Vesti
Društvo

Varhelji u poseti Zapadnom Balkanu

Komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji posetiće sledeće nedelje Zapadni Balkan, pošto prve vakcine protiv kovida-19, finansirane od strane Evropske unije, stignu u region, prenosi Gazeta ekspres.
Varhelji u poseti Zapadnom Balkanu
Oliver Varhelji (Foto europarl.europa.eu)

Varhelji će posetu regionu započeti u ponedeljak popodne u Srbiji, zatim u utorak boravi u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, a zatim u sredu Albaniji i na Kosovu.

On će sa zvaničnicima zemalja regiona razgovarati o odgovoru na pandemiju, kao i o podršci EU u tom kontekstu.

Kao što su Evropska komisija i Austrija najavile 20. aprila 651.000 doza Fazer vakcina će se isporučivati u region u nedeljnim ratama od početka maja do avgusta.

Ove vakcine će pomoći da se ubrzaju kampanje vakcinacije, kako bi se osiguralo da se celokupno medicinsko osoblje i neke od najugroženijih grupa vakcinišu.

"Putujem na Zapadni Balkan da bih pružio jasnu poruku: Zainteresovani smo. Mi brinemo o našim partnerima i brinemo o njihovim zdravstvenim radnicima i najugroženijima. Isporuka vakcine potvrđuje našu stalnu posvećenost pružanju podrške, kao što smo to činili od izbijanja pandemije. Zajedno samo jači", poručio je Varhelji.

Vakcine se finansiraju paketom u iznosu od 70 miliona evra, koji je Komisija odobrila u decembru 2020. godine, kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina, predviđenih sporazumima EU o otkupu za partnere sa Zapadnog Balkana.

Austrija je olakšala distribuciju ovih vakcina koje finansira EU kroz zakonske sporazume sa proizvođačem i svim partnerima na Zapadnom Balkanu.

Ukupna distribucija među zemljama zasniva se na epidemiološkim potrebama.

Ove vakcine su na vrhu onih koje pruža Kovaks program, gde je EU jedan od glavnih učesnika sa blizu 2,5 milijarde evra .

"EU je delovala odlučno od početka krize, mobilišući vrlo značajan paket od 3,3 milijarde evra kako bi pomogla regionu da se reši neposredna zdravstvena kriza, ublaži socijalno-ekonomski uticaj i obezbedi dugoročni oporavak. Kroz ovaj paket, vitalna oprema kao što su maske, ventilatori, kola hitne pomoći, kompleti za testiranje i zamrzavanje dostavljaju se zapadnobalkanskim partnerima. Ublažene su snažne mere za ublažavanje socijalno-ekonomske krize", navodi se u saopštenju i dodaje da je "ovo jasan izraz evropske solidarnosti sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu, čija budućnost očigledno leži u EU".

U oktobru prošle godine EK je podnela ekonomski i investicioni plan, koji bi mogao da mobiliše do 28 milijardi evra preferencijalnih grantova, garancija i zajmova, kako bi podstakla dugoročni oporavak Zapadnog Balkana i konvergenciju sa EU.Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021