Vesti
Društvo

Ugrožena prava na jezik i imovinu

Na Kosovu se krše osnovna ljudska prava, a veliku odgovornost za ovakav trend imaju građani koji to ne prijavljuju, kaže zamenik ombudsmana na Kosovu Bogoljub Staletović.
Ugrožena prava na jezik i imovinu
Bogoljub Staletović (Foto KIM)

“Ukoliko građani primete da im je neko ljudsko pravo ugroženo, treba da se obrate ombudsmanu za pomoć. Međutim, građani se iz mnogih razloga plaše. Stekao sam utisak da su ljudi skloni da žive sa diskirminacijom. Institucija ombudsmana ima univerzalni zadatak da štiti i nadizire poštovanje ljudskih prava od nezakonitih radnji institucija i organizacija. Uloga ombusmana je takva da ima snagu da se obrati instituciji koja krši ljudska prava i rukovodeći se zakonom, zatraži da ispravi svoje greške”, kazao je Staletović gostujući u emisiji Uz jutarnju kafu na TV Centar.

Staletović ističe da, kada je u pitanju nealbanska zajednica, najviše je ugorženo pravo na upotrebu jezika i pisma, koje krše i najviše pravne institucije.

“Svakodnevno imamo slučajeve da se sudska dokumenta Srbima u sudskom procesu dostavljaju samo na albanskom jeziku. Onda dolaze veliki troškovi za prevođenje i odugovlačenje procesa. U kosovskim institucijama gotovo se ne može naći obrazloženje ili obaveštenje na srpskom jeziku”, kazao je Staletović.

Staletović je dodao da se na Kosovu, pored prava na upotrebu jezika i pisma, krše prava na imovinu. U takvom slučaju Kancelarija ombudsmana pruža neku vrstu pravne pomoću, ističe on.

“Veliki je problem povraćaj imovine. Kosovska agencija za imovinu ne radi efikasno, pa građani veoma teško dolaze do ostvarivanja svojih prava. Problem je sa oduzimanjem imovine. Meštanima Ugljara se oduzima imovina zbog izgradnje auto-puta po veoma niskoj ceni. Kancelarija ombudsmana je reagovala i očekujemo pozitivan ishod“, kaže Staletović.

Često se krši i pravo na uvid u javna dokumenta.

„Veoma teško građani mogu da dođu do ovih dokumenta, ukoliko je to u njihovom interesu. Mi kao insitucija obudsmana imamo pravo da uđemo u bilo koju insituciju i da tražimo uvid u javna dokumenta tako da građanima i na taj način možemo da pomognemo“, kazao je on.Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021