Vesti
Društvo

Ukida se karantin za Prištinu i severni deo Mitrovice

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, najavio je da se od danas ukida mera karantina za Severnu Mitrovicu.
 • 03.05.2020
 • 07:57 h
 • Društvo
 • izvor: Radio Kontakt Plus, Kosovo online
 • komentara:
 • pregleda: 1313
Ukida se karantin za Prištinu i severni deo Mitrovice
Kosovska Mitrovica (Foto RKP)

“Na osnovu preporuka struke i nadležnih organa, obaveštavam vas da od 3.5.2020. godine prestaje da važi odluka kojom je naša opština, zbog povećanog broja inficiranih korona virusom, stavljena u karantin”, navodi se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića.

“Činjenica, da u poslednjih nekoliko dana imamo veći broj izlečenih nego zaraženih na severu Кosova pokazuje da smo odgovornim i zajedničkim radom uspeli da u značajnoj meri smanjimo broj žrtava i obolelih”, dodaje se u saopštenju.

“Ipak, ma koliko to bilo teško po svakog pojedinca, i u narednim danima i nedeljama moramo pokazati odgovornost prema sebi i drugima, te da odgovornim ponašanjem, držanjem fizičke distance i upotrebom sredstava zaštite, poput maski i rukavica, te pojačane dezinfekcije svih prostora sprečimo povećanje broja zaraženih čime bi ugrozili živote naših najmilijih”, naglašava se dalje.

"Podsećamo vas da je zbog našeg geografskog položaja, ali i cirkulacije ogromnog broja ljudi iz drugih opština sa Кosova i Metohije na teritoriji naše opštine potrebno nastaviti sa svim merama zaštite do konačne pobede nad ovim virusom", ističe se u saopštenju.

"Кoristimo priliku da vas podsetimo da i u našem gradu još uvek traje borba naših obolelih sugrađana, ali i zdravstvenih radnika protiv ove pošasti, te nema mesta opuštanju niti bilo kakvoj euforiji, već odgovornom ponašanju", poručuje se u saopštenju.

Opštine Severna Mitrovica i Zvečan stavljene su pod karantin 3. aprila ove godine.

Ahmeti: Opasnost još nije prošla

Prema najavi gradonačelnik Prištine Špenda Ahmetija od sinoć je u Prištini ukinuta mera karantina koja je na snazi nekoliko nedelja a koja je uvedena posle porasta broja zaraženih koronavirusom.

"Zamolio bih vas da se ne opuštate. Što ste pažljiviji, brže će se sve mere olakšati. Uprkos relaksaciji, opasnost još nije prošla", poručio je Ahmeti u objavi na svom Fejsbuk nalogu.

"Ovo je dobra vest! Ostale mere ostaju na snazi", dodao je Ahmeti.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini ni sinoć nisu registrovani novooboleli od koronavirusa.

Na Kosovu je virusom Kovid-19 zaraženo ukupno 823 osobe, dok su 22 preminule od posledica koronavirusa.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
 • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
 • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

 • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
 • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
 • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
 • 31.01.2023