Vesti
Društvo

UNICEF i SZO pozivaju da škole ostanu otvorene, uz poštovanje mera

Kako se milioni školske dece vraćaju u škole širom Evrope, gde je dominantan visoko zarazan delta soj koronavirusa, Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu i Regionalna kancelarija UNICEF za Evropu i Centralnu Aziju pozvale su da škole da ostanu otvorene, uz primenu epidemioloških mera. Deca iz srpskih sredina sačekaće na vraćanje u školske klupe bar do 13. septembra pošto je Vlada Kosova donoseći nove mere odlučila da školska godina na Kosovu počne sredinom meseca, a ne 1. septembra kako je bilo predviđeno. Sa druge strane, školaci u Srbiji kreću na vreme u školu.
UNICEF i SZO pozivaju da škole ostanu otvorene, uz poštovanje mera
Učenici OŠ Kralj Milutin u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge ocenio je da je pandemija izazvala „najkatastrofalniji poremećaj u obrazovanju u istoriji“.

„Zato je od ključnog značaja da se učenje u učionici nastavi u celoj Evropi. To je izuzetno važno za obrazovanje dece, njihovo mentalno zdravlje i socijalne veštine, kako bi im škole pomogle da budu srećni i produktivni članovi društva“, rekao je Kluge.

Upozorio je da će proći još vremena pre nego što pandemiju ostavimo iza sebe, ali da školovanje dece u školi mora ostati primarni cilj, tako da im ne oduzimamo životne prilike koje zaslužuju.

„Ohrabrujemo sve zemlje da škole ostanu otvorene i pozivamo sve škole da preduzmu mere za smanjenje rizika od kovida i širenja različitih varijanti“, poručio je Kluge.

Preporučene mere, kako se ističe u zajedničkom saopštenju dve organizacije, uključuju nuđenje nastavnicima i drugom školskom osoblju vakcine protiv kovida u nacionalnim planovima vakcinacije, uz obezbeđivanje vakcinacije ugrožene populacije.

„Osim toga, deca od 12 godina i starija, koja imaju zdravstvena stanja koja značajno povećavaju rizik po njih, moraju biti vakcinisana“, ističe se u saopštenju.

Preporučuje se i bolja ventilacija u učionicama, smanjenje broja učenika u razredima gde je to moguće, fizičko distanciranje i redovno testiranje dece i osoblja.Ostale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022