Vesti
Društvo

Usvojen nacrt zakona o krivičnom postupku, moguće suđenje u odsustvu

Nacrt zakona o krivičnom postupku je načelno usvojen u Komisiji za zakonodavstvo. Ovaj nacrt predviđa suđenje u odsustvu za sva krivična dela, a ne samo za predmete ratnih zločina, a tretira i suspenzije javnih zvaničnika u slučaju podizanja optužnice za korupciju i organizovani kriminal.
Usvojen nacrt zakona o krivičnom postupku, moguće suđenje u odsustvu
Ilustracija (Foto Freepik)

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu je rekla da je svrha ovog nacrta zakona unapređenje krivičnog pravosuđa radi uspostavljanja vladavine prava na Kosovu.

"Što se tiče suđenja u odsustvu, s obzirom da se radilo o pitanju o kojem se dugo raspravljalo, sada je promena ta da će se suđenje u odsustvu primenjivati na sva krivična dela. Svrha suđenja u odsustvu je da osigura da optuženi ni pod kojim okolnostima ne može da odloži sprovođenje pravde izbegavajući sud. Shodno tome, suđenje u odsustvu donosi pravdu žrtvama i omogućava da se odredi odšteta, a takođe sprečava ponavljanje zločina u budućnosti i dovodi do kraja kulturu nekažnjivosti za one koji su počinili zločine u Republici Kosovo", rekla je ona.

Hadžiu je navela da je Nacrtom zakona o krivičnom postupku predviđena suspenzija javnih funkcionera u slučaju podizanja optužnice za korupciju i organizovani kriminal, ali i za nekoliko drugih kategorija krivičnih dela.

"Svrha ovog člana je da spreči eventualnu zloupotrebu suspenzijom ovih službenika sa vršenja funkcije i njihovim suočavanjem sa optužnicama za zloupotrebu službenog položaja. Istovremeno, suspenzija će, bez uticaja na kraj procesa, omogućiti nesmetan tok krivičnog postupka i eliminisaće mogućnost uticaja na dokaze ili na svedoka. Suspenzija se odnosi na sve službenike optužene za krivična dela korupcije, što omogućava da se prema njima postupa ujednačeno i bez obzira na funkciju ili dužnosti koje mogu obavljati", kazala je ona.

Što se tiče trajanja istrage, ministarka Hadžiu je navela da se na tome radi već dve godine, ali u slučajevima dela protiv korupcije, organizovanog kriminala i dela koja su složene prirode, sud može tužilaštvu dozvoliti još godinu dana.

Poslanica PDK Bljerta Deljiu je dala podršku ovom nacrtu, uz napomenu da dolazi prekasno i da je trebalo ranije da se nađe u Skupštini Kosova.

„Glasaćemo u načelu o nacrtu zakona o krivičnom postupku, smatramo da je kasno i trebalo je ranije da dođe u Skupštinu. Mi ćemo dati svoj doprinos tokom procesa ali, u principu, smatramo da je to veoma važno i mi ćemo glasati za to", najavila je ona.

Komisija za zakonodavstvo je na današnjem sastanku u načelu usvojila Nacrt zakona o međunarodno-pravnoj saradnji u građanskim pitanjima i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona 04/L-213 - Međunarodna pravna saradnja u krivičnim pitanjima.


Business photo created by freepik - www.freepik.comOstale vesti

MTS d.o.o. i ARKEP demantovali navode da je porastao broj ilegalnih antena
MTS d.o.o. demantovao je danas navode prištinskih medija da je „porastao broj nelegalnih antena mobilne telefonije na severu i drugim delovima Kosova“, a o čemu je juče izvestila KosovaPress.
  • 06.12.2021
Gimnazijalci – tvorci “pametne” saksije: Čuvamo inovativni duh
U okviru projekta “Samozapošljavanje mladih i unapređenje njihovih preduzetničkih veština”, koji je NVO "Link" iz Kosovske Mitrovice sprovela u maju ove godine, ekipa “Smart Green” koju čine mitrovački gimnazijalci, izradila je prototip “pametne” saksije, koja je proglašena najboljim inovativnim radom u projektu.
  • 06.12.2021
Prava nestalih na Kosovu i njihovih porodica se krše već treću deceniju
Državne institucije u Beogradu i Prištini da prestanu da ignorišu probleme nestalih na Kosovu, jedna je od poruka konferencije Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, koja je održana danas u Medija centru u saradnji sa Resursnim centrom za nestala lica u Prištini.
  • 06.12.2021
Gradonačelnica Ljiljana Šubarić posetila Dom kulture u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić danas je u pratnji svojih saradnika posetila Dom kulture u Gračanici sa ciljem detaljnijeg upoznavanja sa radom i izazovima sa kojima se suočava ova ustanova kulture.
  • 06.12.2021
Trajković: Nema opasnosti od poplava
Usled obilnih kišnih padavina na teritoriji opštine Gračanica za sada nema opasnosti od poplava, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi ove lokalne samouprave Vladica Trajković.
  • 06.12.2021
Sutra počinje isplata 20 evra novčane pomoći
Isplata novčane pomoći građanima u iznosu od 20 evra počinje sutra. Novac će najpre dobiti penzioneri. Ostali punoletni građani 8. i 9. decembra.
  • 06.12.2021