Vesti
Društvo

Uručeni indeksi brucošima 51. generacije studenata PU

Svečano uručenje indeksa brucošima 51. generacije studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, održano je danas u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka.
Uručeni indeksi brucošima 51. generacije studenata PU
Svečana dodela indeksa (Foto RKP)

Dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Nebojša Arsić, kazao je da ga raduje činjenica da je ove godine upisan veći broj brucoša nego što je to bilo prethodnih godina.

„To nas obavezuje da u narednih nekoliko godina radimo na vašem obrazovanju i da od vas napravimo dobre, čestite, poštene ljude i vrhunske stručnjake. Mislim da ste izabrali pravo mesto za studiranje, prvenstveno zbog uslova koje naš univerzitet nudi kada su u pitanju opremljenost, kapaciteti, Studentski centar itd“ - dodao je prof. dr Arsić.

Dekan FTN-a je kazao i da će se na zahtev studenata, nastava i vežbe na ovom fakultetu održavati uživo, uz pridržavanje svih propisanih mera zaštite od širenja korona virusa.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Zdravko Vitošević, kazao je da je prvu godinu osnovnih akademskih studija upisalo 1180 mladih ljudi.

„Kada ste izabrali FTN, izabrali ste put u svetlu budućnost. Budite uporni, pametni, upijajte sva znanja i sve veštine koje vam se nesebično nude“, poručio je rektor Vitošević.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, kazao je da to što je Prištinski univerzitet ove godine obeležio pola veka postojanja dovoljno govori o koliko važnoj instituciji je reč.

„Ovaj univerzitet jeste prvorazredna nacionalna institucija koja mnogo znači za opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM. Ova institucija je rasadnik intelektualne elite koju ovde uzgajate, stvarate i koja treba da pomogne svima nama da budemo još bolji u budućnosti. Slobodno mogu da kažem da je ovaj univerzitet rame uz rame sa mnogim evropskim univerzitetima. Treba da imate na umu da ćete kada završite ovaj ili neki od 10 fakulteta PU imati jaku diplomu koja će vam otvoriti mnoga vrata“, dodao je Petković.

Milan Savić, bivši student FTN-a i sadašnji poslanik u Skupštini Republike Srbije uputio je reči podrške i ohrabrenja svojim mladim kolegama.

„Počeo je najlepši period vašeg života. Upisali ste perspektivan i lep fakultet koji obiluje divnim ljudima i profesorima. Pomozite kolegi do sebe, učite, maštajte, verujte u vaše snove i dozvolite sebi luksuz da u svom životu imate samo sopstveni stav“, dodao je Savić.

Svečanosti su pristustvovali i Slađana Marković, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Nenad Radić, šef kabineta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.Ostale vesti

Grenel na liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju, koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.
  • 25.10.2020
Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020
Pozivi BG i PR da se pridruže PTEC kao posmatrači
Delegacija Ministarstva energetike SAD, u ime ministra Dena Brujea, uputila je pozive Beogradu i Prištini da se pridruže Partnerstvu za transatlantsku energetsku saradnju ( PTEC ) kao posmatrači.
  • 23.10.2020
Naftna mrlja u kanalu koji snabdeva vodovod
Kosovska policija dobila je juče informaciju da su primećene naftne mrlje u kanalu Ibar Lepenac, koji snabdeva vodovod u Mitrovici. Slučaj se dalje istražuje.
  • 22.10.2020