Vesti
Društvo

UNS nije pozvan na sastanak Platforme SE za bezbednost novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM), nije bilo pozvano na jučerašnji sastanak u Prištini sa sedam partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za bezbednost novinara.
UNS nije pozvan na sastanak Platforme SE za bezbednost novinara
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Udruženje novinara Srbije je saopštilo da se to dogodilo iako je UNS jedina organizacija koja je sprovela višegodišnje istraživanje o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu i rezultate prosledila ovoj Platformi.

UNS je prenelo da su na sastanak sa organizacijom „Član 19“, Međunarodnim institutom za štampu (IPI), Evropskom federacijom novinara (EFJ), Odborom za zaštitu novinara (CPJ), Reporterima Evropske radiodifuzne unije (EBU), Reporterima bez granica (RSF), Evropskim centrom za slobodu štampe (ECPMF) od srpskih novinara pozvani Tatjana Lazarević iz Kosseva, Anđelka Ćup iz Juronjuz Srbija i Bojan Tomić iz Radio Kosova, a poziv je upućen na albanskom jeziku.

Posle dvodnevne posete Prištini, sedam organizacija iznelo je zapažanja o položaju novinara i medija na Kosovu.

Pored ostalog, zaključili su da su dokumenti i informacije na srpskom jeziku teško dostupni na Kosovu, a problem je i bezbednost novinara koji izveštavaju o severu Kosova.

Delegacija je saopštila da je dobila obećanje Tužilaštva da će se nastaviti istrage ubistava i nestanaka novinara od 1998. do 2005. godine, ali da nisu predstavljeni nikakvi dokazi o značajnom napretku u ovim slučajevima.

Na sastanku sedam organizacija nije bilo ni reči o potrebi formiranja međunarodne komisije u Prištini koja bi se bavila istragama ubistva i nestanaka novinara, iako je na sastanku učestvovao i Rikardo Gutieres, generalni sekretar Evropske federacije novinara koja je 2018. i 2021. godine usvojila rezolucije o potrebi da se formira takvo telo.

Predstavnici organizacija su ocenili da je medijsko okruženje na Kosovu pluralističko, a naveli su i da je poslednjih godina ostvaren značajan napredak u jačanju pravnog okvira koji je u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

Tokom posete organizacije se nisu sastale sa predstavnicima UNS-ovog ogranka na Kosovu, ali, kako su saopštile, susrele su se sa drugim novinarskim udruženjima, urednicima i novinarima, ministrima i državnim zvaničnicima, pravosudnim organima, policijom, predstavnicima skupštinskog odbora za medije, regulatornim telima, agencijom za zaštitu privatnosti i informisanje.Ostale vesti

Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023