljica.

Miljana Janićijević, učiteljica u OŠ “Braća Aksić” je ponosna na svoje učenike jer ulažu svoj trud kako bi pomogli svojim vršnjacima.

“Deca su se pripremila, bili su maštoviti, kreativni i vredni, učestvovali su u radu sa roditeljima, sa nas učiteljima, pripremali su svašta od raznih materijala. Akcija je humanitarnog karaktera, pomoć svojim vršnjacima ili odlazak na nekoj ekskurziji, zavisi od novca koji zaradimo. Bilo im je veoma interesantno u pripremi, baš su bili zainteresovani za rad”, navela je Janićijevićeva.

Sa njom se slaže i njena koleginica Milica Dimić.

„Deca su se pripremala nekih mesec dana, tačno kada je i Vaskršnji post počeo i onda smo to nekako napravili kao odrednicu da tada krenemo sa pripremama, iskoristili smo projektnu nastavu, likovno i tako smo napravili baš dosta proizvoda. Mislim da su sve ovo uradili sa velikim uživanjem i sa baš velikom radošću, nekako jedva su čekali da dođe ovaj dan. mi smo već imali jedan ovakav bazar 2019 godine i oni već znaju pravila, znaju da je to humanitarnog karaktera i da tu nema cene nego da sve ide u humanitarne svrhe“, dodala je ona.

Još uvek nije određeno kako će biti potrošen prikupljen novac. Neki od predloga su da se utroši na jednodnevnu ekskurziju ili za freskopisanje Crkve svetih Flora i Lavra.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023