Vesti
Društvo

Uskoro sanacija oštećenih puteva

Već duže vreme se meštani Gračanice, ali i okolnih mesta, suočavaju sa lošom situacijom na putevima. Pored udarnih rupa i nesaniranja izvođenih radova, muče ih i otvoreni vodovodni kanali. Iz Opštine poručuju da će problemi uskoro biti rešeni.
Uskoro sanacija oštećenih puteva
Ulica Stevana Sinđelića u Gračanici (Foto Kim)

Prilikom izvođenja radova na vodovodnoj mreži u ulici Stevana Sinđelića u Gračanici, pre dva meseca, put je presečen, a meštani kažu da dogovor pre izvođenja radova nije ispoštovan.

„Pre izvođenja radova investitor je došao da se sa nama dogovori gde će biti najbolje da kopa, da se ne bi oštetile vodovodne i kanalizacione cevi. Predložio sam da to bude sa donje strane pruge. Međutim, on je iskopao asfalt i više od dva meseca je put presečen, a nije saniran“, rekao je Jovica Grbić.

„Prilikom svakodnevnog prelaska, upropašćujemo svoje automobile. Dogovor nije ispoštovan, isečen je put i vodovodna mreža. Obaveštavali smo Opštinu, oni ovde svakodnevno prolaze, ali niko ništa ne preduzima“, kazao je Tomislav Cvetković.

U ulici Vožda Karađorđa u Gračanici na mestu predviđenom za pešake već godinama je otvoren vodovodni kanal, ispred kuće Ružice Jugarinić. Ona kaže da ovaj problem ne može sama da reši.

„Kanal je otvoren i već godinama stoji. Kada je zima, napuni se snegom, desilo se da je upao čovek koji nije primetio rupu. Obavestila sam Opštinu za ovaj problem, međutim, čula sam da ima mnogo većih problema. Ja ovaj problem ne mogu sama da rešim, žao mi je zbog stradanja. Čak je i dete sa biciklom upalo u taj kanal“, rekla je Jugarinićeva.

Udarne rupe na putu mogu da ošete vozilo, a postoji opasnost i od sudara prilikom izbegavanja rupa, kazao je automehaničar Hranislav Micić.

„Zbog udarca u rupu šteta na automobilu može da bude višestruka. Prvo što strada su felna i guma, može da se iskrivi viljuška na automobilu. Pri pucanju gume, auto može da se zanese, a ukoliko ima vozila koje ide u susret, može da se desi udes, sve to zavisi od brzine kojom se nailazi na rupu. Velika je šteta, a plaćamo osiguranje i održavanje puteva, koji se ne održavaju“, rekao je Micić dodajući da u njegovu automehaničarsku radnju sve češće dolaze ljudi zbog pucanja guma prilikom prelaska preko otvorenih rupa.

Opština Gračanica proteklih dana počela je radove na uređenju i rekonstrukciji ulica. Međutim, rupe na putevima još uvek nisu sanirane.

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković kazao je da se sa sanacijom rupa na putevima kasni zbog tehničkih problema, te da će radovi uskoro početi.

„Stari ugovor sa firmom za održavanje puteva je istekao, a novi nije potpisan. Nakon potpisivanja ugovora, dali smo nalog kompaniji da sanira sve deonice na teritoriji Opštine Gračanica. Oni su počeli sa rekonstrukcijom lokalnih ulica, a ovih dana očekujemo i krpljenje udarnih rupa, na nekim mestima već su postavljeni ležeći policajci. Nadam se da, ukoliko vremenske prilike to dozvole, će sanacija biti završena tokom vikenda“, rekao je Trajković.

Na pitanje da li će i kada biti rekonstruisana ulica Stevana Sinđelića u Gračanici, Trajković je kazao da će Opština sanirati taj problem ukoliko to ne učini Regionalna vodovodna kompanija, koja je bila izvođač radova.

„Već nekoliko puta sam se obraćao Regionalnoj kompaniji, zahtevajući da vrate u prvobitno stanje sva oštećenja, ali oni kasne sa tim radovima. Ukoliko u adekvatnom periodu ne reše problem, videćemo da Opština, preko svojih ugovora, izvrši te intervencije i sanira sva ošećenja koja je napravio Vodovod“, naveo je Trajković.

Novi ugovor za sanaciju puteva sa privatnom kompanijom Opština Gračanica potpisala je na tri godine.

 Ostale vesti

Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020