Vesti
Društvo

Vaskršnji bazar u Čaglavici. Učenici položili ispit humanosti

Predškolska ustanova "Đurđevak" i istureno odeljenje Osnovne škole "Miladin Mitić" sa sedištem u Čaglavici danas su organizovali Vaskršnji humanitarni bazar kako bi se prikupljenim novcem pomoglo lečenje malog Vukana iz Vranja koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Po mišljenju učiteljica i vaspitačica ovakve manifestacije su vrlo značajne za razvoj empatije kod dece.
Vaskršnji bazar u Čaglavici. Učenici položili ispit humanosti
Humanitarni bazar u ÄŒaglavici (Foto Kim)

Organizaciji humanitarnog bazara u Čaglavici predhodila je petnaestodnevna priprema ukrasa u kojoj su učestvovali deca, roditelji vaspitačice i učiteljice.

“Svi znamo da su Vaskršnji praznici lep povod i da se deca raduju našim pravoslavnim običajima na ideju su došle učiteljice ovog isturenog odeljenja u Čaglavici kako bi se pomoglo malom Vukanu“, rekla je ta RTV Kim pedagog Danijela Stefanović.

Ona je istakla da je za decu jako važno da od malih nogu razviju osećaj prema drugima koji su u nevolji.

“Ovo je dobar povod da se pokaže da su učenici položili ispit iz humanosti. Što se tiče škole u Lašpljem Selu deset godina unazad se organizuje Vaskršnji bazar, ovo je prvi put u isturenom odeljenju u Čaglavici da se organizuje humanitarna akcija“, kazala je Stefanovićeva.

Učiteljica Sandra Jovanović saglasna je sa svojom kolegenicom kad je u pitanju negovanje kulture humanosti i značaja razvoja empatije u ranom uzrastu kod dece.

“Ovakvi bazari su veoma značajni, prvenstveno zbog dece kako bi razvili empatiju prema drugoj deci. Mi smo deci pomagali to je bio zajednički rad. Oni su imali svoje ideje , a mi smo samo pomogli da urade ono što su zamislili“, kazala je učiteljica Sandra Jovanović .

Jelena Dešić vaspitačica Predškolske ustanove "Đurđevak" u Čaglavici naglasila je da su deca, roditelji, kolektiv uložili maksimalni trud da se na najbolji način pomogne Vukanu.

“Hvala Vam što ste došli da ispratzte humanitarni bazar koji smo organizovali za prikupljanje sredstava za lečenje malog Vukana iz Vranja. Mi vaspitači, deca i roditelji svi smo zajedno pravili korpice, farbali jaja kako bi smo to prodali. Pripremali smo se petnaestak dana, čak smo i duže ostajali kao bi ponuda ukrasa bila veća kako bi pomogli dečaku, kad već život zavisi od novca“, kazala je vaspitačica Dešić.

Čitava ova manifestacija umnogome obradovala decu jer je ovo još jedan povod za druženje, kreativnost, ali i istinsku želju da se pomogne malom Vukanu.

“Ovo smo spremili za dečaka Vukana koji je bolestan i želimo da mu pomognemo da ozdravi što pre“, rekao je Uroš Joksimović iz Čaglavice.

“Spremali smo ovo za malog Vukana. Proizvodi nemju cenu“ kazala je Lena Mitić.

“Farbao sam jaja i pripremamo svašta nešto za jednog dečaka Vukana“ rekao je Luka Mitić

Istureno odeljenje Osnovne škole "Miladin Mitić" u Čaglavici ima 16 učenika. Praktikuje se kombinovani rad zbog malog broja učenika. Učenici prvog i trećeg razreda rade zajedno i drugog i četvrtog, dok predškolska grupa radi zasebno. U predšolskoj ustanovi "Đurđevak" u Čaglavici upisano je 21 dete, u vreme gripa i jačeg talasa kornavirusa taj broj se smanjuje.Ostale vesti

Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022