Vesti
Društvo

Umetnički život u dvoje

Likovna kolonija u Leposaviću je spojila Jovanu i Dražena, i zahvaljujući njoj opština Leposavić je dobila akademsku slikarku, koja, upravo, danas stvara na ovim prostorima. Umetnost je glavni pokretač ovog bračnog para, a s obzirom na to da se Dražen bavi muzikom. Oni žive u naselju Kutnje, Jovana kao slobodna umetnica, dok je Dražen zaposlen u Kulturno-umetničkom društvu "Kopaonik", odnosno u Centru za kulturu. Oboje će priznati, da je ta, sada vec daleka, 2014, kada su se i upoznali, bila njihova godina.
Umetnički život u dvoje
Ilustracija (Foto Pixabay)

Umetnost je nit koja spaja Jovanu i Dražena i jedino razumevanjem i podrškom mogu da deluju i tako skladom obogate svoj brak. Ostvareni su u svojim različitim aspektima umetnosti, dopunjuju se u svakodnevnim porodičnim obavezama, postavljaju se kritički kada se to zatraži i pronalaze mir u ljubavi koja se vidi u svakom pogledu.

Sa druge strane, i Jovana i Dražen potvrđuju da je danas teško živeti od umetnosti, posebno u malim mestima poput Leposavića.

Iako je prisutna na likovnoj sceni već dugo godina, Jovana još uvek nije dobila svoje zasluženo mesto i ostaje neprimećena od strane onih koji odlučuju. To je ipak nije obeshrabrilo u očuvanju kontinuiteta stvaranja.

Slikarstvo je dugo bilo nepoznanica u ovoj opštini, sve do, Likovne kolonije koja je umnogome ovu vrstu umetnosti približila publici i pokušala da afirmiše dela koja nastaju na njoj.

Kultura, a time i umetnost, nedostaju Leposaviću i ne samo u vremenu korona virusa. Ova opština koja je dugo važila za neprikosnovenog lidera u kulturi, unazad nekoliko godina, sve manje se po kulturi i prepoznaje.

Ostaje nada da će stvaraoci izdržati u svetu koji nije blagonaklon za njih, i da će ljubav probuditi veru u bolje sutra, za koje se umetnici nadaju da postoji.Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022