Vesti
Društvo

Uskoro otvaranje sigurne kuće u Mitrovici

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić najavio je danas da će ove nedelje u Kosovskoj Mitrovici biti otvorena sigurna kuća i položen kamen temeljac za izgradnju hladnjače, a da se u narednom periodu očekuje završetak radova na isturenom odeljenju dečjeg obdaništa.
Uskoro otvaranje sigurne kuće u Mitrovici
Aleksandar Spirić (Foto TV Most)

Predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić kaže da će za par dana biti otvorena "Sigurna kuća" u zgradi površine  67m2. Ona će biti data na korišćenje Centru za socijalni rad koji će se i brinuti o žrtvama porodičnog nasilja.

“Težićemo da sigurna kuća ne zaživi u punom kapacitetu jer su nade da nasilja ne bude, ali u cilju preventive moramo kao grad misliti o tome. Nažalost, na severu KiM ne postoji nijedna sigurna kuća i ova u Kosovskoj Mitrovici će biti prva” , istakao je Spirić i dodao da pored Centra za socijalni rad u ovo mora biti uključena i policija.

Spirić je istakao da Privremeni organ primenjuje zakone Republike Srbije i punim kapacitetom realizuje projekte predviđene za ovu godinu, i u tom pravcu najavio brz završetak isturenog odeljenja predškolske ustanove “Danica Jaramaz” u naselju Bošjačka mahala kapaciteta do 300 dece, za koje su sredstva obezbeđena iz opštinskog budžeta.

“Reč je o zgradi površine 500m2 i to će biti nova odeljenja, radićemo reorganizaciju za korisnike obdaništa.  Vrednost projekta je 16 miliona dinara. Imamo dovoljno zaposlenih radnika i verujemo da ćemo zadovoljiti potrebe roditelja u isturenom odeljenju obdaništa u naselju Bošnjačka mahala”, rekao je Spirić.

On je dodao da će se raditi nadogradnja na postojećem objektu predškolske ustanove “Danica Jaramaz” kao i rekonstrukcija sistema grejanja.

Sledeći projekat je izgrađa hladnjače sa magacinskim prostorom u Kosovskoj Mitrovici za koju će tokom ove nedelje biti  položen kamen temeljac.

“Hladnjača će imati mogućnost skladištenja i otkup voća i povrća proizvođača ne samo sa Severa, već iz svih srpskih sredina sa prostora KiM. To je dobar pokazatelj da država, Privremeni opštinski organ i Kancelarija za KiM brinu o proizvođačima. Na neki način kroz otkup od proizvođača pokušaćemo da ozbiljnim projektom konkurišemo na polju  razvoja i proizvodnje. Naše procene su da ćemo kroz ovaj projekat zaposliti preko 50 ljudi”, istakao je Spirić i dodao da je rok za završetak izgradnje hladnjače je 90 dana.

Projekat je podržala Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Vlada Republike Srbije, za bolji razvoj poljoprivrede i ekonomije na Kosovu.Ostale vesti

Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020
Upoznajte najlepše planinsko jezero na Kosovu
U vreme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, grupa planinara i entuzijasta provela je vikend na Štrbačkom jezeru. Izletom na nadmorskoj visini od 2.173 metra neguje se duga tradicija, ali je i dobra prilika za beg od realnosti.
  • 03.08.2020