Vesti
Društvo

UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Ilustracija (Foto Kossev)

UNS-u je Zvezdan Mihajlović iz firme KiM Beokolp koja distribuira srpsku štampu na Kosovu, potvrdio da im kosovski carinici na prelazu Jarinje od juče ne dozvoljavaju dostavu novina iz centralne Srbije, pozivajući se na uredbu vlade u Prištini, kao i da je za sutra isporuka otkazana.

UNS ističe da se zabranom srpske štampe na Kosovu grubo krši pravo na slobodno informisanje garantovano međunarodnim dokumentima, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, te da njihova distribucija mora biti oslobođena svih političkih ograničenja.

UNS naglašava da ovakvo nametanje prepreka distribuciji ozbiljno ugrožava pravo srpskog naroda na informisanje na maternjem jeziku, naročito imajući u vidu činjenicu da se nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku ne štampa na Kosovu.

UNS podseća da zbog nametanja takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije koju je uvela Priština, srpski listovi od novembra 2018. do aprila 2019. godine nisu bili na kioscima na Kosovu.

UNS će o ovoj situaciji obavestiti Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, OEBS i komesarku za ljudska prava Saveta Evrope Dunju Mijatović.Ostale vesti

Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020
Gračanica: JKP „Ekologija“ počelo sa radom
Javno komunalno preduzeće „Ekologija“, koje je formirano pri Opštini Gračanica, zvanično je počelo sa radom 1. jula.
  • 06.07.2020
Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020