Vesti
Društvo

Uvedeno centralno grejanje u vrtiću i školi u Čaglavici

U odeljenjima predškolske ustanove „Đurđevak“ i osnovne škole „Miladin Mitić“ završeni su radovi na uvođenju centralnog grejanja. Odluka o radu vrtića, koji su zatvoreni zbog pogoršane epidemiološke situacije, biće poznata sutra.
Uvedeno centralno grejanje u vrtiću i školi u Čaglavici
Vrtić i škola u Čaglavici (Foto Kim)

Od ove jeseni, ako to dozvoli epidemiološka situacija, prostorije u kojima će boraviti deca iz odeljenja vrtića „Đurđevak“ i Osnovne škole „Miladin Mitić“ u Čaglavici biće tople. Trenutno su obe ustanove prazne, što zbog raspusta, a što zbog zdravstvene krize. Direktorka predškolske ustanove Radica Parlić kaže da će odluka o povratku u vrtiće biti doneta sutra.

„Ovaj objekat, kao i onaj u Preocu je na kolektivnom odmoru do 15. avgusta. Znaćemo konkretno sutra da li se kreće od ponedeljka ili ne. Spremačice i servirke su već očistile objekte u Gračanici i Lapljem Selu, napravili smo spisak vaspitačica“, kaže direktorka Radica Parlić i dodaje da su tokom letnje i epidemiološke pauze, prostorije u svim objektima „Đurđevka“ okrečene i dezinfikovane.

Iz Vlade Kosova i Ministarstva zdravlja nedavno je rečeno da je odluka o radu vrtića na lokalnim samoupravama.

„Krizni štab prati situaciju na terenu i shodno situaciji tako ćemo i dati odobrenje školama i obdaništima da nastave svoj rad. Za sada situacija još nije dobra, tako da ćemo u nekom narednom periodu zasigurno znati šta nam je činiti u budućnosti“, kaže Popović.

Iako je u ustanovama „Đurđevak“ i OŠ „Miladin Mitić“ u Čaglavici broj dece znatno opao u odnosu na ranije godine, onima koji ovde borave uvođenje grejanja će mnogo značiti s obzirom da su prostorije zimi grejane na starim pećima.

„Do sada su se učionice i sobe gde su boravila deca grejali su se na pećima koje su stare više od trideset godina, to je bilo na drva i ugalj i jednostavno prostorije nisu bile adekvatno tople. Opština Gračanica nastavlja da stvara bolje uslove za našu decu i da će zasigurno zime biti toplije“, kaže Srđan Popović.

„Grejana je jedna do dve preostorije, uglavnom na drva, koristili smo i grejalice i to je bilo strašno za decu. Znači mnogo ova investicija jer deca ovde, ne samo da borave, već ovde žive“, kaže direktorka ustanove.

Između predstavnika opštine i uprave škole „Miladin Mitić“ dogovorena je i zamena krovnih prozora na školskoj zgradi.

„Biće zamenjeni krovni prozori koji su u lošem stanju da bi efekat grejanja bio mnogo veći i ja se nadam da ćemo to do zime realizovati“, kaže direktor škole Ljubiša Karadžić.

Školu „Miladin Mitić“ u Čaglavici pohađa 20 učenika od prvog do četvrtog razreda. Odeljenja su uglavnom kombinovana. Ove godine je upisano troje prvaka i troje predškolaca. Vrtić „Đurđevak“ u ovom selu pohađa 15 dece, a sama predškolska ustanova ima objekte i u Gračanici, Preocu, Lapljem Selu i Brnjici.

 Ostale vesti

Osojane: Život bez struje u ulici Tesle i Pupina
Povratnička porodica Slavoljuba Đurića iz Osojana kod Istoka već sedam dana je bez električne energije.
  • 09.08.2020
Obeležena godišnjica povratka Srba u Osojansku dolinu
Prazničnom Liturgijom u hramu Sabora Svetog arhangela Gavrila, pomenom stradalima, sečenjem slavskog kolača i izložbom slika „Vidovdan 2020“ obeležen je dan povratka u Osojansku dolinu. 
  • 09.08.2020
Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020