Vesti
Društvo

Usvojena rezolucija o komisiji za istragu ubistava novinara na Kosovu

Na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS), na Skupštini Evropske federacije novinara usvojena je rezolucija o neodložnom formiranju Međunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

Usvojena rezolucija o komisiji za istragu ubistava novinara na Kosovu
Spomen ploča nestalim novinarima kod Velike Hoče (Foto Kim)

U rezoluciji se ističe da više od dve decenije niko nije odgovarao za 19 od ukupno 20 ubistava i kidnapovanja srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika (jedno ubistvo je rešeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju), saopštio je UNS.

UNS traži da se rasvetle okolnosti, pokrenu istrage i pred lice pravde izvedu ubice novinara Afrima Malićija, ubijenog 2. decembra 1998. u Prištini; novinara i šefa Kosovskog informativnog centra (KIC) Envera Maljokua koji je ubijen 11. januara 1999. u Prištini; Aleksandra Simovića Sime, novinara Medija ekšn internešenela, ubijenog 1. avgusta 1999. u Prištini, Krista Gegaja, urednika u RTV Priština koji je likvidiran 12. septembra 1999. u Istoku, Momira Stokuće, fotoreportera, ubijenog u svojoj kući 21. septembra 1999. u Prištini.

U saopštenju se navodi da još uvek nisu pronađene ubice Šefkija Popove smrtno stradalog 10. septembra 2000. u Vučitrnu; novinara "Rilindje" Džemailja Mustafe, ubijenog 23. novembra 2000. u Prištini; novinara lista "Bota sot" Bekima Kastratija koji je ubijen 19. oktobra 2001. kod Prištine; Bardulja Ajetija, novinara i kolumniste lista "Bota sot", na koga je izvršen atentat 3. juna 2005. kod Gnjilana, a preminuo je 25. juna 2005. godine.

UNS podseća da su među 19 ubijenih ili kidnapovanih medijskih radnika na Kosovu i dva novinara "Šterna", Gabrijel Griner i Folker Kremer, kao i njihov prevodilac Senolj Aljita, koji su ubijeni 13. juna 1999. godine kod Prizrena.

"Među novinarima i medijskim radnicima koji se još vode kao nestali su novinar Ismailj Berbatovci koji je nestao 23. jula, 1998. godine, kada je otišao na novinarski zadatak, kao i Ðuro Slavuj i Ranko Perenić, novinari Radio Prištine, koji su nestali na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. kod Velike Hoče", navodi UNS.

Nestali su i Ljubomir Knežević, dopisnik "Politike" i novinar "Jedinstva" iz Prištine, koji je poslednji put viđen 6. maja 1999. u Vučitrnu i Marjan Melonaši, novinara srpske redakcije Radio Kosova kome se gubi svaki trag 9. septembra 2000. u Prištini.

UNS je zatražio od EFJ da donošenjem rezolucije podrži i istragu otmice novinara Nebojše Radoševića i fotografa Vladimira Dobričića, koji su kidnapovani na radnom zadatku 18. oktobra 1998. godine kod Prištine, a zahvaljujući protestima kolega i javnosti, kasnije su pušteni.

Uz UNS, predlagač rezolicije bio je i Sindikat novinara Srbije (SINOS).

Rezolucija je usvojena uz jedan uzdržan glas, predstavnika Asocijacije novinara Kosova.

Ovogodišnja skupština IFJ posvećena je boljoj zaštiti novinara i na njoj su, uz usvajanje redovnih godišnjih izveštaja o radu, održana i dva okrugla stola, dodaje se u saopštenju.Ostale vesti

U Zvečanu protesti građana, zahtevaju da se reši problem napajanja strujom

Nezadovljni građani Zvečana, koji su bez električne energije gotovo 48 sati, protestuju jutros ispred zgrade Opštine Zvečan. Glavni dispečer za održavanje mrežnog postrojenja Elektrodistribucije sever, Zoran Obradović rekao je za Radio Kosovska Mitrovica, da se radi o velikom kvaru i čeka se specijalizovana ekipa za detektovanje mesta havarije, s obzirom da se radi o električnom vodu dugom 1400 metara, koji iz Energrtike napaja strujom veći deo grada.

  • 02.12.2021
Uže područje Zvečana treći dan bez struje
Potrošači u užem području Zvečana su treći dan bez struje. Nadležni tvrde da je reč o kompleksnom kvaru na mreži i da se čeka dolazak mernih ili ispitnih kola, koja će pomoći u rešavanju problema.
  • 02.12.2021
Pitanje imovine na Kosovu, problem koji se ne rešava

Pravni eksperti za imovinska prava govorili su juče na konferenciji „Imovinska prava na Kosovu“, u organizaciji mitrovičke NVO „ACDC“ na kojoj je zvanično otvoren sajt za ovo pitanje. Iako Imovinakosovo.org uliva nadu da je rešenje imovine, koje očekuje između 50 i 60 hiljada ljudi, na vidiku – stručnjaci i dalje sumnjaju u to. Štaviše, mišljenja su da će problem biti sve teži pooštravanjem zakona kosovskih institucija, pa čak i da do njega neće doći nikada.

  • 01.12.2021
Raspust od 31. decembra
Zimski raspust za đake biće kako je i planirano, od 31. decembra do  24. januara, odlučeno je na sednici Kriznog štaba, izjavila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.
  • 01.12.2021
Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021