Vesti
Društvo

Umetnički život u dvoje

Likovna kolonija u Leposaviću je spojila Jovanu i Dražena, i zahvaljujući njoj opština Leposavić je dobila akademsku slikarku, koja, upravo, danas stvara na ovim prostorima. Umetnost je glavni pokretač ovog bračnog para, a s obzirom na to da se Dražen bavi muzikom. Oni žive u naselju Kutnje, Jovana kao slobodna umetnica, dok je Dražen zaposlen u Kulturno-umetničkom društvu "Kopaonik", odnosno u Centru za kulturu. Oboje će priznati, da je ta, sada vec daleka, 2014, kada su se i upoznali, bila njihova godina.
Umetnički život u dvoje
Ilustracija (Foto Pixabay)

Umetnost je nit koja spaja Jovanu i Dražena i jedino razumevanjem i podrškom mogu da deluju i tako skladom obogate svoj brak. Ostvareni su u svojim različitim aspektima umetnosti, dopunjuju se u svakodnevnim porodičnim obavezama, postavljaju se kritički kada se to zatraži i pronalaze mir u ljubavi koja se vidi u svakom pogledu.

Sa druge strane, i Jovana i Dražen potvrđuju da je danas teško živeti od umetnosti, posebno u malim mestima poput Leposavića.

Iako je prisutna na likovnoj sceni već dugo godina, Jovana još uvek nije dobila svoje zasluženo mesto i ostaje neprimećena od strane onih koji odlučuju. To je ipak nije obeshrabrilo u očuvanju kontinuiteta stvaranja.

Slikarstvo je dugo bilo nepoznanica u ovoj opštini, sve do, Likovne kolonije koja je umnogome ovu vrstu umetnosti približila publici i pokušala da afirmiše dela koja nastaju na njoj.

Kultura, a time i umetnost, nedostaju Leposaviću i ne samo u vremenu korona virusa. Ova opština koja je dugo važila za neprikosnovenog lidera u kulturi, unazad nekoliko godina, sve manje se po kulturi i prepoznaje.

Ostaje nada da će stvaraoci izdržati u svetu koji nije blagonaklon za njih, i da će ljubav probuditi veru u bolje sutra, za koje se umetnici nadaju da postoji.Ostale vesti

Štrajk u RTV Gračanica: Kosovski dodatak, veće plate i bolji uslovi za rad
Grupa od 22 zaposlenih u RTV Gračanica koji pripada Javnom preduzeću „Mreža Most“ započelo je štrajk glađu. Medijski radnici traže takozvani "kosovski dodatak" na postojeće plate ali i novu opremu i bolje uslove rada. Danas ih je u Gračanici posetio predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević.
  • 29.11.2022
“Porodice kindapovanih i nestalih diskriminisane i bez odgovora”
Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa KiM organizovali su u Gračanici sastanak kako bi razgovarali o zastoju u rešavanju problema nestalih lica. Poziv je upućen Kancelariji za nestala lica Vlade Kosova i Britanskoj ambasadi, ali se njihovi predstavnici nisu odazvali. 
  • 29.11.2022
Porast dezinformacija u digitalnom svetu

Rastom uticaja drušvenih mreža ali i otvranjem velikog broja portala raste i broj informacija ali i dezinformacija. Na „Konferenciji informacije identiteta“ (DISICON) u Prištini novinari su govorili o potencijalnim oblastima koje trebaju intervencije. „Nažalost ljudi često biraju informacije u odnosu na nacionalnu pripadnost pa tako i biraju dezinformacije po svom nahođenju“, kazao je direktor Radija Kim Isak Vorgučić.

  • 29.11.2022
EFJ: Ubistva novinara na Kosovu nisu rešena zbog nedostatka saradnje
Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutieres ocenio je da je nedostatak saradnje "Srbije, Kosova i Albanije" glavni problem u identifikovanju odgovornih za 19 ubijenih, kidnapovanih i nestalih novinara na Kosovu i Metohiji.
  • 28.11.2022
Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022