Vesti
Društvo

Usvojen budžet Kosova za 2014

Skupština Kosova danas je, posle žučne rasprave, usvojila budžet Kosova za 2014. godinu.
Usvojen budžet Kosova za 2014
Skupština Kosova (Foto arhiva KIM)

Budžet je usvojen sa 57 glasova za i 48 protiv, a prethodno je Vlada Kosova povukla amandman koji je omogućavao privatizaciju poštansko-telekomunikacione kompanije PTK.

Prema oceni vladinih zvaničnika, budžet za 2014. godinu pre svega obezbeđuje fiskalnu održivost i omogućava poboljšanje dobrobiti građana zemlje.

Budžetom je predviđena stopa privrednog rasta od 4,1 odsto u narednoj godini, što je, kako je rečeno, najveća stopa ekonomskog rasta u zemljama regiona.

Planirani prihodi su milijardu i 460 miliona evra, a predviđeno je da ukupni troškovi iznose milijardu i 590 miliona evra.

Budžetom su predviđena povećanja plata, subvencija i transfera kao i drugih budžetskih kategorija. Planirani troškovi za kapitalne projekte iznose 531 milion evra.

To bi trebalo da omogući nastavak i početak novih značajnih investicionih projekata, kao što je početak auto puta Priština - Đeneral Janković, koji je deo autoputa do Skoplja, nastavak puteva sa četiri trake prema Peći i Mitrovici.

Budžet Kosova za narednu godinu je usaglašen sa Međunarodnim monetarnim fondom.Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021