Vesti
Društvo

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

Upis prvaka se završava krajem meseca
Ilustracija (Foto Istock)

Učiteljica u OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici Danijela Todorović preko 30 godina uči male đake prvim slovima i brojevima. Ona će sledećeg septembra ponovo preuzeti novu generaciju najmlađih učenika.

"Bavim se poslom koji me usrećuje i ispunjava, trudim se da budem maksimalno posvećena deci i da od njih izvučem najviše što mogu. Generacije su različite, neke broje 70, neke 90 đaka, sve zavisi. Mi se, kao učitelji, ne mešamo u proces koje će dete kod koje učiteljice ili učitelja. Postoji pedagoška služba koja se bavi time", kazala je ona.

Pedagozi testiraju buduće prvačiće. Shodno broju osvojenih poena koji predstavlja zaštićeni podatak, deca se kasnije raspoređuju u odeljenja.

"Gleda se da konfiguracija odeljenja bude ista i da bude približno isti broj dečaka i devojčica, jer sastav svakog odeljenja mora da bude mešovit. U školi imamo visoko obrazovane i učitelje i nastavnike. Uopšte nije važno koja će učiteljica da uči dete, već je jako važno da ono hoće da uči i da radi. Ne vidim potrebu da se učitelji biraju i klasifikuju od strane bilo koga zato što sve učiteljice i nastavnici znaju svoj posao i rade ga baš onako kako treba", zaključila je učiteljica Todorović.

U prvi razred se mogu upisati sva deca koja do početka školske godine imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, odnosno deca rođena od 21. marta 2015. do 28. februara 2016 godine.

Iako je upis dece u prvi razred preko portala eUprava moguć u školama širom Srbije, na Kosovu i Metohiji roditelji moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju.

"Od dokumentacije je potrebno lekarsko uverenje, dokaz da je dete psiho-fizički spremno, zatim izvod rođenih, fotokopija lične karte roditelja, a takođe je bitno i mesto prebivališta, kao i potvrda da je dete pohađalo predškolsku nastava" navela je pedagoškinja u OŠ "Kralj Milutin" Jelena Dimić.

Ona je dodala da se detetu upis u prvi razred može odložiti jedino zbog bolesti.

"Testiranje budućih prvaka je u toku i za sada je odziv dobar. Programirano je sve, ko u koliko časova da dođe. Test se sastoji od nekoliko segmenata gde se procenjuje zrelost deteta za polazak u prvi razred, a testiranje rade školski pedagog i psiholog", kazala je Dimićeva.

Majka budućeg prvaka Marina Marković je navela da se potrebna dokumentacija ne može prikupiti za jedan dan.

"Tri dana za redom smo obilazili zdravstvene ustanove da odemo i kod specijaliste otorinolaringologije, fizijatra, logopeda i sve što je potrebno. Ostalo nam je još da odemo kod pedijatra da da zaključak i da to dostavimo školi. Koja su dokumenta potrebna - to moramo tek da proverimo", kazala je Markovićeva.

Prema njenom mišljenju, upis uopšte nije jednostavan, pa je za celu proceduru potrebno i do nedelju dana.

"Najbolje smo prošli kod pedagoga, razgovor je super prošao. Najviše se plašio laboratorije, kao i svako dete, ali jedva čeka da krene u prvi razred, a i mi zajedno sa njim. Videćemo kako ćemo da prođemo", zaključila je ona.

Đak prvak je ukratko potvrdio navode svoje majke.

"Ja se mnogo radujem što polazim u prvi razred i što ću upoznati nove drugare", kazao je Stevan Nićić.

Na osnovu spiska koji je OŠ "Kralj Milutin" prosleđen od strane predškolske ustanove "Đurđevak", ove godine se očekuje upis 82 prvaka.Ostale vesti

Sutra pitijada u Donjoj Gušterici
U okviru "Vidovdanskih dana" u Donjoj Gušterici Turistička organizacija Gračanice (TOG) će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica sutra (26. juna) organizovati prvu pitijadu pod imenom "Кosovska pita", manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu.
  • 25.06.2022
Restoran u Prištini u znak protesta zabranio ’’ulazak bez viza’’ građanima EU
Jedan lokal u Prištini na ulazu je postavio tablu na kojoj piše da je zabranjen ulazak bez vize građanima Evropske unije.
  • 25.06.2022
KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022