Vesti
Društvo

Ukida se karantin za Prištinu i severni deo Mitrovice

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, najavio je da se od danas ukida mera karantina za Severnu Mitrovicu.
Ukida se karantin za Prištinu i severni deo Mitrovice
Kosovska Mitrovica (Foto RKP)

“Na osnovu preporuka struke i nadležnih organa, obaveštavam vas da od 3.5.2020. godine prestaje da važi odluka kojom je naša opština, zbog povećanog broja inficiranih korona virusom, stavljena u karantin”, navodi se u saopštenju iz kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića.

“Činjenica, da u poslednjih nekoliko dana imamo veći broj izlečenih nego zaraženih na severu Кosova pokazuje da smo odgovornim i zajedničkim radom uspeli da u značajnoj meri smanjimo broj žrtava i obolelih”, dodaje se u saopštenju.

“Ipak, ma koliko to bilo teško po svakog pojedinca, i u narednim danima i nedeljama moramo pokazati odgovornost prema sebi i drugima, te da odgovornim ponašanjem, držanjem fizičke distance i upotrebom sredstava zaštite, poput maski i rukavica, te pojačane dezinfekcije svih prostora sprečimo povećanje broja zaraženih čime bi ugrozili živote naših najmilijih”, naglašava se dalje.

"Podsećamo vas da je zbog našeg geografskog položaja, ali i cirkulacije ogromnog broja ljudi iz drugih opština sa Кosova i Metohije na teritoriji naše opštine potrebno nastaviti sa svim merama zaštite do konačne pobede nad ovim virusom", ističe se u saopštenju.

"Кoristimo priliku da vas podsetimo da i u našem gradu još uvek traje borba naših obolelih sugrađana, ali i zdravstvenih radnika protiv ove pošasti, te nema mesta opuštanju niti bilo kakvoj euforiji, već odgovornom ponašanju", poručuje se u saopštenju.

Opštine Severna Mitrovica i Zvečan stavljene su pod karantin 3. aprila ove godine.

Ahmeti: Opasnost još nije prošla

Prema najavi gradonačelnik Prištine Špenda Ahmetija od sinoć je u Prištini ukinuta mera karantina koja je na snazi nekoliko nedelja a koja je uvedena posle porasta broja zaraženih koronavirusom.

"Zamolio bih vas da se ne opuštate. Što ste pažljiviji, brže će se sve mere olakšati. Uprkos relaksaciji, opasnost još nije prošla", poručio je Ahmeti u objavi na svom Fejsbuk nalogu.

"Ovo je dobra vest! Ostale mere ostaju na snazi", dodao je Ahmeti.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini ni sinoć nisu registrovani novooboleli od koronavirusa.

Na Kosovu je virusom Kovid-19 zaraženo ukupno 823 osobe, dok su 22 preminule od posledica koronavirusa.Ostale vesti

Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020