Vesti
Društvo

Unesko u novoj odluci naveo razloge zbog kojih su srpski spomenici na Kosovu ugroženi

Srpski srednjovekovni spomenici, manastiri Visoki Dečani, Gračanica i Pećka Patrijaršija, kao i crkva Bogorodica Ljeviška, odlukom Uneska zadržali su status kulturnih dobara koje se nalaze u opasnosti, a u najnovijoj odluci Komitet je naveo da nastavlja pomno da prati stanje u sva četiri elementa imovine redovnom razmenom informacija sa Misijom privremene uprave Ujedinjenih nacija na Kosovu.
Unesko u novoj odluci naveo razloge zbog kojih su srpski spomenici na Kosovu ugroženi
Manastir Gračanica (Foto Kim)

Kako prenosi Euronjuz Srbija, zbog poteškoća u upravljanju i očuvanju koja proističu iz političke nestabilnosti, grupa Srednjovekovnih srpskih manastira na Kosovu, stavljena je na listu ugrožene baštine.

Nabrojane su i pretnje zbog kojih su objekti stavljeni na listu ugrožene baštine. To su nejasan pravni status i zakonodavna zaštita, izostanak sprovođenja plana upravljanja, teškoće prilikom nadgledanja objekata zbog političke nestabilnosti i postkonfliktne situacije kao i nezadovoljavajuće stanje konzervacije i održavanja.

Kao ono što je poželjno, ističe se puna i stalna zaštita objekata, kao i i stabilno političko okruženje. Takođe, traži se i plan restauracije i konzervacije, i implementacija plana upravljanja.

Visoki Dečani

Kako je navedeno, zbog složene regionalne bezbednosne nestabilnosti, KFOR je i dalje prisutan u manastiru Visoki Dečani kako bi se izbeglo dalje ugrožavanje lokaliteta.

Pećku patrijaršiju, crkvu Presvete Bogorodice Ljeviške i manastir Gračanica takođe svakodnevno obezbeđuju lokalne policijske snage.

Komitet Uneska traži sprovođenje dugoročnih korektivnih mera u saradnji sa Uneskom, Unmikom i lokalnim institucijama.

Kada je reč o stanju u manastiru Visoki Dečani, Komitet je naveo da zbog pandemije koronavirusa, u 2020. godini nije bilo nikakvih intervencija u cilju konzervacije. Ističe se da su integritet i bezbednost lokacije bili ugroženi izgradnjom glavnog puta Dečani-Plav u blizini Specijalno zaštićene zone manastira Visoki Dečani. Izgradnja puta, započeta u maju 2018. godine nanela je ograničenu štetu na terenu unutar zaštićenog područja, koje od tada nije vraćeno u prvobitno stanje.

Komitet ukazuje i da je 8. novembra 2020. godine Savet za implementaciju i praćenje, koji uključuje lokalne vlasti, predstavnike Srpske pravoslavne crkve i drugih konfesija, kao i EU, i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), postigao sporazum da međunarodni obilazni put neće biti deo regionalnog puta i da su glomazne prepreke postavljene da spreče teška vozila da ih koriste.

Članovi Saveta obavezali su se da će obezbediti praćenje sprovođenja ovog sporazuma uz podršku KFOR-a.

Pećka patrijaršija

U delu odluke posvećenom Pećkoj patrijaršiji, ističe se se da je izgradnja odvodnih kanala za ispuštanje kiše sa krovova manastira, izvedena 2019. godine. Ovim putem su sprečena oštećenja na spomeničkim elementima i strukturama, uglavnom uzrokovana obilnim prolećnim i letnjim kišama. Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije nastavio je sa radom na pripremi projektne dokumentacije za sanaciju krova crkve Svetih apostola, koja je počela 2018. godine.

Komitet Uneska ističe da je, uprkos činjenici da nikakvi konzervatorski radovi nisu sprovedeni u 2020. godini zbog pandemije i što je manastir veći deo godine bio zatvoren za posetioce, nadzor zidnih umetnina, manastirskih objekata i pokretnih umetničkih dela nastavljen.

Crkva Presvete Bogorodice Ljeviške

U Crkvi Presvete Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, 2019. godine nije bilo novih radova u cilju očuvanja, ali je 2020. godine zamenjen olovni poklopac na oštećenim delovima krovnog pokrivača, sanirana je srednjovekovna konstrukcija zvonika, donje fasade su popravljene i očišćene, a kameni zid ograde popravljen, a zamenjene su i njegove pločice.

U novembru 2020. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije završio je projekat rekonstrukcije ikonostasa u crkvi Presvete Bogorodice Ljeviške i sada čeka odobrenje Centra za svetsku baštinu da nastavi sa njegovom primenom.

Komitet Uneska ističe da je neophodna i priprema dokumentacije za buduće planove očuvanja zidova zbog kapiralne vlage koja je nastala kao posledica požara u martu 2004. godine.

10. novembra 2020. godine, država Srbija je dostavila podatke za pregled od strane savetodavnih tela, o podizanju oltarskog paravana u Crkvi Presvete Bogorodice Ljeviške.

Manastir Gračanica

Kada je reč o manastiru Gračanica, nadgledanje se baziralo na zgrade manastira, zidne umetnine u glavnim crkvama i pokretnu imovinu i uostanovljeno je da nema nikakvog štetnog uticaja koji bi mogao da utiče na konzervaciju manastira.

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili istakla je da je jako važna ova odluka jer potvrđuje kontinuitanu ozbiljnu ugroženost srpskog kulturnog dobra na Kosovu što Republika Srbija stalno ukazuje.

Ova dobra su, kako je podsetila, upisana na Uneskovu listu na zahtev Srbije i država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021
Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021