Vesti
Društvo

Upustvo za zaštitu dece u školama

Međunarodna organizacija Crvenog krsta (MCK), UNICEF i Svetska zdravstvena organizacije (SZO) izdale su novo uputstvo kako bi pomogli u zaštiti dece i škola od transmisije COVID-19 virusa.
Upustvo za zaštitu dece u školama
Ilustracija (Foto Kim)

Uputstvo sadrži ključna razmatranja i praktične kontrolne liste kako bi škole bile bezbedne. Ono takođe pruža savete nacionalnim i lokalnim vlastima kako da se prilagode i kako da primene plan za vanredne situacije u nastavnim prostorijama, piše N1.

U slučaju zatvaranja škola, uputstvo uključuje preporuke za ublažavanje mogućih negativnih uticaja na učenje i dobrobit dece. To znači – imati spremne solidne planove kako obezbediti nastavak učenja, uključujući daljinsku nastavu kao onlajn obrazovnu strategiju i radio emisije sa akademskim sadržajem i pristup važnim uslugama za svu decu.

Ovi planovi treba da uključe i neophodne korake ka eventualnom ponovnom otvaranju škola.

Kad škole ostaju otvorene, a kako bi se obezbedilo da deca i roditelji budu zaštićeni i informisani, uputstvo preporučuje:

– obezbediti informacije deci o tome kako da se zaštite;

– promovisati najbolji način pranja ruku i higijenskih navika, kao i obezbediti higijanska sredstva;

– čistiti i dezinfikovati školske zgrade, posebno sanitarne i instalacije za vodu;

– pojačati ventilaciju i protok svežeg vazduha.

Uputstvo je, mada specifično za zemlje koje već imaju potvrđenu transmisiju COVID-19 virusa, relevantno i u svakom drugom kontekstu.

Edukacijom se studenti mogu ohrabriti da propagiraju prevenciju bolesti i kontrolu kod kuće, u školi i u svojoj zajednici tako što će drugima govoriti kako da spreče širenje bolesti.

Održavanje školske aktivnosti bezbednim, ili njihovo ponovno otvaranje, zahteva puno razmatranja, ali ako se to dobro odradi, može promovisati javno zdravlje.

Na primer, uputstvo za bezbedne škole u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu u vreme epidemije ebole virusa između 2014. i 2016, pomoglo je sprečavanju transmisije virusa po školama.

UNICEF traži od škola, otvorenih ili uz daljinsko učenje, da studentima obezbede holističku podršku.

Škole treba da učenicima obezbede važne informacije o pranju ruku i drugim merama za samozaštitu i zaštitu njihovih porodica; obezbede podršku mentalnom zdravlju i pomognu da se spreči stigmatizacija i diskriminacija tako što će studente ohrabrivati da budu ljubazni jedni prema drugima i izbegavaju stereotipe kada razgovaraju o virusu.

Novo uputstvo takođe nudi korisne savete i kontrolne liste za roditelje i staratelje i negovatelje, kao i za decu i studente. Ove aktivnosti uključuju:

– posmatranje zdravlja dece i ne puštati ih u školu ako su bolesna;

– ohrabrivati decu da pitaju i pokazu zabrinutost i

– da kašlju i istresaju nos u maramicu ili lakat i da izbegnu dodirivanje lica, očiju, usta i nosa.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023