Vesti
Društvo

Upozorenje zbog nerealnih cena robe

Državni tužilac će, u saradnji sa Policijom Kosova i tržišnom inspekcijom, preduzeti krivične radnje protiv svih odgovornih lica privrednih društava koja obavljaju privrednu delatnost zloupotrebom svog monopolskog ili dominantnog položaja, saopšteno je iz kancelarije Glavnog državnog tužioca Kosova.
Upozorenje zbog nerealnih cena robe
Ilustracija (Foto RTV/Marina Blašković)

"Položaj na tržištu, koji direktno ili indirektno utiče na nametanje nepravednih prodajnih cena prehrambenih artikala ili koji na bilo koji drugi nepravedan način reguliše nabavnu ili prodajnu cenu robe, biće sankcionisan kao što je predviđeno članom 295. Krivičnog zakona Kosova kojim je za prekršioca predviđena novčana i kazna zatvora", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsetimo, cene osnovnih životnih namirnica i goriva na Kosovu poslednjih nekoliko dana svakodnevno rastu. Tako je litar ulja od 1,59 evra, koliko je koštao pre rata u Ukrajini, u pojedinim kosovskim prodavnicama već stigao do cene od 3,80 evra.

Kosovski premijer Aljbin Kurti smatra da je trenutna cena ulja po litru nerazumna i da identična cena ulja u prodavnicama širom Kosova (3,49 evra) nije slučajnost, jer trgovci žele na ovaj način da iskoriste situaciju.

On je naglasio da je to "veštački udarac" koji nanosi štetu kosovskim potrošačima i dodao da trgovci žele da iskoriste novonastalu krizu.

Na NIS-ovoj benzinskoj pumpi u Kosovskoj Mitrovici preksinoć je došlo do novog poskupljenja, cena je skočila za 15 dinara, pa i benzin i dizel koštaju 217 dinara.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022