Vesti
Društvo

UNICEF i SZO pozivaju da škole ostanu otvorene, uz poštovanje mera

Kako se milioni školske dece vraćaju u škole širom Evrope, gde je dominantan visoko zarazan delta soj koronavirusa, Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu i Regionalna kancelarija UNICEF za Evropu i Centralnu Aziju pozvale su da škole da ostanu otvorene, uz primenu epidemioloških mera. Deca iz srpskih sredina sačekaće na vraćanje u školske klupe bar do 13. septembra pošto je Vlada Kosova donoseći nove mere odlučila da školska godina na Kosovu počne sredinom meseca, a ne 1. septembra kako je bilo predviđeno. Sa druge strane, školaci u Srbiji kreću na vreme u školu.
UNICEF i SZO pozivaju da škole ostanu otvorene, uz poštovanje mera
Učenici OŠ Kralj Milutin u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge ocenio je da je pandemija izazvala „najkatastrofalniji poremećaj u obrazovanju u istoriji“.

„Zato je od ključnog značaja da se učenje u učionici nastavi u celoj Evropi. To je izuzetno važno za obrazovanje dece, njihovo mentalno zdravlje i socijalne veštine, kako bi im škole pomogle da budu srećni i produktivni članovi društva“, rekao je Kluge.

Upozorio je da će proći još vremena pre nego što pandemiju ostavimo iza sebe, ali da školovanje dece u školi mora ostati primarni cilj, tako da im ne oduzimamo životne prilike koje zaslužuju.

„Ohrabrujemo sve zemlje da škole ostanu otvorene i pozivamo sve škole da preduzmu mere za smanjenje rizika od kovida i širenja različitih varijanti“, poručio je Kluge.

Preporučene mere, kako se ističe u zajedničkom saopštenju dve organizacije, uključuju nuđenje nastavnicima i drugom školskom osoblju vakcine protiv kovida u nacionalnim planovima vakcinacije, uz obezbeđivanje vakcinacije ugrožene populacije.

„Osim toga, deca od 12 godina i starija, koja imaju zdravstvena stanja koja značajno povećavaju rizik po njih, moraju biti vakcinisana“, ističe se u saopštenju.

Preporučuje se i bolja ventilacija u učionicama, smanjenje broja učenika u razredima gde je to moguće, fizičko distanciranje i redovno testiranje dece i osoblja.Ostale vesti

Pomoć iz Beča za porodice u Novom Brdu
Porodice Miljković i Filimonović iz Novog Brda dobile su pomoć od Organizacije"Srpski centar" iz Beča.
  • 17.09.2021
Nastava u srpskim sredinama i dalje na daljinu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije saopštilo je danas da će škole u srpskim sredinama na Kosovu i naredne nedelje izvoditi nastavu na daljinu.
  • 17.09.2021
Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

  • 17.09.2021
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
  • 16.09.2021
Uručeni ključevi kuća porodicama Nisić i Dimić iz Klokota
Socijalno ugroženim porodicama Nisić i Dimić iz Кlokota, danas su uručeni ključevi novih kuća, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 16.09.2021
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
  • 16.09.2021