Vesti
Društvo

Uručeni sertifikati za izradu biznis planova

Ministarka kulture, omladine i sporta Kosova Vljora Demaći uručila je danas u Velikom Ropotovu  60 sertifikata polaznicima seminara „Znanjem do posla“ koji učestvuju u edukaciji pisanja biznis planova. Seminaru, koji je trajao 10 dana, prisustvovali su mladi od 18 do 24 godine iz srpske i romske zajednice iz opština Ranilug, Novo Brdo, Kamenica i Parteš.
Uručeni sertifikati za izradu biznis planova
Detalj sa dodele sertifikate (Foto RTV Puls)

„Drago mi je što sam danas sa vama da bih uručila sertifikate, ali sam srećna i zato što mogu da najavim još jednu dobru vest, a to je otvaranje Omladinskog centra u Velikom Ropotovu, koji pokrećemo u saradnji sa opštinom Ranilug, a koji će služiti upravo vama, za vaš razvoj i edukaciju“, izjavila je ministarka Demaći.

Iako je vreme pandemije koronavirusa, najveći problemi mladih na Kosovu nisu se menjali. I dalje je to velika nezaposlenost zbog čega sve više mladih želi da napusti Kosovo, rekla je Demaći.

Jedan od učesnika seminara Stefan Stojanović iz Parteša kaže da je ovaj oblik edukacije bio veoma koristan jer je reč o znanjima koje ne mogu da steknu tokom redovnog školovanja.

„Mnogo će mi to značiti za pokretanje sopstvenog biznisa i očekujem da ću u narednom periodu za moje poslovne ideje dobiti i finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta“, kazao je Stojanović.

Direktor nevladine organizacije Centar za depolitizaciju kosovskog društva Nebojša Simić, koji je i organizator seminara i predavač, napominje da su svi učesnici koji su dobili sertifikate zapravo stekli i licencu koju mogu da iskoriste prilikom aplikacije za „start ap“ projekte.

„Biće mi izuzetno drago ako od ovih naših 60 polaznika, barem šestoro – sedmoro pokrene sopstveni biznis i tako obezbedi sigurnu egzistenciju za sebe i svoju porodicu, a samim tim i opstanak na ovim prostorima“, rekao je Simić.

Pored ministarke Vljore Demaći, ceremoniji uručivanja certifikata u Velikom Ropotovu prisustovali su i: direktor u Ministarstvu Dževad Bajrami i predstavnik lokalne samouprave opštine Ranilug Miloš Tomić.Ostale vesti

Uručeni indeksi brucošima 51. generacije studenata PU
Svečano uručenje indeksa brucošima 51. generacije studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, održano je danas u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka.
  • 01.10.2020
KM: Usvojen predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja objekata
Predlog o zamrzavanju procesa uklanjanja privremenih i nelegalnih objekata sa javnih površina, usvojen je do daljeg na današnjoj vanrednoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica.
  • 01.10.2020
Deca iz Vojvodine poslala poklone vršnjacima na Kosovu
Već sedam godina učenici osnovnih i srednjih škola iz Južnobačkog okruga šalju pakete školskog pribora za svoje vršnjake na Kosovu. Poklone je deci u Dobrotinu, Batusu, Ugljaru i Donjoj Brnjici, uručio načelnik okruga Milan Novaković.
  • 01.10.2020
Odložena svečanost zbog odsustva Šarčevića
Zbog sprečenosti dolaska ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Mladena Šarčevića, najavljene aktivnosti na Univerzitetu u Prištini, planirane za danas, se otkazuju, saopšteno je iz kabineta rektora.
  • 01.10.2020
Policija demantuje pokušaj otmice dečaka iz Plemetine
Kosovska policija demantovala je medijske navode da je u Plemetini kod Obilića pokušana otmica srpskog dečaka.
  • 01.10.2020
Penjanje na Berim za malog Vukašina
Organizacija Outdoor In iz Zubinog Potoka pridružila se humanitarnoj akciji sakupljanja novčanih sredstava za lečenje malog Vukašina Zdravkovića iz Štrpca organizovanjem penjanje na Via Ferratu Berim, u nedelju, 4. oktobra.
  • 01.10.2020