Vesti
Društvo

USAID i ICK organizuju "JusTech" takmičenje

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

USAID i ICK organizuju
Ilustracija (Foto ICK)

Pozivaju se studenti, programeri softvera, dizajneri, animatori, pravnici, početnici u biznisu, inženjeri i entuzijasti tehnologije da učestvuju na događaju koji ima za cilj pronalaženje tehnoloških i inovativnih rešenja za izazove identifikovane u pravosudnom sistemu na Kosovu, korišćenjem otvorenih podataka.

„JusTech“, koji će biti godišnje takmičenje, u prvom izdanju ima za cilj pronalaženje rešenja za sledeća tri izazova:

1) Dizajniranje proizvoda koji će građanima olakšati lociranje pružalaca usluga pravne pomoći i drugih pravnih resursa;

2) Razumevanje pravne terminologije od strane građana i omogućavanje načina za aktivno rešavanje osnovnih pravnih potreba građana;

3) Kako poboljšati razmenu podataka između ABPP-a (Agencija za besplatnu pravnu pomoć) i relevantnih sistema kako bismo povećali efikasnost i uštedeli vreme korisnika.

Pod mentorstvom stručnjaka iz različitih oblasti, svi učesnici će imati 54 časa za razvoj prototipova proizvoda, usluga, koji će biti predstavljeni žiriju, poslednjeg dana takmičenja.

Takmičarski timovi mogu se sastojati od pojedinaca ili ih mogu činiti od tri do pet osoba.

Tim može izabrati samo jedan od tri izazova na takmičenju.

Za svaku kategoriju biće izabran pobednički tim, koji će biti nagrađen sa 3.000 evra i tehničkom podrškom i mentorstvom iz Centra za inovacije Kosova.

Za više informacija o takmičenju, izazovima, otvorenim izvorima, kriterijumima i prijavama posetite "JusTech 2021".

Takmičenje će se održati u prostorijama Centra za inovacije na Kosovu od 29. do 31. oktobra.Ostale vesti

Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021
Ugljare: Dom zdravlja u novim prostorijama nakon skoro dve decenije
Nakon više od 17 godina koliko je bio smešten u privatnoj kući u Ugljaru, Dom zdravlja Kosovo Polje je početkom oktobra počeo sa radom u novom objektu. 
  • 26.11.2021
Dan zastave Albanije neradni dan na Kosovu
Kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da Dan zastave Albanije, 28. novembar, bude neradni dan, iako nije na spisku zvaničnih praznika na Kosovu.
  • 26.11.2021
Crkva brvnara u Goraždevcu, dragocena za meštane, vredna za istoriju

Jedna od nastarijih crkava brvnara na Balkanu nalazi se u Goraždevcu i oživi jednom godišnje kada se obeležava dan Svetog Jeremije proroka čije ime nosi.

  • 26.11.2021