Vesti
Društvo

Umetnički život u dvoje

Likovna kolonija u Leposaviću je spojila Jovanu i Dražena, i zahvaljujući njoj opština Leposavić je dobila akademsku slikarku, koja, upravo, danas stvara na ovim prostorima. Umetnost je glavni pokretač ovog bračnog para, a s obzirom na to da se Dražen bavi muzikom. Oni žive u naselju Kutnje, Jovana kao slobodna umetnica, dok je Dražen zaposlen u Kulturno-umetničkom društvu "Kopaonik", odnosno u Centru za kulturu. Oboje će priznati, da je ta, sada vec daleka, 2014, kada su se i upoznali, bila njihova godina.
Umetnički život u dvoje
Ilustracija (Foto Pixabay)

Umetnost je nit koja spaja Jovanu i Dražena i jedino razumevanjem i podrškom mogu da deluju i tako skladom obogate svoj brak. Ostvareni su u svojim različitim aspektima umetnosti, dopunjuju se u svakodnevnim porodičnim obavezama, postavljaju se kritički kada se to zatraži i pronalaze mir u ljubavi koja se vidi u svakom pogledu.

Sa druge strane, i Jovana i Dražen potvrđuju da je danas teško živeti od umetnosti, posebno u malim mestima poput Leposavića.

Iako je prisutna na likovnoj sceni već dugo godina, Jovana još uvek nije dobila svoje zasluženo mesto i ostaje neprimećena od strane onih koji odlučuju. To je ipak nije obeshrabrilo u očuvanju kontinuiteta stvaranja.

Slikarstvo je dugo bilo nepoznanica u ovoj opštini, sve do, Likovne kolonije koja je umnogome ovu vrstu umetnosti približila publici i pokušala da afirmiše dela koja nastaju na njoj.

Kultura, a time i umetnost, nedostaju Leposaviću i ne samo u vremenu korona virusa. Ova opština koja je dugo važila za neprikosnovenog lidera u kulturi, unazad nekoliko godina, sve manje se po kulturi i prepoznaje.

Ostaje nada da će stvaraoci izdržati u svetu koji nije blagonaklon za njih, i da će ljubav probuditi veru u bolje sutra, za koje se umetnici nadaju da postoji.Ostale vesti

Neradni dan na Kosovu

Kosovske institucije neće danas raditi zbog toga što je državni praznik Albanije proglašen i za praznik na Kosovu.

  • 29.11.2021
Priština: Vijori se zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK.

  • 28.11.2021
Dan zastave Albanije-neradni dan na Kosovu
Albanija danas slavi 109 godina od proglašenja nezavisnosti. Ovaj datum uveliko se obeležava i na Kosovu, te će ponedeljak biti neradni dan za sve institucije.
  • 28.11.2021
Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021