Vesti
Društvo

Uskoro početak izgradnje stambenog objekta za stanare "Samačkog bloka"

Finansijska sredstva za izgradnju stambenog objekta površine 956 metara kvadratnih, za korisnike “Samačkog bloka” u severnom delu Mitrovice, obezbeđena su od strane Grada Beograda, saopštili su predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić.
Uskoro početak izgradnje stambenog objekta za stanare
Foto: Radio Kontakt Plus

Spirić i Simić su danas obišli korisnike "Samačkog bloka", koji žive ovde i nakon požara koji je 2017. godine zadesio stanare i ovaj objekat.

Predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić, kaže da će se lokalna saouprava potruditi da u rekordnom roku dođe do najadekvatnijeg i najboljeg rešenja za zbrinjavanje pojedinica i porodica.

„Stanje trenutno nije baš zadovoljavajuće, kada su u pitanju stanari i uslovi u kojima oni žive. JP ’Direkcija za stambeni i poslovni prostor’ i JP ’Urbanizam’, zajedno sa lokalnom samoupravom, rade na projektu koji je namenjen ovoj kategoriji ljudi. Sredstva su izgradnju objekta površine 956 metara kvadratnih, obezbeđena su od strane Grada Beograda,“ - kazao je Spirić.

On je dodao da će se u narednom periodu raditi na rešenju ovog, ali i problema ostalih socijalno ugroženih lica.

„Ovaj problem je specifičan, iziskuje dosta rada i truda. Biće uključene sve službe, od pravne službe do Centra za socijalni rad, koji mora da izvrši kategorizaciju,“ - kaže Spirić.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić, kazao je da će stanari "Samačkog bloka" ubrzo dobiti svoj krov nad glavom, normalne uslove za život i njihov san postaće stvarnost.

„Za sve to je potrebno malo vremena, malo razumevanja, a lokalna samouprava i svi mi bićemo uz njih. Ukoliko ’Trepča’ ne bude želela i ne bude bila u mogućnosti da obezbedi lokaciju za igradnju novog stambenog objekta - Okrug će pronaći rešenje zajedno sa lokalnom samoupravom,“ - kaže Simić.Ostale vesti

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020