Vesti
Društvo

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

Upis prvaka se završava krajem meseca
Ilustracija (Foto Istock)

Učiteljica u OŠ "Kralj Milutin" u Gračanici Danijela Todorović preko 30 godina uči male đake prvim slovima i brojevima. Ona će sledećeg septembra ponovo preuzeti novu generaciju najmlađih učenika.

"Bavim se poslom koji me usrećuje i ispunjava, trudim se da budem maksimalno posvećena deci i da od njih izvučem najviše što mogu. Generacije su različite, neke broje 70, neke 90 đaka, sve zavisi. Mi se, kao učitelji, ne mešamo u proces koje će dete kod koje učiteljice ili učitelja. Postoji pedagoška služba koja se bavi time", kazala je ona.

Pedagozi testiraju buduće prvačiće. Shodno broju osvojenih poena koji predstavlja zaštićeni podatak, deca se kasnije raspoređuju u odeljenja.

"Gleda se da konfiguracija odeljenja bude ista i da bude približno isti broj dečaka i devojčica, jer sastav svakog odeljenja mora da bude mešovit. U školi imamo visoko obrazovane i učitelje i nastavnike. Uopšte nije važno koja će učiteljica da uči dete, već je jako važno da ono hoće da uči i da radi. Ne vidim potrebu da se učitelji biraju i klasifikuju od strane bilo koga zato što sve učiteljice i nastavnici znaju svoj posao i rade ga baš onako kako treba", zaključila je učiteljica Todorović.

U prvi razred se mogu upisati sva deca koja do početka školske godine imaju najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina, odnosno deca rođena od 21. marta 2015. do 28. februara 2016 godine.

Iako je upis dece u prvi razred preko portala eUprava moguć u školama širom Srbije, na Kosovu i Metohiji roditelji moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju.

"Od dokumentacije je potrebno lekarsko uverenje, dokaz da je dete psiho-fizički spremno, zatim izvod rođenih, fotokopija lične karte roditelja, a takođe je bitno i mesto prebivališta, kao i potvrda da je dete pohađalo predškolsku nastava" navela je pedagoškinja u OŠ "Kralj Milutin" Jelena Dimić.

Ona je dodala da se detetu upis u prvi razred može odložiti jedino zbog bolesti.

"Testiranje budućih prvaka je u toku i za sada je odziv dobar. Programirano je sve, ko u koliko časova da dođe. Test se sastoji od nekoliko segmenata gde se procenjuje zrelost deteta za polazak u prvi razred, a testiranje rade školski pedagog i psiholog", kazala je Dimićeva.

Majka budućeg prvaka Marina Marković je navela da se potrebna dokumentacija ne može prikupiti za jedan dan.

"Tri dana za redom smo obilazili zdravstvene ustanove da odemo i kod specijaliste otorinolaringologije, fizijatra, logopeda i sve što je potrebno. Ostalo nam je još da odemo kod pedijatra da da zaključak i da to dostavimo školi. Koja su dokumenta potrebna - to moramo tek da proverimo", kazala je Markovićeva.

Prema njenom mišljenju, upis uopšte nije jednostavan, pa je za celu proceduru potrebno i do nedelju dana.

"Najbolje smo prošli kod pedagoga, razgovor je super prošao. Najviše se plašio laboratorije, kao i svako dete, ali jedva čeka da krene u prvi razred, a i mi zajedno sa njim. Videćemo kako ćemo da prođemo", zaključila je ona.

Đak prvak je ukratko potvrdio navode svoje majke.

"Ja se mnogo radujem što polazim u prvi razred i što ću upoznati nove drugare", kazao je Stevan Nićić.

Na osnovu spiska koji je OŠ "Kralj Milutin" prosleđen od strane predškolske ustanove "Đurđevak", ove godine se očekuje upis 82 prvaka.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023