Vesti
Društvo

Umesto u školske klupe, đaci kod kuće

Za učenike osnovnih i srednjih škola na Kosovu koji se obrazuju po sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije nova školska godina je počela onlajn. Za pojedine roditelje ovakav vid nastave predstavlja dodatni problem jer nemaju mogućnosti da za svoju decu obezbede internet i sredstva komunikacije, pa se nadaju skorom početku redovne nastave. 
Umesto u školske klupe, đaci kod kuće
Učionica u OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu (Foto Kim)

 

U školama na centralnom Kosovu ovog 1. septembra nešto drugačija slika. Učionice su većinom prazne. Ipak, danas su se u klupama OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem Selu našli samo prvaci i petaci koji su došli da se upoznaju sa svojim učiteljima i razrednim starešinama.

„Bolje je u školi, jer možemo više da naučimo. Kod kuće ne možemo da pratimo jer ponekad na televiziji pričaju brzo. U školi je sto puta bolje“, rekao je Almedin Fazlija, učenik petog razreda.

„Nije loše pratiti onlajn nastavu ali je bolje da idemo redovno u školu. Idem u peti razred i želeo bi da se družim sa drugarima u školi“, kazao je Lazar Milić.

Međutim, druženje sa drugarima i živo praćenje nastave će morati da sačeka dok se nadležni ne usaglase oko pohađanja škole. Podsetimo, kosovske vlasti naložile su da školska godina počne 14. septembra. Ovu odluku, iako to ne potvđuju izgleda da poštuju i škole u srpskim sredinama koje rade po obrazovnom sistemu Srbije.

„Nikakvi dopisi nam ne stižu iz Prištine, prema tome odluka da se krene sa onlajn nastavom je donešena od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije“, kaže za RTV Kim direktor OŠ „Miladin Mitić“ Ljubiša Karadžić.

“Mi imamo dopis Ministarstva prosvete Republike Srbije i na osnovu toga postupamo, sve ostalo nije na nama”, rekao je Dejan Denić, direktor Gimnazije u Lapljem Selu.

„Dobili smo saopštenje da se svakodnevno prati epidemiološka situacija na Kosovu i Metohiji kada uslovi budu bolji mi ćemo krenuti sa redovnom nastavom“, ističe za RTV Kim Dragica Mitić, direktorka Ekonomsko-trgovinske škole u Lapljem Selu.

Sa Mitićevom se slažu i njene kolege iz Gimnazije i osnovne škole "Miladin Mitić".

“ Videćemo kakva će biti situacija i u odnosu na nju videćemo da li će se deca vratiti ponovo u klupe”, ističe Denić.

„U narednom periodu razmatraćemo epidemiološku situaciju. Škola je bila spremna za različite scenarije, veći je broj učenika u školi i oni su podeljeni u grupama. Deca bi dolazila sa maskama, i u učionici bi brinuli o fizičkoj distanci dece. Nastava bi se odvijala po kombinovanom modelu ukoliko deca krenu da fizički budu prisutna u školi“, rekao je Karadžić.

Oni koji su danas došli u školu na upoznavanje sa učiteljima i nastavnicima mogli su da osete atmosferu koja će ih pratiti u narednom periodu, pod maskama i na oprezu.

„Zbog specifične situacije vezane za buduće prvake i petake, kako bi im relaksirali polazak u školu, danas učitelji imaju obavezu da se upoznaju sa budućim prvacima, to isto važi i za petake koje će dočekati njihove razredne starešine“, kazao je Ljubiša Karadžić.

Direktor Gimnazije ističe da je danas najteže za učenike prvih razreda.

“Najteže je za te učenike, oni su iščekivali taj početak, da se upoznaju, da osete ovu sredinu, novu školu, nove drugare ali nažalost nisu bili u mogućnosti da to dožive sad”, rekao je Denić.

Sirotinji teško pada online nastava

Osim nabavke školskog pribora i udžbenika, na početku ove školske godine roditelji se suočavaju i sa drugim problemima, a posebno oni iz socijalno ugroženih porodica.

„Školujem četvoro dece, ne mogu svima da obezbedim, živimo od socijalne pomoći, jedva preživljavamo, nemamo posla. Nismo u mogućnosti da kupimo tablet, telefon i platimo internet. Nadamo se da će nam neko pomoći“, rekao je Samilj Fazlija.

„Imam šestoro dece i svi se školuju. Imamo internet ali ne možemo da ga platimo, kompijuter nemamo, već samo jedan telefon na kome uče sva deca. Trebalo bi da krenu da prate redovnu nastavu“, naveo je Ramiz Ćelić.

Koliko će trajati nastava na daljinu za učenike srpskih škola na Kosovu još nije potpuno jasno. Iako iz kosovskog ministarstva zdravlja preporučuju da škole počnu sa radom 14. septembra, Unija sindikata prosvetnih radnika traži dalje odlaganje. Dok se ne ustanovi tačan datum, đaci iz srpskih sredina će nastavu pratiti putem kanala RTS i multimedijalne platforme RTS Planeta.Ostale vesti

Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
  • 14.01.2021
Početak Nove godine po Julijanskom kalendaru
Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, koje vreme svojih praznika određuju prema Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju početak 2021. godine i dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.
  • 14.01.2021
Hakerski napad na portal Riznica.net
Redakcija portala Riznica.net obaveštava čitaoce da je njihov sajt danas otežano radio zbog napada hakera "koji već nekoliko dana pokušavaju da sruše ovu veb stranicu".
  • 13.01.2021