Vesti
Društvo

Vandalizam i nužnik u crkvi Hrista Spasa u Prištini

Albanska pevačica snimila muzički spot u crkvi Hrista Spasa. U hramu žive ljudi, pun je otpada i papira.
Vandalizam i nužnik u crkvi Hrista Spasa u Prištini
Foto Kim

U hramu Hrista Spasa u centru Prištine albanska muzička grupa snimila je spot sa obnaženom pevačicom i ostalim članovima benda koji igraju i pevaju unutar hrama. Ovaj spot pojavio se na Jutjubu, a kao njegova autorka potpisna je Era Istrefi.

Ona se u lascivnim pozama pojavljuje u hramu između priprate i centralnog dela hrama. Na njoj se nalazi potpuno providna odeća, dok drugi član grupe na golom telu ima ispisane parole na engleskom jeziku: “Ne poziraj”, a kasnije se pojavljuje tekst “Ne budi stidljiv.”

U spotu se iz idilične atmosfere belih stubova i stilizovanih tradicionalnih velova prelazi u hram Hrista Spasa sa promenom ritma i atmosfere. Premijer Kosova Hašim Tači je uoči prošlih kosovskih izbora ovaj hram nazvao užasnim delom.

Da bi proverili lokaciju i uverli se da li se zaista radi o ovoj crkvi otišli smo u centar Prištine. Glavni ulaz je zatvoren sa velikom količinom bodljikave, dok je na sporednim vratima, sa desne strane, samo jedan kolut žice i platno koje pokriva ulaz. Iz crkve se pojavio čovek koji je novinarskoj ekipi fizički branio da uđe unutra: “Nije ovo crkva, ovo je moja kuća, crkva je u Srbiju!”

Nakon guranja sa njim, novinarska ekipa je ušla i videla da se u hramu vrši mala i velika nužda. U priprati žive i stanuju ljudi, a u crkvi su velike količine otpada i papira. Već deceniju i po, Univerzitet u Prištini i razne vladine i nevladine organizacije vode kampanju koja  ima za cilj uklanjanje i rušenje Hrama Hrista Spasa ili njegovo pretvaranje u memorijalni muzej Albanaca.Ostale vesti

Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020
Mediji na Kosovu u doba korone: Više publike - manje prihoda
Nedostupnost sagovornika iz zdravstvenih ustanova, problem sa prevodom na srpski jezik i nedostatak fondova za projektno finaniranje, glavni su problemi mnogih srpskih medija na Kosovu, tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se mediji suočavaju sa ovim, ali i ostalim problemima i koja je uloga i značaj medija tokom pandemije, istraživale su kolege iz Medija centra u Čaglavici.
  • 30.06.2020