Vesti
Društvo

Uručeni sertifikati za izradu biznis planova

Ministarka kulture, omladine i sporta Kosova Vljora Demaći uručila je danas u Velikom Ropotovu  60 sertifikata polaznicima seminara „Znanjem do posla“ koji učestvuju u edukaciji pisanja biznis planova. Seminaru, koji je trajao 10 dana, prisustvovali su mladi od 18 do 24 godine iz srpske i romske zajednice iz opština Ranilug, Novo Brdo, Kamenica i Parteš.
Uručeni sertifikati za izradu biznis planova
Detalj sa dodele sertifikate (Foto RTV Puls)

„Drago mi je što sam danas sa vama da bih uručila sertifikate, ali sam srećna i zato što mogu da najavim još jednu dobru vest, a to je otvaranje Omladinskog centra u Velikom Ropotovu, koji pokrećemo u saradnji sa opštinom Ranilug, a koji će služiti upravo vama, za vaš razvoj i edukaciju“, izjavila je ministarka Demaći.

Iako je vreme pandemije koronavirusa, najveći problemi mladih na Kosovu nisu se menjali. I dalje je to velika nezaposlenost zbog čega sve više mladih želi da napusti Kosovo, rekla je Demaći.

Jedan od učesnika seminara Stefan Stojanović iz Parteša kaže da je ovaj oblik edukacije bio veoma koristan jer je reč o znanjima koje ne mogu da steknu tokom redovnog školovanja.

„Mnogo će mi to značiti za pokretanje sopstvenog biznisa i očekujem da ću u narednom periodu za moje poslovne ideje dobiti i finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta“, kazao je Stojanović.

Direktor nevladine organizacije Centar za depolitizaciju kosovskog društva Nebojša Simić, koji je i organizator seminara i predavač, napominje da su svi učesnici koji su dobili sertifikate zapravo stekli i licencu koju mogu da iskoriste prilikom aplikacije za „start ap“ projekte.

„Biće mi izuzetno drago ako od ovih naših 60 polaznika, barem šestoro – sedmoro pokrene sopstveni biznis i tako obezbedi sigurnu egzistenciju za sebe i svoju porodicu, a samim tim i opstanak na ovim prostorima“, rekao je Simić.

Pored ministarke Vljore Demaći, ceremoniji uručivanja certifikata u Velikom Ropotovu prisustovali su i: direktor u Ministarstvu Dževad Bajrami i predstavnik lokalne samouprave opštine Ranilug Miloš Tomić.Ostale vesti

U srpskim sredinama đaci se u ponedeljak vraćaju u klupe
Redovna nastava u školama srpskim sredinama na Kosovu počinje u ponedeljak, potvrdili su za RTV Kim direktor OŠ „Miladin Mitić“ Ljubiša Karadžić i direktorica Ekonomsko-trgovinske škole u Lapljem Selu Dragica Mitić. Nastava će se odvijati po kombinovanom modelu, a dezinfekcija ruku na ulazu školu, kao i nošenje maski, biće obavezna. 
  • 17.09.2020
Mitrovica: Uručeni ključevi stanarima novog

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, uručio je ključeve 20 stanova nove zgrade „Samačkog bloka“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 16.09.2020
„Mi smo apsolutni vlasnici srednjovekovne baštine na KiM“
Novinar Živojin Rakoćević povodom teksta prištinskog lista Koha "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", ističe da je „opasno širenje kvazinaučnih, pseudoistorijskih, novoromantičarskih ideja, jer može dovesti do toga da strada najvažnije nasleđe koje mi baštinimo, čuvamo i čiji smo apsolutni vlasnici“. Istoričar Aleksandar Gudžić napominje da je cilj teksta da se „Albanci predstave da su oni ti koji su vekovima na Kosovu, a da su Srbi okupatori“.
  • 14.09.2020
Povratak u školske klupe sledećeg ponedeljka?
U školama na cetralnom Kosovu koje funkcionišu po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije nastava će se i u toku ove nedelje odvijati on-lajn. Direktor OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici Vladimir Milkić poručuje da je sve spremno za redovnu nastavu koja bi trebalo da počne sledećeg ponedeljka. Roditelji nestrpljivo isčekuju početak nastave i povratak dece u školske klupe.
  • 14.09.2020
Gračanica: Zbog radova na vodovodnoj mreži zatvoren kružni tok
U opštini Gračanica više od mesec dana izvode se radovi na izgradnji nove vodovodne mreže. Zbog radova kružni tok u ovoj lokalnoj samoupravi je zatvoren.
  • 14.09.2020
Učesnici sastanka u Beloj kući nominovani za Nobelovu nagradu za mir
Predstavnici vlasti u Beogradu i Prištini, zajedno sa administracijom SAD nominovani su za Nobelovu nagradu za mir nakon potpisivanje sporazuma u Vašingtonu.
  • 11.09.2020