Vesti
Društvo

Upustvo za zaštitu dece u školama

Međunarodna organizacija Crvenog krsta (MCK), UNICEF i Svetska zdravstvena organizacije (SZO) izdale su novo uputstvo kako bi pomogli u zaštiti dece i škola od transmisije COVID-19 virusa.
Upustvo za zaštitu dece u školama
Ilustracija (Foto Kim)

Uputstvo sadrži ključna razmatranja i praktične kontrolne liste kako bi škole bile bezbedne. Ono takođe pruža savete nacionalnim i lokalnim vlastima kako da se prilagode i kako da primene plan za vanredne situacije u nastavnim prostorijama, piše N1.

U slučaju zatvaranja škola, uputstvo uključuje preporuke za ublažavanje mogućih negativnih uticaja na učenje i dobrobit dece. To znači – imati spremne solidne planove kako obezbediti nastavak učenja, uključujući daljinsku nastavu kao onlajn obrazovnu strategiju i radio emisije sa akademskim sadržajem i pristup važnim uslugama za svu decu.

Ovi planovi treba da uključe i neophodne korake ka eventualnom ponovnom otvaranju škola.

Kad škole ostaju otvorene, a kako bi se obezbedilo da deca i roditelji budu zaštićeni i informisani, uputstvo preporučuje:

– obezbediti informacije deci o tome kako da se zaštite;

– promovisati najbolji način pranja ruku i higijenskih navika, kao i obezbediti higijanska sredstva;

– čistiti i dezinfikovati školske zgrade, posebno sanitarne i instalacije za vodu;

– pojačati ventilaciju i protok svežeg vazduha.

Uputstvo je, mada specifično za zemlje koje već imaju potvrđenu transmisiju COVID-19 virusa, relevantno i u svakom drugom kontekstu.

Edukacijom se studenti mogu ohrabriti da propagiraju prevenciju bolesti i kontrolu kod kuće, u školi i u svojoj zajednici tako što će drugima govoriti kako da spreče širenje bolesti.

Održavanje školske aktivnosti bezbednim, ili njihovo ponovno otvaranje, zahteva puno razmatranja, ali ako se to dobro odradi, može promovisati javno zdravlje.

Na primer, uputstvo za bezbedne škole u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu u vreme epidemije ebole virusa između 2014. i 2016, pomoglo je sprečavanju transmisije virusa po školama.

UNICEF traži od škola, otvorenih ili uz daljinsko učenje, da studentima obezbede holističku podršku.

Škole treba da učenicima obezbede važne informacije o pranju ruku i drugim merama za samozaštitu i zaštitu njihovih porodica; obezbede podršku mentalnom zdravlju i pomognu da se spreči stigmatizacija i diskriminacija tako što će studente ohrabrivati da budu ljubazni jedni prema drugima i izbegavaju stereotipe kada razgovaraju o virusu.

Novo uputstvo takođe nudi korisne savete i kontrolne liste za roditelje i staratelje i negovatelje, kao i za decu i studente. Ove aktivnosti uključuju:

– posmatranje zdravlja dece i ne puštati ih u školu ako su bolesna;

– ohrabrivati decu da pitaju i pokazu zabrinutost i

– da kašlju i istresaju nos u maramicu ili lakat i da izbegnu dodirivanje lica, očiju, usta i nosa.Ostale vesti

Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020
Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020