Vesti
Društvo

“Uzdržati se od loših misli i dela”

Osim uzdržavanja od mrsne hrane, Božićni post podrazumeva i uzdržavanje vernika od loših misli i dela, ističe prvi paroh gračanički Branislav Sekulić.
“Uzdržati se od loših misli i dela”
Foto KIM

Božićni post je počeo 28. novembra i trajaće do 7. januara.

“Postoje neka pravila na koja crkva treba da ukazuje a to je da ovaj post nije toliko strog kao što je Vaskršnji. Posti se na ulju, sreda i petak se poste na vodi, stim da je razrešena riba subotom i nedeljom”, kaže sveštenik Sekulić.

Prvi paroh gračanički Branislav Sekulić ističe da vernici obično poste samo u prvoj i poslednjoj sedmici božićnog posta ali da to nije po pravilima crkve.

“Bilo bi dobro da ispostimo ceo post, onako kao to crkva traži. Da postimo pa makar i na ulju sredu i petak, ali da post ispoštujemo u kontinuitetu, a da prvu i zadnju sedmicu postimo onako kao je crkva propisala. Mnogo je bolje to od toga da sebi pravimo neka stroža pravila u prvoj i zadnjoj sedmici a da ne postimo ostale koje su crkvom i kanonima propisane”.

Pravoslavni vernici i crkva u toku godine poste 4 velika posta, i to Vaskršnji,  Petrovski, Gospoinski i Božićni post.Ostale vesti

Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021
Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga
Taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu skuplja je za 50 dinara.
  • 18.10.2021
OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021