Vesti
Društvo

Uticaj rata u Ukrajini na privredu centralne, istočne i jugoistočne Evrope

Rat u Ukrajini različito utiče na privrede 23 zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope, ukazuje Bečki ekonomski institut (WIIW). U novoj prognozi Institut predviđa manji ekonomski rast u istočnoj i centralnoj Evropi, duboku recesiju u Ukrajini i Rusiji. Za Srbiju se predviđa privredni rast od 3,6 a za Kosovo 3,3 odsto u ovoj godini.
Uticaj rata u Ukrajini na privredu centralne, istočne i jugoistočne Evrope
Ilustracija (Foto Pixabay)

Bečki ekonomski institut u prolećnoj prognozi polazi od takozvanog "status kvo" osnovnog scenarija, a ukoliko bi rat dalje eskalirao i Evropska unija uvela embargo na naftu i gas iz Rusije, u istočnoj i srednjoj Evropi bi bio zabeležen i pad privrede.

U svojoj prognozi, WIIW za Srbiju predviđa u ovoj godini privredni rast od 3,6 odsto, a iduću godinu 3,4 odsto, koliko će iznositi i rast u 2024. godini.

Srbija sa rastom od 3,6 odsto u ovoj godini ima najpovoljnije izglede na Zapadnom Balkanu, za koji se prognozira: ukupan rast od 3,1 odsto u 2022. godini, 3,2 odsto u 2023, a 3,3 odsto u 2024. godini.

Poređenja radi, Albaniji i Crnoj Gori se za ovu godinu prognozira rast od 3,5 odsto, Kosovu 3,3 odsto, Severnoj Makedoniji 2,5 odsto, a BiH 1,8 odsto.

U slučaju negativnog scenarija, koji predviđa obustavu isporuke ruskih energenata, WIIW za Srbiju predviđa nulti rast za ovu godinu, a za iduću rast od dva odsto i za 2024. godinu rast od 2,4 odsto.

Prognoze za članice EU

Osnovni scenario WIIW za članice EU centralne i istočne Evrope, predviđa rast od 2,5 odsto, a u slučaju negativnog scenarija i blagu recesiju od minus 0,9 odsto.

Ukrajina i Rusija zabeležiće ove godine, u zavisnosti od scenarija, masivni pad: Ukrajina od minus 38 do minus 45 odsto BDP-a, a Rusija minus devet do minus 15 odsto BDP-a.

I Turska, kao druga najveća ekonomija regiona, rasla bi u najboljem slučaju 2,7 odsto, a u najgorem 2,5 odsto.

Ukrajina će ove godine izgubiti jednu trećinu do polovine svog BDP-a. Budžetski deficit porašće na 25 odsto BDP-a i moći će samo uz finansijsku pomoć sa zapada da se pokrije.Ostale vesti

Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022