Vesti
Društvo

Uvredljivi grafiti na račun Jahjage

Na nekoliko mesta u Prištini iscrtani su uvredljivi grafiti na račun odlazeće predsednice Kosova Atifete Jahjage.
Uvredljivi grafiti na račun Jahjage
Grafiti na račun predsednice (Youtube)

Predsednica Kosova prikazana je u donjem vešu sa policijskom kapom na glavi, aludirajući na njenu pređašnju funkciju u Kosovskoj policiji. Pored slike stoji i natpis "Upomoć Hikmete!".

Vlada Kosova osudila je postupak nepoznatih lica koja su odgovorna za postavljanje ovih grafita, koji, kako navode u saopštenju, vređaju predsednicu Republike Kosova.

“Ovakav čin povredio je ne samo instituciju, lik i delo uvažene predsednice Republike Kosovo, već i sve ostale kosovske žene”.

Vlada Kosova ovaj postupak još uvek neidentifikovanih lica ocenjuje mizernim.

Mandat predsednice Jahjage ističe u aprilu ove godine. Kako je nedavno poručila, više se neće kandidovati za tu poziciju.Ostale vesti

Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020