Vesti
Društvo

Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova

Podrškom 61 poslanika u kosovskom parlamentu danas su usvojene preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.
Usvojen zahtev vezan za električnu energiju na Severu Kosova
Severna Mitrovica (Foto arhiva Kim)

Reč je o oko 11 miliona evra koje će KOSTT opredeliti za plaćanje električne energije za opštine na severu Kosova.

Odluka je doneta na osnovu predloga šefice parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Mimoze Kusari Ljilje, koju je prethodno usvojio Odbor za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu – da KOSTT, umesto vlade, preuzme odgovornost za plaćanje troškova za struju u narednih šest meseci.

U sali je bilo prisutno 68 poslanika, a među njima su bili i oni iz Srpske liste. Sednici nisu prisustvovali poslanici PDK, LDK i AAK.

Poslanik Srpske liste, Igor Simić, saopštio je pre glasanja da ova stranka neće podržati preporuke ovog odbora i zatražila je da se licenciraju dve kompanije na Severu Kosova koje bi vršile distribuciju električne energije.

Prištinska Gazeta Express, međutim, javlja da su za ovu preporuku ipak glasali i poslanici Srpske liste.

Šefica parlamentarne grupe LVV, Mimoza Kusari Ljilja kazala je da postoji rezolucija još od 2018. godine kojom je zatraženo od Regulatorne kancelarije za energetiku (RKE) i KEDS-a da pronađu rešenje u vezi sa troškovima za struju na severu Kosova.

Međutim, kako dodaje, ništa se do sada nije promenilo.

Podsetila je da je decembra meseca Kosovo primljeno u ENTSO-E i pridružilo se regulatornom bloku sa Albanijom, te ukazala na neophodnost pronalaska trajnog rešenja za ovo pitanje.

Ministar ekonomije na Kosovu, Artane Rizvanoli, takođe je govorio o pronalasku trajnog rešenja. Potvrdio je da je Elektrosever podneo zahtev za licenciranje i izrazio nadu da će on uskoro i biti odobren.Ostale vesti

Osmani i Gevesler o životnoj sredini
"Energetska tranzicija, upravljanje otpadom i očuvanje vodenih resursa, ostaju neki od ključnih izazova na Kosovu", poručila je predsednica Vjosa Osmani tokom sastanka sa austrijskom ministarkom za klimatsku akciju, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju Leonorom Gevesler.
  • 23.06.2021
Počeo prijemni ispit za osmake
Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna, ze je sada pred njima jedan od najvažnijih zadataka u životu, polaganje male mature. Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, kazao je za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama, nego đaka koji će polagati završni ispit.
  • 23.06.2021
Prilužje: Održana polufinalna manifestacija za izbor Kosovke devojke
Na polufinalnoj večeri za izbor Kosovke devojke za opštinu Vučitrn-Prilužje izabrana je Valentina Mihajlović, prva pratilja je bila Kristina Bojković, dok je druga Lidija Mašić.
  • 23.06.2021
Ublažene antikovid mere, dozvoljene proslave i venčanja

Vlada Kosova usvojila je nove, blaže mere protiv koronavirusa i dozvolila održavanje zabava, venčanja i maturskih večera u trajanju do 23 časa, prenosi Koha.

  • 22.06.2021
Raste cena goriva
Ovogodišnji porast cena goriva neće se zaustaviti, upozorava Udruženje naftnih preduzeća i najavljuje još veća poskupljenja u narednim danima. Trenutno na, kosovskom tržištu litar dizela iznosi ne manje od 1,10 evra, a litar benzina 1,15 evra, prenosi RTK.
  • 22.06.2021
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
  • 22.06.2021