Vesti
Društvo

Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“

U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
Dobitnici godišnjih nagrada Književnog društva KiM (Foto Radio Mitrovica Sever)

Ovogodišnji dobitnik nagrade za najbolju knjigu, koju dodeljuje Književno društvo Kosova i Metohije, je Žarko Milenković iz Preoca (Priština), autor zbirke pesama Krhotine leta (2019).
 
“Svaka nagrada za poeziju jeste nagrada za podvig, za podvižništvo, jer je svaki istinski pesnik monah, koji u surovom svetu čini veliki i važan podvig. Pisati poeziju, naročito danas, znači biti na drugoj strani istorije, ideologije, mržnje, zla, jer je poezija najslobodniji vid umetničkog izražavanja gde se svaki izlet u ideološko skupo plaća” rekao je Milenković primajući nagradu.
 
On je napomenuo da je ovo njegova prva književna nagrada, te da stoga naročito imponuje što ona nosi ime Grigorija Božovića, najvećeg pisca iz ovog dela Kosova i Metohije.
 
Novinar i publicista Đorđe Jevtić iz Gračanice proglašen je za najboljeg književnog kritičara.
 
Ove godine Veliku gramatu Književnog društva Kosova i Metohije dobio je Privatni kulturni centar „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice za doprinos ukupnoj kulturi i srpskoj književnosti na Kosovu i Metohiji.
 
“Nagrade koje vam dodeljuju kolege vam uvek prijaju, tim pre što ova nagrada dolazi od Književnog društva KiM sa kojim imamo uspešnu saradnju već godinama. Iako se često ne slažemo, ne delimo ista uverenja o književnosti, o razvoju srpske književnosti na Kosovu i Metohiji, ipak se prepoznajemo, sarađujemo, komuniciramo pa makar i polemisali, i baš zato nam je drago što su kolege iz KDKIM prepoznali naš kulturni centar kao nekog ko je dao doprinos književnosti na ovom prostoru” rekao je ovom prilikom Aleksandar Dunđerin, urednik programa u PKC “Akvarijus”.
 
Nagrada za životno delo (sveukupno stvaralaštvo) pripala je Mošu Odaloviću koji iz privatnih razloga nije mogao da prisustvuje uručivanju nagrada.
 
Predsednik Književnog društva KIM Novica Sovrlić rekao je da seme dobrote, ljubavi, sabornosti koje je u srpski rod usadio Sveti Sava, postoji i danas.
 
“Ovo današnje saborovanje pred božjom kućom, dokaz je da to seme u nama živi i klija. Mi pisci sa KiM, o tome neprestano pišemo, čak i kada stradamo na pravdi Boga, na ovoj svetoj zemlji i diljem zemaljskog šara” rekao je Sovrlić.
 
Po prvi put, ove godine, uručene su i specijalne zahvalnice “Blagodarje” za doprinos radu Književnog društva KiM. Ova priznanja uručena su Žarku Ristiću iz Zvečana (Grabovac), te Milanu Nikoliću i Dragomiru Sekuliću iz Leška.
 
Svečanosti uručivanja nagrada je prisustvovao i vladika raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije.
 
Književnu manifestaciju je ove godine podržao Elektro Sever.
 
Nakon svečanosti u manasstiru Devine Vode, u PKC “Akvarijus” je ovim povodom održan i prigodan književni program.Ostale vesti

Merdare: Kolona kamiona duga nekoliko kilometara čeka da uđe na Kosovo
Zbog blokade administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak svi šleperi i teški kamioni za prevoz robe preusmereni su na prelaz Merdare. Na ovom prelazu formirane su duge kolone teretnih vozila koje čekaju za ulazak na Kosovo, saznaje portal Riznica.
  • 22.09.2021
Počelo izdavanje probnih tablica u Lapljem Selu
Jutros je počelo izdavanje probnih tablica RKS u Centru za registraciju u Lapljem Selu. Ispred centra čeka tridesetak vozača koji su do pre dva dana za svoja vozila koristili registarske oznake gradova u centralnoj Srbiji.
  • 22.09.2021
Penzionerima isplata 50 evra na račune

Novčana pomoć Vlade Srbije u iznosu od 50 evra, odnosno oko 5.900 dinara, biće isplaćena na račune penzionera i još nekoliko kategorija građana.

  • 22.09.2021
Saobraćaj u prekidu na Jarinju i Brnjaku, gužva na Merdaru

Na administrativnim prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare situacija je ovog jutra bez promene, javlja reporter RTS-a. Specijalne jedinice Rosu su na terenu, a i dalje traje miran protest Srba sa severa Kosova, kao i blokada puta Raška - Kosovska Mitrovica i Ribariće - Zubin Potok.

  • 22.09.2021
Održan još jedan protest roditelja u Mitrovici
Tridesetak roditelja okupilo se i danas ispred OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, ponovo u znak nezadovoljstva zbog odluke da njihova deca ne idu u školu, već da časove prate onlajn.
  • 21.09.2021
Počelo izdavanje probnih tablica u centru za registraciju u Peći

Gotovo svi stanovnici iz Goraždevca, Osojana i ostalih srpskih povratničkih sela u regionu Peći zamenili su tablice svojih automobila sa srpskim registarskim oznakama sa probnim RKS tablicama.

  • 21.09.2021