Vesti
Društvo

UNS nije pozvan na sastanak Platforme SE za bezbednost novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM), nije bilo pozvano na jučerašnji sastanak u Prištini sa sedam partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za bezbednost novinara.
UNS nije pozvan na sastanak Platforme SE za bezbednost novinara
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Udruženje novinara Srbije je saopštilo da se to dogodilo iako je UNS jedina organizacija koja je sprovela višegodišnje istraživanje o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu i rezultate prosledila ovoj Platformi.

UNS je prenelo da su na sastanak sa organizacijom „Član 19“, Međunarodnim institutom za štampu (IPI), Evropskom federacijom novinara (EFJ), Odborom za zaštitu novinara (CPJ), Reporterima Evropske radiodifuzne unije (EBU), Reporterima bez granica (RSF), Evropskim centrom za slobodu štampe (ECPMF) od srpskih novinara pozvani Tatjana Lazarević iz Kosseva, Anđelka Ćup iz Juronjuz Srbija i Bojan Tomić iz Radio Kosova, a poziv je upućen na albanskom jeziku.

Posle dvodnevne posete Prištini, sedam organizacija iznelo je zapažanja o položaju novinara i medija na Kosovu.

Pored ostalog, zaključili su da su dokumenti i informacije na srpskom jeziku teško dostupni na Kosovu, a problem je i bezbednost novinara koji izveštavaju o severu Kosova.

Delegacija je saopštila da je dobila obećanje Tužilaštva da će se nastaviti istrage ubistava i nestanaka novinara od 1998. do 2005. godine, ali da nisu predstavljeni nikakvi dokazi o značajnom napretku u ovim slučajevima.

Na sastanku sedam organizacija nije bilo ni reči o potrebi formiranja međunarodne komisije u Prištini koja bi se bavila istragama ubistva i nestanaka novinara, iako je na sastanku učestvovao i Rikardo Gutieres, generalni sekretar Evropske federacije novinara koja je 2018. i 2021. godine usvojila rezolucije o potrebi da se formira takvo telo.

Predstavnici organizacija su ocenili da je medijsko okruženje na Kosovu pluralističko, a naveli su i da je poslednjih godina ostvaren značajan napredak u jačanju pravnog okvira koji je u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

Tokom posete organizacije se nisu sastale sa predstavnicima UNS-ovog ogranka na Kosovu, ali, kako su saopštile, susrele su se sa drugim novinarskim udruženjima, urednicima i novinarima, ministrima i državnim zvaničnicima, pravosudnim organima, policijom, predstavnicima skupštinskog odbora za medije, regulatornim telima, agencijom za zaštitu privatnosti i informisanje.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022