Vesti
Društvo

Uklonjeni uvredljvi grafiti sa dečjeg igrališta u Sušici

Uvredljivi grafiti koji su u utorak osvanuli na dečijem igralištu u Sušici su jutros uklonjeni. Meštani ovog sela su, prema rečima predstavnika lokalnog saveta Marka Simića, nakon ovog incidenta uznemireni.
Uklonjeni uvredljvi grafiti sa dečjeg igrališta u Sušici
Dečje igralište u Sušici (Foto Kim)

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kazao je da je da bezbednosna situacija u srpskim sredinama na Kosovu zabrinjavajuća. Popović koji je jutros obišao dečije igralište u Sušici napominje da do sada nije zabeležen nijedan incident u ovom multietničkom selu.

"To je veoma teška i uvredljiva poruka, pogotovu kada se tako nešto ispisuje na mestu na kome se igraju deca. Mislim da je sve ovo sinhronizovano i da je u poslednjih mesec dana pojačan intenzitet napada na srpsko stanovništvo na celoj terioriji Kosova i Metohije. Mnogo puta smo apelovali na policiju da radi svoj posao, tražili smo od KFOR-a da pojača potrole. U vazduhu se oseća da nešto nije kako treba. Dokle god ne budu pronađeni počinici, svi ljudi koji rade takve stvari osećaće se slobodno da to i ubuduće čine", rekao je Popović. 

Predstavnik lokalnog saveta Sušice Marko Simić kazao je da je Sušica multietničko selo i da do sada nisu imali problema sa komšijama Albancima.

"Sumnjam da su ovo uradili meštani Sušice, pre bih rekao da su to došljaci koji dođu na vikend ili na 10 - 15 dana i pokušavaju da nešto ostvare, ali ne znam šta. Situacija nije naivna ni malo, meštani su uplašeni i uznemireni. Ja ne znam kako svoje dete da ohrabrim i šta da mu kažem da bi ga zadržao da ostane ovde", kazao je Simić.

On napominje da su pripadnici kosovske policije jutros izvršili uviđaj i da je istraga o ovom slučaju u toku.

"Ništa konkretno nam nisu rekli, uzeli su izjave od mene i komšija. Iskreno se nadam da ubuduće neće biti ovakvih problema", zaključio je Simić.

U Sušici trenutno živi više od 800 ljudi, a u samom selu ima oko 120 srpskih i oko 70 albanskih kuća.Ostale vesti

Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021
Ranč „Sfens“: Ostvarenje dečjih snova uz konje
Na kraju uske, gotovo neprohodne ulice koja vodi ka srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan, nalazi se ranč „Sfens“. Njegovi vlasnici, Aleksandar Arsenijević i Lena Ilić, su zaljubljenici u konje. Imaju francuskog kasača italijanskog porekla Nerka, boričkog arabera Karima, engleskog galopera Marakeša i ponija Smokija.
  • 24.07.2021
Kurti pozvao građane na vakcinaciju protiv kovida-19

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa i naveo "da je pandemija stavljena pod kontrolu, ali da sada preti širenje delta varijante koronavirusa".

  • 23.07.2021
Vladika Teodosije sa polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole
Episkop raško-prizrenski Teodosije razgovarao je danas u porti manastira Gračanica sas polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole.
  • 23.07.2021