Vesti
Društvo

USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je sa direktorkom USAID-a Lisom Magno i ambasadorom Sjedinjenih Država Filipom Kosnetom potpisala ugovor o grantu na osnovu kojeg će Kosovu biti donirano 1,6 miliona dolara.
USAID donira Kosovu 1,6 miliona dolara
Filip Kosnet, Vjosa Osmani i Lisa Mango (Foto Kim)

Predsednica Osmani je nakon potpisivanja ugovora istakla da će bespovrtana sredstva u iznosu od 1, 6 miliona iskoristiti za unapređenje života građana na Kosovu.

"Ovaj grant podrazumeva opredeljenost SAD-a i njenog naroda da budu bliži narodu na Kosovu, kao i da pomognu razvoju naše zemlje. Naše putovanje stalno je bilo povezano sa strateškim partnerstvom sa SAD. Kosovo želi da napreduje i da sprovodi jasne razvojne ciljeve koji teže ka poboljšanju kvaliteta života za građane Kosova, bez razlike. Naše ambicije su jasne. Mi stojim pored SAD-a, kao što oni stoje pored nas, sa ciljem da ovo partnertvo donese dobit za obe zemlje", navela je Osmanijeva.

Svi programi američke pomoći, ne samo Kosovu, nego i u celom svetu, imaju težnju da grade partnerstvo između zemalja. “Kosovo treba da se razvija”, kazao je američki ambasador u Prištini Filip Kosnet.

On je, nakon potpisivanja ugovora o grantu, naglasio tri cilja koja Kosovo mora da ostvari kako bi se uspešno razvijalo.

"Prvo, dobro rukovodstvo znači i uspešno vođenje države od nje same, a ne od međunarodnih donatora. Rukovodstvo zahteva da se definišu ciljevi, razvije strategija i da se krene u ostvarivanje ciljeva. Naš plan je da pomognemo i damo podršku Kosovu za razvoj, za bolje sutra. Drugo, razvitak Kosova znači i partnerstvo i podrazumeva saradnju vlade sa društvenim organizacijama, medijima, privatnim sektorima, kao i saradnju sa opozicijom. Partnerstvo ne znači predaju ili napuštanje, već zajednički napor ka ostvarivanju cilja. Na kraju, rukovodstvo znači da je potrebno slušati sve glasove i čuti svačiju stranu. Na Kosovu su to mladi ljude, žene, nacionalne manjine, iskustvo stranih zemalja. Nije moguće imati funkcionalnu demokratiju ukoliko određene grupe ne učestvuju", poručio je Kosnet.

Ambasador SAD je pružio podšku Vjosi Osmani i Aljbinu Kurtiju u nastavku vođenja dosadašnje politike politike i zaključio da Vlada Kosova “napreduje u dobrom smeru”.Ostale vesti

Nakon kiše, reka Gračanka crne boje
Reka Gračanka postala je crna, nakon obilnih kišnih padavina na području opštine Gračanica.
  • 19.06.2021
Maske su pale: Zaboravljamo li na koronavirus
Smanjivanjem broja obolelih od koronavirusa, vakcinisanjem i ublažavanjem mera, popušta i strah od opake bolesti. „Maske su pale“ i više nisu neophodne na otvorenom, a sve češće se na njih zaboravlja i u zatvorenom prostoru. Opustili smo se, možda i previše, pa se stiče utisak da polako zaboravljamo na pandemiiju.
  • 19.06.2021
Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedan ozbiljan falsifikat
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas kao "još jedan ozbiljan falsifikat" zahtev Prištine da im Srbija vrati "artefakte uzete tokom 1998. i 1999. godine".
  • 18.06.2021
Da li planirate letovanje?
Iako možda ne temperaturno, ali leto uskoro počinje a samim tim sezona godišnjih odmora. Prošlu godinu je obeležila pandemija pa su mnogi leto proveli kod kuće. Ove godine zbog bolje epidemiološke situacije i relaksiranijih mera, građani planiraju odmore i to uglavnom u komšiluku – u Crnoj Gori.
  • 18.06.2021
Otvoreni bazeni
Otvoreni bazeni zdravstveno-turističkog centra "Rajska banja" u Banjskoj od danas ponovo rade, prenosi Radio Kontakt Plus. 
  • 18.06.2021
Gračanica: Uspešno završena obuka konobara
Obuka konobara koju je Turistička organizacija Gračanice organizovala treću godinu zaredom uspešno je završena, a sertifikat profesionalnog konobara steklo je 15 mladih ljudi sa područja naše opštine.
  • 18.06.2021