Vesti
Društvo

Umesto parade, u Prištini "vožnja ponosa"

U centru Prišitne danas je održana peta Parada ponosa. Zbog epidemiološke situacije, umesto šetnje organizovana je vožnja automobilima iz kojih su se viorile zastave duginih boja.
Umesto parade, u Prištini
Sa Parade ponosa u Prištini (Foto Kim)

Učesnici povorke su registarske oznake na svojim automobilima zamenili ilustrovanim oznakama sa današnjim datumom ili parolom "Hoću", što je i slogan ovogodišnje Parade ponosa.

U koloni automobila mogla su se videti i vozila misije EU i drugih međunarodnih organizacija. 

Nakon vožnje gradom, učesnici su se okupili su na parkingu iza hale "Boro i Ramiz" gde su kratko puštali muziku i igrali, ali su se nedugo zatim razišli.

I ovogodišnju Paradu ponosa, iako je "održana u automobilima" obezbeđivali su pripadnici Kosovske policiije.

U znak podrške LGBT zajednici i njihovim udruženjima, Opština Priština naložila je farbanje pešačkih prelaza u bojama duge.

Na pojedinim institucijama, poput Vlade Kosova i Institucije Ombudspersona okačene su zastave LGBT zajednice. Podršku ovoj ugroženoj zajednici pružila je i ambasada SAD u Prištini.Ostale vesti

Grenel na liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju, koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.
  • 25.10.2020
Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020
Pozivi BG i PR da se pridruže PTEC kao posmatrači
Delegacija Ministarstva energetike SAD, u ime ministra Dena Brujea, uputila je pozive Beogradu i Prištini da se pridruže Partnerstvu za transatlantsku energetsku saradnju ( PTEC ) kao posmatrači.
  • 23.10.2020
Naftna mrlja u kanalu koji snabdeva vodovod
Kosovska policija dobila je juče informaciju da su primećene naftne mrlje u kanalu Ibar Lepenac, koji snabdeva vodovod u Mitrovici. Slučaj se dalje istražuje.
  • 22.10.2020