Vesti
Društvo

Ukidaju se povećane tarife za struju

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je danas odluku Osnovnog suda kojom je suspendovana odluka Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) o novim tarifama električne energije i istovremeno odbio kao neosnovanu žalbu RUE, a kosovski opozicionari mahom traže da se građanima koji su plaćali veću cenu struje plate nadoknade.
Ukidaju se povećane tarife za struju
Ilustracija (Foto Pixabay)

Nekada premijer, a sada poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti rekao je da bi nakon ove odluke, Osnovni sud u Prištini trebalo da donese odluku da se građanima da obeštećenje.

On je na svom Fejsbuku napisao da bi nadležne institucije trebalo da utvrde pravne akte kojima će građanima biti isplaćena nadoknada.

„Apelacioni sud potvrdio je odluku Osnovnog suda – ukidaju se povećane tarife za struju. Sada je važno da nadležne institucije utvrde pravnu jasnoću o tome kako će građanima biti nadoknađeno što su računi bili povećani. RUE mora da donese neophodne odluke o tome kako će građanima biti dato obeštećenje“, napisao je on.

Hoti je dodao i da se to ne bi dogodilo da sun a vreme uzeti u obzir predlozi DSK-a.

„Mora da postoji politička odgovornost za troškove koje su imale hiljade porodica“, napisao je on.

Da bi građanima trebalo da se vrate sredstva smatra predsednik Demokratske partije Kosova Ljumir Abdidžiku koji je ovu odluku prištinskog suda pozdravio. On navodi i da je Vlada Kosova i RUE tri meseca nelegalno naplaćivali struju građanima.

„Tri meseca RUE i Vlada su nezakonito naplaćivali struju našim građanima. Današnja odluka Apelacionog suda i Osnovnog suda u Prištini potvrđuje sve naše argumente o diskriminatorskoj i nepravednoj naplati struje našim građanima. Ove argumente vlasti su ignorisale. Njihovo insistiranje da zaštiti javni plen je danas dobilo dvostruki pečat nezakonitosti“, rekao je Abdidžiku.

Povrat sredstava građanima, revizija tarifa za energiju i razrešenje odbora RUE smatra neophodnim koracima koje vlada i premijer Kosova Aljbin Kurti moraju da preduzmu što pre.

„Zahtevamo javnu odgovornost od onih koji su nezakonito povećali račune za energiju. Ostatak istine o energetskoj krizi – zloupotrebi stotina miliona, plaćanje po tajnim računima, kašnjenje u reagovanju – biće otkriveno u Parlamentarnoj istražnoj komisiji“, rekao je Abdidžiku, a prenela Ekonomija Onlajn.

Ramuš Haradinaj, koji se nalazi na mestu predsednika Alijanse za budućnost Kosova, takođe je zatražio povraćaj novca građanima.

On je na Fejsbuku napisao da ta sudska odluka potvrđuje protivljenje povećanju tarifa.

„Današnja odluka Apelacionog suda, kojom se suspenduje odluka RUE o poskupljenju struje, opravdava naše kontinuirano protivljenje povećanju. S pravom smo ocenili da se građani pljačkaju, a danas smo srećni što je sud stavljen u službu zaštite javnog interesa. Očekujemo da Vlada brzo donese odluku da se novac uzet od građana preko naduvanih računa, bez odlaganja vrati”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023