Vesti
Društvo

Uskoro otvaranje sigurne kuće u Mitrovici

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić najavio je danas da će ove nedelje u Kosovskoj Mitrovici biti otvorena sigurna kuća i položen kamen temeljac za izgradnju hladnjače, a da se u narednom periodu očekuje završetak radova na isturenom odeljenju dečjeg obdaništa.
Uskoro otvaranje sigurne kuće u Mitrovici
Aleksandar Spirić (Foto TV Most)

Predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić kaže da će za par dana biti otvorena "Sigurna kuća" u zgradi površine  67m2. Ona će biti data na korišćenje Centru za socijalni rad koji će se i brinuti o žrtvama porodičnog nasilja.

“Težićemo da sigurna kuća ne zaživi u punom kapacitetu jer su nade da nasilja ne bude, ali u cilju preventive moramo kao grad misliti o tome. Nažalost, na severu KiM ne postoji nijedna sigurna kuća i ova u Kosovskoj Mitrovici će biti prva” , istakao je Spirić i dodao da pored Centra za socijalni rad u ovo mora biti uključena i policija.

Spirić je istakao da Privremeni organ primenjuje zakone Republike Srbije i punim kapacitetom realizuje projekte predviđene za ovu godinu, i u tom pravcu najavio brz završetak isturenog odeljenja predškolske ustanove “Danica Jaramaz” u naselju Bošjačka mahala kapaciteta do 300 dece, za koje su sredstva obezbeđena iz opštinskog budžeta.

“Reč je o zgradi površine 500m2 i to će biti nova odeljenja, radićemo reorganizaciju za korisnike obdaništa.  Vrednost projekta je 16 miliona dinara. Imamo dovoljno zaposlenih radnika i verujemo da ćemo zadovoljiti potrebe roditelja u isturenom odeljenju obdaništa u naselju Bošnjačka mahala”, rekao je Spirić.

On je dodao da će se raditi nadogradnja na postojećem objektu predškolske ustanove “Danica Jaramaz” kao i rekonstrukcija sistema grejanja.

Sledeći projekat je izgrađa hladnjače sa magacinskim prostorom u Kosovskoj Mitrovici za koju će tokom ove nedelje biti  položen kamen temeljac.

“Hladnjača će imati mogućnost skladištenja i otkup voća i povrća proizvođača ne samo sa Severa, već iz svih srpskih sredina sa prostora KiM. To je dobar pokazatelj da država, Privremeni opštinski organ i Kancelarija za KiM brinu o proizvođačima. Na neki način kroz otkup od proizvođača pokušaćemo da ozbiljnim projektom konkurišemo na polju  razvoja i proizvodnje. Naše procene su da ćemo kroz ovaj projekat zaposliti preko 50 ljudi”, istakao je Spirić i dodao da je rok za završetak izgradnje hladnjače je 90 dana.

Projekat je podržala Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Vlada Republike Srbije, za bolji razvoj poljoprivrede i ekonomije na Kosovu.Ostale vesti

Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021