Vesti
Društvo

Vaskršnji bazar u Čaglavici. Učenici položili ispit humanosti

Predškolska ustanova "Đurđevak" i istureno odeljenje Osnovne škole "Miladin Mitić" sa sedištem u Čaglavici danas su organizovali Vaskršnji humanitarni bazar kako bi se prikupljenim novcem pomoglo lečenje malog Vukana iz Vranja koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Po mišljenju učiteljica i vaspitačica ovakve manifestacije su vrlo značajne za razvoj empatije kod dece.
Vaskršnji bazar u Čaglavici. Učenici položili ispit humanosti
Humanitarni bazar u Čaglavici (Foto Kim)

Organizaciji humanitarnog bazara u Čaglavici predhodila je petnaestodnevna priprema ukrasa u kojoj su učestvovali deca, roditelji vaspitačice i učiteljice.

“Svi znamo da su Vaskršnji praznici lep povod i da se deca raduju našim pravoslavnim običajima na ideju su došle učiteljice ovog isturenog odeljenja u Čaglavici kako bi se pomoglo malom Vukanu“, rekla je ta RTV Kim pedagog Danijela Stefanović.

Ona je istakla da je za decu jako važno da od malih nogu razviju osećaj prema drugima koji su u nevolji.

“Ovo je dobar povod da se pokaže da su učenici položili ispit iz humanosti. Što se tiče škole u Lašpljem Selu deset godina unazad se organizuje Vaskršnji bazar, ovo je prvi put u isturenom odeljenju u Čaglavici da se organizuje humanitarna akcija“, kazala je Stefanovićeva.

Učiteljica Sandra Jovanović saglasna je sa svojom kolegenicom kad je u pitanju negovanje kulture humanosti i značaja razvoja empatije u ranom uzrastu kod dece.

“Ovakvi bazari su veoma značajni, prvenstveno zbog dece kako bi razvili empatiju prema drugoj deci. Mi smo deci pomagali to je bio zajednički rad. Oni su imali svoje ideje , a mi smo samo pomogli da urade ono što su zamislili“, kazala je učiteljica Sandra Jovanović .

Jelena Dešić vaspitačica Predškolske ustanove "Đurđevak" u Čaglavici naglasila je da su deca, roditelji, kolektiv uložili maksimalni trud da se na najbolji način pomogne Vukanu.

“Hvala Vam što ste došli da ispratzte humanitarni bazar koji smo organizovali za prikupljanje sredstava za lečenje malog Vukana iz Vranja. Mi vaspitači, deca i roditelji svi smo zajedno pravili korpice, farbali jaja kako bi smo to prodali. Pripremali smo se petnaestak dana, čak smo i duže ostajali kao bi ponuda ukrasa bila veća kako bi pomogli dečaku, kad već život zavisi od novca“, kazala je vaspitačica Dešić.

Čitava ova manifestacija umnogome obradovala decu jer je ovo još jedan povod za druženje, kreativnost, ali i istinsku želju da se pomogne malom Vukanu.

“Ovo smo spremili za dečaka Vukana koji je bolestan i želimo da mu pomognemo da ozdravi što pre“, rekao je Uroš Joksimović iz Čaglavice.

“Spremali smo ovo za malog Vukana. Proizvodi nemju cenu“ kazala je Lena Mitić.

“Farbao sam jaja i pripremamo svašta nešto za jednog dečaka Vukana“ rekao je Luka Mitić

Istureno odeljenje Osnovne škole "Miladin Mitić" u Čaglavici ima 16 učenika. Praktikuje se kombinovani rad zbog malog broja učenika. Učenici prvog i trećeg razreda rade zajedno i drugog i četvrtog, dok predškolska grupa radi zasebno. U predšolskoj ustanovi "Đurđevak" u Čaglavici upisano je 21 dete, u vreme gripa i jačeg talasa kornavirusa taj broj se smanjuje.Ostale vesti

Forum srednjih stručnih škola: Roditelji zaključuju ocene
Članovi Foruma srednjih stručnih škola negodovali su zbog toga što, kako tvrde, u jednom broju stručnih škola nastavnici ne mogu da zaključe ocene i predlože odeljenskom veću pre nego što dobiju saglasnost roditelja da su zadovoljni zaključenom ocenom koje je njihovo dete dobilo.
  • 05.06.2023
Dani opštine Lipljan: Crkveno dvorište oaza mira i blagostanja
U porti crkve u Lipljanu, u kojoj se nalaze hram Vavedenja Presvete Bogorodice i Sveti Flora i Lavr, počeli su Dani opštine Lipljan. Okupili su se preostali lipljanci ali i meštani okolnih sela koji ovo dvorište doživljavaju kao jedinu oazu mira ali i mesto druženja u ovom gradiću.
  • 05.06.2023
Laplje Selo u pisanim izvorima
Laplje Selo se prvi put pominje u Gračaničkoj povelji (1314-1316) kojom je kralj Milutin svoj ktitorski hram bogato darivao posedima u okolini Prištine. Samo naselje i celokupni seoski atar su sve do otomanske okupacije bili manastirski posed.
  • 04.06.2023
Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023