Vesti
Društvo

Ukrasi i rasveta nagoveštavaju praznike, doček sa najbližima

Do proslave Nove godine ostalo je malo više od nedelju dana, a ulice Gračanice i Kosovske Mitrovice su već neko vreme okićene. Organizovanog dočeka po ugostiteljskim objektima u tradicionalnom smislu neće biti zbog epidemiološke situacije, pa će stanovnici centralnog i severnog Kosova praznik dočekati uglavnom krugu porodice i prijatelja.
Ukrasi i rasveta nagoveštavaju praznike, doček sa najbližima
Ilustracija (Foto Pixabay)

Restoranima i drugim ugostiteljskim objektima je, shodno aktuelnim anti-kovid merama Vlade Kosova, dozvoljeno da rade sa 50 odsto kapaciteta u zatvorenom prostoru do 23.00, dok je muzika dozvoljena do 21.30 časova. Na snazi je i policijski čas od ponoći do 5.00 ujutro.

Bez organizovanog celonoćnog slavlja

„Itekako nam je stalo do proslave Nove godine, ali nas donete mere sprečavaju. Otpala je svaka mogućnost da organizujemo doček jer je od ponoći policijski čas, tako da to nikako nije moguće. Za ulaz u restoran je potrebna jedna od tri potvrde: o vakcinaciji, antitelima ili da ste nedavno preležali kovid“, rekao je vlasnik restorana „Ognjište“ iz Gračanice Uroš Stojanović.

„Ukoliko postojeće mere budu na snazi, neće biti organizovanog dočeka Nove godine jer policijski čas počinje u ponoć, a radno vreme nam je do 23 časa. Lokal će za novogodišnju noć raditi uobičajeno“, kazao je vlasnik restorana „Kombinat“ iz Kosovske Mitrovice Rodoljub Šćekić.

„Zbog epidemije koronavirusa neće biti uživo muzike i organizovanog dočeka Nove godine. Ova situacija je jako loše uticala na naše poslovanje“, kazao je za RTV Kim menadžer restorana „Simino sokače“ u Gračanici Žarko Bulatović.

Ipak, ima i onih koji se ne predaju.

„Adaptiraćemo sav program da bude završen u vremenskom okviru koji zakon nalaže, ali nećemo odustati. Krećemo sa žurkom za najmlađe, oni imaju tradicionalnu proslavu Nove godine i uručivanje poklona deci iz Malog teatra. Svi se veoma raduju što će to da se dogodi. Nakon toga, videćemo koliko su autori sa teritorije lokalnog karaktera zainteresovani da budu naši gosti za Novu godinu, jer moramo imati u vidu da li je zabranjen ulazak nevakcinisanim ljudima i to sve utiče na našu saradnju“, kazala je direktorka PKC „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice Miljana Dunđerin.

Podsetimo, u petak 17. decembra su Udruženje gastronoma Kosova i Ugostiteljsko-turistička komora organizovali protest ispred zgrade Vlade Kosova zbog mera uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa. Oni su tražili da se ugostiteljskim objektima dozvoli radno vreme do 1.00 posle ponoći, održavanje proslava, kao i da se omogući odlaganje otplate kredita.

Kućne žurke, planina i centralna Srbija

Većina ljudi će i ovu Novu godinu, kao i prethodne dve, dočekati u krugu porodice i prijatelja. Mladi su, ipak, odlučni da virusu ne dozvole da im potpuno pokvari provod.

„Novu godinu proslavljam kod kuće sa porodicom. Preporučio bih hotelskim preduzećima i restoranima da organizuju doček Nove godine, ali uz poštovanje mera i obaveznu vakcinaciju svih građana“, kazao je Ljubomir Maksimović iz Gračanice.

„Samo organizovano sa kolegama, preko posla. Kod kuće spremimo po nešto, nije baš bez ništa. Proslavimo, obeležimo i označimo, ali ništa spektakularno kao ranije. Što smo više stariji onda nam je manje do slavlja“, kazala je Julija Popović iz Kosovske Mitrovice.

„Mi, porodični ljudi, najobjektivnije je da budemo kod kuće. Kovid nas je sve poremetio. O planovima, prvo da budemo živi i zdravi, da uđemo u Novu godinu pa, ćemo onda da organizujemo život onako kako moramo“, rekao je Saša Morača iz Suvog Dola.

„Za doček sam verovatno u krugu porodice, a biće i neka kolektivna proslava“, rekla je Merala Živulov iz Mitrovice.

„Trenutno, zbog ove situacije, nemamo neke planove. Nigde nam se ne ide zbog stanja sa kovidom, tako da ćemo najverovatnije biti kod kuće. Apelujem na narod da se svi vakcinišemo i da se što pre oslobodimo ove bolesti“, naveo je Stefan Perić iz Gračanice.

I dok jedni ostaju kod kuće, drugi novogodišnju noć planiraju da provedu pod Šar planinom ili u centralnoj Srbiji.

„Sa društvom sam iznajmio privatni smeštaj u Štrpcu i tu ćemo provesti Novu godinu“, kazao je Jovan Dimić iz Gračanice.

„Za doček Nove godine nemam ideje, da li ću da ostanem ovde ili da idem u Novi Sad. Ako ubedim devojku ovde ćemo, a ako ne, onda u Novom Sadu, ali kod kuće u oba slučaja“, istakao je Miloš Mrkić iz Kosovske Mitrovice.

„Planiram da novogodišnji vikend provedem na Šar planini s društvom i verujem da će nam biti lepo“, rekao je Nenad Nikolić.

„Ne slavim Novu godinu, nikada je nisam ni slavio jer je to za mene irelevantan dan. Tako da ništa ne očekujem posebno jer je to dan kao svaki drugi“, kazao je Miloš Damjanović iz Kosovske Mitrovice.

„Novu godinu provešću sa društvom na Brezovici, iznajmili smo vikendicu i tamo ćemo provesti novogodišnju noć“, naveo je Dušan Borisavljević.

Gračanica okićena, 400 evra za ukrase

Prema rečima direktora Odeljenja javnih službi Vladice Trajkovića, novogodišnji ukrasi kojima je Gračanica okićena su nabavljeni na osnovu javnog poziva koji je bio raspisan pre par godina. Ove godine je zamenjen dotrajali deo rasvete i u tu svrhu ova lokalna samouprava izdvojila je sredstva u iznosu od 400 evra.

„Opština uvek gleda da uštedi što više sredstava iz budžeta, pa smo zato tada raspisali javni poziv da to bude kvalitetnija rasveta koja će se koristiti nekoliko godina i, kao što vidite, novogodišnji ukrasi su isti. Dešava se da neka sijalica ili kabl pregore zbog vremenskih uslova, pa zbog toga moramo da izvršimo nabavku dodatnih sredstava“, rekao je on i apelovao na građane da ne oštećuju novogodišnju rasvetu.

Opština Gračanica, kao ni ranijih godina, nije predvidela javnu proslavu, odnosno organizovan doček 2022. godine na centralnom trgu, potvrđeno je za RTV Kim iz ove lokalne samouprave.

Za razliku od centralnog Kosova, u gradovima širom Srbije će biti organizovani mnogobrojni programi. Tako će se u Beogradu Nova godina dočekivati uz koncerte ispred Skupštine Srbije i na Sava Promenadi. U Novom Sadu će besplatan muzički program takođe biti organizovan na više lokacija u gradu. Kragujevčane će na Đaćkom trgu zabavljati lokalni bendovi i di-džejevi, ali i grupa „Kerber“, dok se Niš odlučio za izvođače modernih i tradicionalnih turbo i folk nota.Ostale vesti

Poslanica Samoopredeljenja osuđena na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prizrenu izrekao je osuđujuću presudu protiv dvoje okrivljenih i oslobađajuću presudu za četvoro okrivljenih za krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.
  • 17.05.2022
KP apeluje da se ne koristi vatreno oružje na proslavama
Iz Kosovske policije apeluju na građane da ne koriste vatreno oružje tokom održavanja različitih proslava i manifestacija, kako ne bi doveli u opasnost sebe i druge.
  • 17.05.2022
Novi Sad: Regionalna konferencija

Dvodnevna završna konferencija regionalnog projekta "Mediji za sve (Media for All)", koja se održava 17. i 18. maja, počela je u Novom Sadu.

  • 17.05.2022
Pokrenut sajt o srpsko-albanskom prijateljstvu
Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice pokrenula je prvi veb sajt pod nazivom “Srpsko-albansko prijateljstvo”. Sajt sadrži obimnu internet bazu koja pruža vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.
  • 17.05.2022
Debata o biznisu mladih: Bez početkog rizika, ideje nije moguće sprovesti u delo
U Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici održana je debata na temu „Mladi i početni biznisi“.
  • 16.05.2022
IPKO uvećao profit
Telekomunikaciona kompanija IPKO je u prva tri meseca ove godine povećala operativni profit za 15 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana.
  • 16.05.2022