Vesti
Društvo

UNS: Zadržavanje ekipe RTS-a na Jarinju udar na slobodu štampe

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak Društvo novinara Kosova protestuju što ekipi emisije „Pravo na sutra“ Radio-televizije Srbije (RTS) Kosovska policija i dalje ne dozvoljava da uđe na Kosovo i smatraju da su sloboda kretanja i sloboda govora osnovna ljudska prava koja se ne smeju ograničavati administrativnim merama.
UNS: Zadržavanje ekipe RTS-a na Jarinju udar na slobodu štampe
Jarinje (Foto Ao.rs)

Urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović potvrdila je za UNS da se ekipa RTS-a na administrativnom prelazu Jarinje nalazi od juče u podne, od kada ne mogu da uđu na Kosovo, te da im je Kosovska policija rekla da čeka odgovor iz ministarstva inostranih poslova u Prištini.

Novinarku Svetlanu Vukmirović kosovski policajci duže od dve godine sprečavaju da izveštava tako što je redovno zadržavaju na prelazima.

UNS će o ovom udaru na slobodu štampe obavestiti međunarodne institucije i udruženja i podseća da je ovo treći slučaj u poslednja tri dana da kosovski organi ne dozvoljavaju novinarima da izveštavaju.

Na dan izbora na Kosovu, na administrativnom prelazu Jarinje zadržane su i ekipe Regionalne televizije Kraljevo i Televizije Pink, kojima nije dozvoljeno da uđu na Kosovo.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021