Vesti
Društvo

UNDP: Biće izazova i narednih 15 godina

UNDP je znatno doprineo unapređenju vladavine prava na Kosovu, razvijanju stručnih kadrova i razvijanju ravnopravnosti polova, rečeno je u izveštaju predstavljenom povodom 15 godina rada ove organizacije na Kosovu.
UNDP: Biće izazova i narednih 15 godina
15 godina rada UNDP-a (Foto Km)

Šef UNDP-a na Kosovu Endru Rasel rekao je da je uloga ove međunarodne organizacije sa godinama postajala sve značajnija na Kosovu.

Rasel kaže da je UNDP spremio dobru strategiju za nastavak uspostavljanja vladavine prava na Kosovu, ali i strategije za smanjenje nezaposlenosti, efektivnije zakonodavstvo i mnoge druge oblasti.

„Imaćemo još puno izazova u narednih 15 godina. Nastavićemo da sarađujemo sa kosovskim i međunarodnim partnerima u cilju poboljšanja kvaliteta života svih građana. Nismo bogata organizacija, ali imamo dosta ideja i mlade i dinamične ljude koji rade u ovoj organizaciji. Dijaspora će, na primer, u narednom periodu dosta ulagati u budućnost Kosova“, ističe Rasel.

Endru Rasel je dodao da građani Kosova treba više da učestvuju u pronalaženju ideja koje im mogu poboljšati kvalitet života.

„Toga smo svesni i mi i naši partneri. Uspevamo da realizujemo većinu projekata, mada je ključ svega da sada građani Kosova budu ti koji će da nam daju ideje, na osnovu njihovih potreba. Kako zapošljavati ljude, stvoriti stabilne institucije i slično“, kazao je Rasel.

Ambasadorka Finske na Kosovu Ane Meskanen rekla je da je zadovoljna radom UNDP-a i dosadašnjim postignutim rezultatima ove organizacije.

“Jedan od primera dobrih rezultata rada UNDP-a je stvaranje novih radnih mesta na Kosovu, pogotovo kada je u pitanju zapošljavanje žena i njihovo uključivanje u politiku. UNDP je, zahvaljujući znanju i motivaciji postigao varedne rezultate”, rekla je ambasadorka Meskaken.

Predstavljanju izveštaja UNDP-a prisustvovali su brojni predstavnici lokalnih i centralnih vlasti, politički zvaničnici i predstavnici međunarodnih organizacija.Ostale vesti

SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023
Zubin Potok: Meštani se razišli, novo okupljanje sutra
Meštani Zubinog Potoka koji su bili okupljeni ispred lokalne samouprave u ovom mestu su se razišli, potvrdio je za Kim radio predsednik GI "Za Zubin Potok" Milija Biševac.
  • 29.05.2023
BIRODI: Kosovo „nadtema“ u srpskim medijima u prethodnih šest meseci

Pitanje Kosova bilo je "nadtema" u informativnim programima televizija RTS, Pink, Hepi, B92, Prva i N1, gde je zauzelo gotovo trećinu ukupnog programa, pokazali su rezultati monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

  • 29.05.2023
Roditelji obavešteni da se na severu Kosova prekida nastava za decu
Školske vlasti na severu donele su odluku da obustave nastavu u svim školskim ustanovama usled novonastale situacije, odnosno prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije. Kao razlog naveli su zabrinutost roditelja i rizik po bezbednost dece. 
  • 28.05.2023
U Beogradu pronađen nestali mladić iz Kosovskog Pomoravlja
Ivan Ristić (17) iz sela Strezovce u opštini Kosovska Kamenica, koji se izgubio u petak u Beogradu, danas je pronadjen živ i zdrav u srpskoj prestonici.
  • 28.05.2023