Vesti
Društvo

Ukidaju se povećane tarife za struju

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je danas odluku Osnovnog suda kojom je suspendovana odluka Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE) o novim tarifama električne energije i istovremeno odbio kao neosnovanu žalbu RUE, a kosovski opozicionari mahom traže da se građanima koji su plaćali veću cenu struje plate nadoknade.
Ukidaju se povećane tarife za struju
Ilustracija (Foto Pixabay)

Nekada premijer, a sada poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti rekao je da bi nakon ove odluke, Osnovni sud u Prištini trebalo da donese odluku da se građanima da obeštećenje.

On je na svom Fejsbuku napisao da bi nadležne institucije trebalo da utvrde pravne akte kojima će građanima biti isplaćena nadoknada.

„Apelacioni sud potvrdio je odluku Osnovnog suda – ukidaju se povećane tarife za struju. Sada je važno da nadležne institucije utvrde pravnu jasnoću o tome kako će građanima biti nadoknađeno što su računi bili povećani. RUE mora da donese neophodne odluke o tome kako će građanima biti dato obeštećenje“, napisao je on.

Hoti je dodao i da se to ne bi dogodilo da sun a vreme uzeti u obzir predlozi DSK-a.

„Mora da postoji politička odgovornost za troškove koje su imale hiljade porodica“, napisao je on.

Da bi građanima trebalo da se vrate sredstva smatra predsednik Demokratske partije Kosova Ljumir Abdidžiku koji je ovu odluku prištinskog suda pozdravio. On navodi i da je Vlada Kosova i RUE tri meseca nelegalno naplaćivali struju građanima.

„Tri meseca RUE i Vlada su nezakonito naplaćivali struju našim građanima. Današnja odluka Apelacionog suda i Osnovnog suda u Prištini potvrđuje sve naše argumente o diskriminatorskoj i nepravednoj naplati struje našim građanima. Ove argumente vlasti su ignorisale. Njihovo insistiranje da zaštiti javni plen je danas dobilo dvostruki pečat nezakonitosti“, rekao je Abdidžiku.

Povrat sredstava građanima, revizija tarifa za energiju i razrešenje odbora RUE smatra neophodnim koracima koje vlada i premijer Kosova Aljbin Kurti moraju da preduzmu što pre.

„Zahtevamo javnu odgovornost od onih koji su nezakonito povećali račune za energiju. Ostatak istine o energetskoj krizi – zloupotrebi stotina miliona, plaćanje po tajnim računima, kašnjenje u reagovanju – biće otkriveno u Parlamentarnoj istražnoj komisiji“, rekao je Abdidžiku, a prenela Ekonomija Onlajn.

Ramuš Haradinaj, koji se nalazi na mestu predsednika Alijanse za budućnost Kosova, takođe je zatražio povraćaj novca građanima.

On je na Fejsbuku napisao da ta sudska odluka potvrđuje protivljenje povećanju tarifa.

„Današnja odluka Apelacionog suda, kojom se suspenduje odluka RUE o poskupljenju struje, opravdava naše kontinuirano protivljenje povećanju. S pravom smo ocenili da se građani pljačkaju, a danas smo srećni što je sud stavljen u službu zaštite javnog interesa. Očekujemo da Vlada brzo donese odluku da se novac uzet od građana preko naduvanih računa, bez odlaganja vrati”, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.Ostale vesti

KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022
Tviter tesira beleške od 2.500 reči
Društvena mreža Tviter isprobava novu funkciju koja omogućava korisnicima blogovanje u dužem formatu do čak 2.500 reči, koja se zove Tviter beleške (Twitter notes), javlja Bi-Bi-Si (BBC).
  • 23.06.2022