Vesti
Društvo

Umetnički performans "Žena kroz reči i zvuke", sutra u PKC "Akvarijus"

Nevladina organizacija "Žensko pravo" i Privatni kulturni centar "Akvarijus", organizuju umetnički performans "Žena kroz reči i zvuke", koji će se održati 8. marta 2022. god. u 18:00 časova, u galeriji Akvarijus u Severnoj Mitrovici.
Umetnički performans
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Cilj ovog događaja je da se proslave feministička dostignuća i naglasi borba žena u današnjem svetu. Kroz istoriju, žene su izražavale svoje borbe i trijumfe kroz pisanje. Njihova svedočenja su večni podsetnik na to da su upornošću žena obezbeđena prava koja danas imamo, ali i na to da da moramo da nastavimo da težimo rodnoj ravnopravnosti. Umetnici Tringa Sadiku (gitara) i Hisnije Ljatifaj (flauta) izvešće kompozicije klasične muzike. Istovremeno, Ivana Petronić i Mevljude Skuroši čitaće na srpskom i albanskom jeziku pisana svedočanstva izražena u poeziji, pismima i knjigama poznatih svetskih feministkinja.

Događaj je podržan od strane Misije EULEX-a na Kosovu.

"Organizujemo umetnički performans, gde će mlade devojke čitati feminističku poeziju i svirati, a tematika je podsećanje na istorijski značaj i borbu za prava žene. Druženje sa ženama iz svih sfera kulturnog i umetničkog života našeg grada organizjujemo u saradnji sa PKC "Akvarijus" u prostorijama galerije i tamo će se čuti glas obične ali savremene žene”, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica aktivistkinja NVO", Žensko pravo Tijana Simić Lavali.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022