Vesti
Društvo

Usvojen nacrt zakona o krivičnom postupku, moguće suđenje u odsustvu

Nacrt zakona o krivičnom postupku je načelno usvojen u Komisiji za zakonodavstvo. Ovaj nacrt predviđa suđenje u odsustvu za sva krivična dela, a ne samo za predmete ratnih zločina, a tretira i suspenzije javnih zvaničnika u slučaju podizanja optužnice za korupciju i organizovani kriminal.
Usvojen nacrt zakona o krivičnom postupku, moguće suđenje u odsustvu
Ilustracija (Foto Freepik)

Ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu je rekla da je svrha ovog nacrta zakona unapređenje krivičnog pravosuđa radi uspostavljanja vladavine prava na Kosovu.

"Što se tiče suđenja u odsustvu, s obzirom da se radilo o pitanju o kojem se dugo raspravljalo, sada je promena ta da će se suđenje u odsustvu primenjivati na sva krivična dela. Svrha suđenja u odsustvu je da osigura da optuženi ni pod kojim okolnostima ne može da odloži sprovođenje pravde izbegavajući sud. Shodno tome, suđenje u odsustvu donosi pravdu žrtvama i omogućava da se odredi odšteta, a takođe sprečava ponavljanje zločina u budućnosti i dovodi do kraja kulturu nekažnjivosti za one koji su počinili zločine u Republici Kosovo", rekla je ona.

Hadžiu je navela da je Nacrtom zakona o krivičnom postupku predviđena suspenzija javnih funkcionera u slučaju podizanja optužnice za korupciju i organizovani kriminal, ali i za nekoliko drugih kategorija krivičnih dela.

"Svrha ovog člana je da spreči eventualnu zloupotrebu suspenzijom ovih službenika sa vršenja funkcije i njihovim suočavanjem sa optužnicama za zloupotrebu službenog položaja. Istovremeno, suspenzija će, bez uticaja na kraj procesa, omogućiti nesmetan tok krivičnog postupka i eliminisaće mogućnost uticaja na dokaze ili na svedoka. Suspenzija se odnosi na sve službenike optužene za krivična dela korupcije, što omogućava da se prema njima postupa ujednačeno i bez obzira na funkciju ili dužnosti koje mogu obavljati", kazala je ona.

Što se tiče trajanja istrage, ministarka Hadžiu je navela da se na tome radi već dve godine, ali u slučajevima dela protiv korupcije, organizovanog kriminala i dela koja su složene prirode, sud može tužilaštvu dozvoliti još godinu dana.

Poslanica PDK Bljerta Deljiu je dala podršku ovom nacrtu, uz napomenu da dolazi prekasno i da je trebalo ranije da se nađe u Skupštini Kosova.

„Glasaćemo u načelu o nacrtu zakona o krivičnom postupku, smatramo da je kasno i trebalo je ranije da dođe u Skupštinu. Mi ćemo dati svoj doprinos tokom procesa ali, u principu, smatramo da je to veoma važno i mi ćemo glasati za to", najavila je ona.

Komisija za zakonodavstvo je na današnjem sastanku u načelu usvojila Nacrt zakona o međunarodno-pravnoj saradnji u građanskim pitanjima i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona 04/L-213 - Međunarodna pravna saradnja u krivičnim pitanjima.


Business photo created by freepik - www.freepik.comOstale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022