Vesti
Društvo

Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Siniša Mali je kazao da će taj novac biti isplaćen u decembru. Odgovarajući na pitanja novinara, Mali je rekao da oni koji su se prijavli za 30+30 evra nije potrebno da se dodatno prijavljuju za 20 evra.

"Za one koji se nisu prijavili ili koji su u međuvremenu postali punoletni moći će da se prijave od 15. novembra do kraja novembra", rekao je Mali.

Dodao je da je to deo trećeg paketa pomoći za građane i privredu.

Drugi ciklus programa "Moja prva plata"

Siniša Mali je rekao da se država odlučila na drugi ciklus programa "Moja prva plata" u kojem će šansu za prvo radno iskustvo dobiti još 10.000 mladih.

On je istakao da je poziv za prijavu poslodavaca otvoren do 20. septembra, dok će mladi koji ispunjavaju uslove po konkursu programa "Moja prva plata" moći da se prijave od 1. do 31. oktobra.

Naveo je da će u drugom ciklusu ovog programa 10.000 ljudi mlađih od 30 godina dobiti priliku da u toku devet meseci steknu svoja prva praktična iskustva u struci. Podsetio je da je program usmeren ka tome da mladi kada završe srednju školu ili fakultet dobiju mogućnost da steknu prvo radno iskustvo.

"Naći posao posle završene škole je obično najteži korak i drago mi je što ste u ovo troje mladih pronašli kadrove za dalji posao i uspeh firme", rekao je Mali.

Istakao je da je to razlog nastavka programa i pozvao kompanije da se do 20. septembra prijave za učešće.

"Nakon toga otvaramo i konkurs za mlade. Prošle godine 8.224 mladih je uzelo učešće i pronašlo svoj prvi posao u okviru programa, 90 odsto je reklo da će ovaj program da preporuči svojim prijateljima, a 80 odsto je bilo zadovoljno poslodavcem i izlazilo želju da radi kod njega", zaključio je Mali.Ostale vesti

OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021
Organizatori festivala
Festival "Mirdita, dobar dan" pružio je snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su organizatori.
  • 16.10.2021
Deca sa Kosova u poseti Banja Luci
U prostorijama Gradske uprave u Banja Luci upriličen je prijem za decu sa Кosova i predstavnike humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića" i Srbskog sobranja "Baštionik".
  • 16.10.2021
Problem sa strujom u Lepini i Radevu, KEDS ne reaguje
Više do 20 domaćinstava u Lepini treći dan ima problem u snabdevanju električnom energijom, a njihovu nevolju sa slabom strujom od jutros dele i meštani Radeva.
  • 16.10.2021
“Slepi mogu sve”

Slepi i slabovidi širom sveta obeležavaju 15. oktobar kao “Dan belog štapa” sa ciljem da javnosti približe činjenicu da oni, poput svih ostalih, mogu da žive i rade samostalno i da doprinose zajednici. Savez slepih Srbije i Međuopštinska organizacija Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), pored zaštite prava slepih i slabovidih ljudi, rade i na njihovom ekonomskom osnaživanju.

  • 15.10.2021