Vesti
Društvo

Uskoro dve nove firme EPS-a na severu

U narednim nedeljama očekuje se osnovanje dve nove kompanije na severu Kosova, ,,EPS trgovina,, i ,,Elektrosever,, koje će direktno biti vezane za Elektroprivredu Srbije.

Uskoro dve nove firme EPS-a na severu
Severna Kosovska Mitrovica (Foto Kim)

One će biti priznate od strane prištinskih institucija, i omogućiće EPS-u da nesmetano sprovodi svoju poslovnu politiku, rekao je generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović, a prenosi TV Most.

EPS će finansijski i tehnički pomoći funkcionisanje dve nove firme, a od potrošača se očekuje da redovno izmiruju svoje obaveze, izjavili su generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović i zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović.

Oni su juče u Kosovskoj Mitrovici razgovarali sa poslovodstvom i radnicima ,,Elektrokosmeta,, kao i gradonačelnicima i predsednicima privremenih organa sa severa Kosova.

Obradović je za TV Most rekao da će ,,Elektrosever biti naša kuća, i na nama je svima da ta kuća normalo posluje, da se razvija i da bude profitabilna, kao i ostatak sistema. Zbog toga smo mi uz pomoć Kancelarije za KiM, uz pomoć Vlade Srbije, resornog ministarstva osnovali jedan tim, koji upravo ima za zadatak, da napravi tačan konkretan plan kako poslovanje Elektrosevera će biti uspešno i održivo,,.

Većina domaćinstava, organizacija i institucija na severu Kosova i Metohije ne izmiruje svoje obaveze, kada je u pitanju naplata električne energije. Iako je Elektrodistribucija pokušavala poslednjih godina da pokrene akciju plaćanja, ona nikada nije sprovedena do kraja.

Generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović kaže da zbog toga mora da se pošalje veoma jasna poruka da Elektroprivreda Srbije na prostoru severa može otvoreno da funkcioniše, ali samo na komercijalnim uslovima.

,,Mi ne možemo da priuštimo da se naša kuća ne održava, da se našoj kući ne plaća, to nije održivo, EPS ima sve da posluje profitabilno, i zbog toga pružićemo punu tehničku i finansijsku podršku, da to poslovanje bude održivo,, zaključio je Obradović.

Radna grupa za uspostavljanje sistema naplate električne energije na severu Kosova formirana je odlukom Vlade Srbije, kojoj je u obavezi da periodično podnosi izveštaje o radu.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM i predsednik radne grupe za uspostavljanje sistema naplate Damjan Jović rekao je da je njihov prioritetan cilj, da nivo naplate električne energije dovedu do nivoa napalte koji je prisutan u drugim delovima Republike Srbije.

,,Ako imate iste ili povoljnije uslove trošenja električne energije ovde na severu KiM, onda nema razloga da građani u istoj meri, ne osećaju obavezu kao i svi drugi građani Srbije, da tu kompaniju svojim odgovornim ponašanjem i podrže,, rekao je Jović.

U tom cilju,dodao je Jović, kao radna grupa u narednom periodu biće više prisutni na terenu na severu KiM i razgovarati sa građanima i predsednicima lokalnih samouprava.

Osnivanje novih kompanija za distribuciju struje na severu Kosova predviđeno je briselskim sporazumom o energetici koji je potpisan krajem avgusta.Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021