Vesti
Društvo

Uručeni indeksi brucošima 51. generacije studenata PU

Svečano uručenje indeksa brucošima 51. generacije studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, održano je danas u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka.
Uručeni indeksi brucošima 51. generacije studenata PU
Svečana dodela indeksa (Foto RKP)

Dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Nebojša Arsić, kazao je da ga raduje činjenica da je ove godine upisan veći broj brucoša nego što je to bilo prethodnih godina.

„To nas obavezuje da u narednih nekoliko godina radimo na vašem obrazovanju i da od vas napravimo dobre, čestite, poštene ljude i vrhunske stručnjake. Mislim da ste izabrali pravo mesto za studiranje, prvenstveno zbog uslova koje naš univerzitet nudi kada su u pitanju opremljenost, kapaciteti, Studentski centar itd“ - dodao je prof. dr Arsić.

Dekan FTN-a je kazao i da će se na zahtev studenata, nastava i vežbe na ovom fakultetu održavati uživo, uz pridržavanje svih propisanih mera zaštite od širenja korona virusa.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Zdravko Vitošević, kazao je da je prvu godinu osnovnih akademskih studija upisalo 1180 mladih ljudi.

„Kada ste izabrali FTN, izabrali ste put u svetlu budućnost. Budite uporni, pametni, upijajte sva znanja i sve veštine koje vam se nesebično nude“, poručio je rektor Vitošević.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, kazao je da to što je Prištinski univerzitet ove godine obeležio pola veka postojanja dovoljno govori o koliko važnoj instituciji je reč.

„Ovaj univerzitet jeste prvorazredna nacionalna institucija koja mnogo znači za opstanak i ostanak srpskog naroda na KiM. Ova institucija je rasadnik intelektualne elite koju ovde uzgajate, stvarate i koja treba da pomogne svima nama da budemo još bolji u budućnosti. Slobodno mogu da kažem da je ovaj univerzitet rame uz rame sa mnogim evropskim univerzitetima. Treba da imate na umu da ćete kada završite ovaj ili neki od 10 fakulteta PU imati jaku diplomu koja će vam otvoriti mnoga vrata“, dodao je Petković.

Milan Savić, bivši student FTN-a i sadašnji poslanik u Skupštini Republike Srbije uputio je reči podrške i ohrabrenja svojim mladim kolegama.

„Počeo je najlepši period vašeg života. Upisali ste perspektivan i lep fakultet koji obiluje divnim ljudima i profesorima. Pomozite kolegi do sebe, učite, maštajte, verujte u vaše snove i dozvolite sebi luksuz da u svom životu imate samo sopstveni stav“, dodao je Savić.

Svečanosti su pristustvovali i Slađana Marković, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Nenad Radić, šef kabineta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.Ostale vesti

’’Novaku ću preneti da mu je lepa domovina’’
Jelena Đoković, supruga jednog od najboljih tenisera sveta svih vremena i direktorka fondacije ’Novak Đoković’ je danas, zajedno sa predstavnicima fondacije ’Ana i Vlade Divac’ i Mohanđijem posetila manastir Pećku Patrijaršiju i Veliku Hoču.
  • 19.09.2021
Jelena Đoković posetila manastir Gračanicu
Jelena Đoković, supruga najboljeg svetskog tenisera, boravila je juče popodne u Gračanici.
  • 19.09.2021
Deca Metohije - Velika Hoča
Deca u orahovačkom naselju Velika Hoča, mnogo vole da se druže i igraju. Od svih predmeta u školi, omiljena im je matematika. Maštaju da postanu fudbaleri, lekari, umetnici... Kažu da im najviše im nedostaje bioskop, javlja Radio Goraždevac.
  • 19.09.2021
Sušica: Kvar u snabdevanju električnom energijom
U Sušici kod Gračanice od juče nema jedne faze u elektro-mreži, a napon je toliko nizak da aparati u domaćinstvima ne mogu ili otežano rade. 
  • 18.09.2021
Festival ’’Šild’’: Istorijska čitanka uživo
U srednjovekovnom parku „Red zmaja“ u Gračanici otvoren je peti Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild”. Zbog situacije sa koronom, ove godine njegov program nije dostupan posetiocima.
  • 18.09.2021
Multietnički odnosi na slikama i crtežima

Nova društvena inicijativa (NSI) je pokrenula program "Oči u oči" (Linking throuhg lenses, LTL) sa ciljem da se mladi ljudi priključe izazovu na društvenim mrežama i putem svojih slika ili crteža predstave pozitivne međuetničke odnose na Kosovu.

  • 17.09.2021